Ma este is, mint mindig, valami vacsorát kellett készítenem. Benéztem a mélyhűtőbe, ahol találtam 20 dekányi szűzpecsenye fej-vég kombót. A szűznek mindig csak a közepét használom, a többi megy a hűtőbe. Nem igazán szeretek fagyasztgatni, de ezek a húsrészek még tökéletesek ragukba, ázsiai ételekbe. Általában alaplevekkel, mártásalapokkal van tele a hűtőm, no azért akad egy két fagyasztva is jól használható zöldség, gyümölcs és itt gyűjtöm a levesekhez és az alaplevekhez való húsokat is. Ekkor beugrott a curry, mert szeretem minden változatát és gondoltam, ehhez teljesen jók lesznek a hűtőmben és a spájzomban talált további alapanyagok. Így egy csomag friss ropogós cukorborsó (a nagy kedvenc), továbbá egy doboz Aldi-csemege kukorica, ami meglepően jó és még csak nem is drága (no jó, azért nem olyan, mint a friss nyári édes). Még egyszer alaposan körbenéztem alapanyagok tekintetében és a gondolataimat tett követte, ami az alábbi étellel végződött:
Hozzávalók (2-3 adag)
A curry-hoz:
- 200 g sertésszűz (jól használható a szűz fej-vég része) vagy használhatunk más húst is
- 100 g csemegekukorica (lehet konzerv vagy mélyhűtött is, legjobb a frissen főzött)
- 150 ml kókusztej
- 50 ml tejszín
- 2-3-ek passzírozott paradicsom, vagy egy-két teáskanál sűrített paradicsom
- 1 nagyobb fej salotta (lehet kisebb fej vöröshagyma is)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 ek tisztított vaj (ghí) vagy vaj
- 2 tk Madras curry keverék
- só (lehetőleg himalájai kristálysó)
- frissen őrölt fekete bors, cayenne bors
- 1 babérlevél, 1 csillagánizs, (lehetőség szerint néhány curry levél, kaffír lime levél)
- fél lime vagy citrom (lehetőség szerint néhány szem koktélparadicsom)
A rizshez:
- 120 g jázmin rizs
- 80 g friss cukorborsó hüvely
- 80 g zöldborsó (fagyasztott)
- 1 kávéskanál kurkuma
- 2 dl ásványvíz
- só (lehetőleg himalájai kristálysó)
A tálaláshoz:
- körtebefőtt (ha van, akkor házi)
Előkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A húst vékony csíkokra vágom, úgy, ahogy ezt egy kínai ételhez is tenném és behintem egy teáskanál curry porral. A hagymát hosszanti irányban vékony szeletekre, a fokhagymát finom szeletre vágom. A rizst egy szűrőben meleg vízsugár alatt átmosom, hagyom lecsepegni. Közben egy kisebb edényben vizet forralok és a cukorborsót pár percig blansírozom benne, kiveszem, gyorsan lehűtöm jéghideg vízben. Utána a fagyasztott borsót is beledobom, hogy felmelegedjen, azután kiveszem és félreteszem.
Elkészítés (curry):
A serpenyőbe, amiben a rizst „pattogtattam”, beleteszem a ghí-t vagy a vajat, utána beledobom a hagymákat és a csillagánizst és világos arany barnára párolom. Ne égjen meg. A csillagánizst kidobom, feljebb veszem a hőt, rádobom a húscsíkokat, rövid ideig pirítom, majd sózom, borsozom, hozzáadom a paradicsom pürét, a fűszereket és felöntöm kókusztejjel. Lefedve, kis lángon addig párolom, amíg a hús megpuhul. Pár perccel a vége előtt még hozzáadom a kukoricát, néhány kettévágott koktélparadicsomot és a tejszínt. Ha kész, kiveszem a nem oda való fűszereket (babér, lime levél). Utánízesítem, sózom, borsozom (cayenne), ha még szükséges, lime- vagy citromlével teszem pikánsabbá.
Elkészítés (rizs):
2 deciliter ásványvizet egy kis gyorsforraló edényben felforralok, teszek bele sót és egy csapott teáskanál kurkumát. Egy 25 cm-es fedős serpenyőben, kevés olajon 2-3 percig „megpattogtatom” a rizst. Beleteszem egy kis fedeles hőálló (jénai) tálba, ráöntöm a sós, fűszeres forró vizet és lefedem. Átkeverem és beteszem a sütő középső rácsára. Addig készítem, amíg látom, hogy az alján nem forr már a lé (mind felszívta), ez kb. 20-25 perc. Amíg készül, a zöldborsót kinyomkodom a héjából, én így szeretem, de ez el is maradhat, a cukorborsót kis rombuszokra felszeletelem. Ha kész a rizs, villával fellazítom és lazán hozzákeverem a borsóféléket, lefedem és állni hagyom kicsit.
Tálalás:
A tányér közepére tesszük a rizst, formázhatjuk is és köré tesszük a curry-t, megszórhatjuk friss petrezselyemmel vagy korianderrel, ha akarjuk, és külön kínáljuk mellé a körte befőttet. Az enyhén csípős, pikáns és édeskés étel jól harmonizál az édeskés kompóttal. Ihatunk hozzá zöld jázminos teát, vagy könnyű vagy gyümölcsös ízesítésű sört. A bor nem illik mellé.