A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Penne rukkola-dió pesto-val

2013. március 01. 01:37 - A fickó

Pesto, ezen a gyűjtőnéven nevezik az olaszok ezeket az illatos, ízes finom kencéket, amelyeket főként kifőtt tésztákra tehetünk, de adhatjuk sültek, halak mellé is. Igen változatos hozzávalókból könnyen elkészíthető ez a jó tésztára való szósz, ami nemcsak hogy egészséges, de a bor is jól csúszik mellé. A legfontosabb hozzávaló a jó minőségű (lehetőleg kézműves) extraszűz olívaolaj, e nélkül hozzá se fogjunk. Ezen kívül szükség van még olajos magvakra (fenyőmag, dió, pekándió, kesudió, mandula), friss fűszernövényekre (bazsalikom, petrezselyem, rukkola, medvehagyma, menta, kakukkfű), illetve olajban eltett szárított paradicsomra a piros pesto-hoz. A sajtról sem szabad megfeledkeznem, ami lehet érett Parmezán, Grana Padano vagy Pecorino. Én a pesto készítéséhez a magvakat mindig megpirítom kissé, hogy előjöjjenek az aromák és mindig adagolok hozzá a készítés során egy kis vizet is, hogy krémes emulziót kapjak (ami jól tapad a tésztára), mert nem szeretem, ha csicsog az olaj a tésztán. Sokan készítik mozsárban, de szerintem a botmixer is jó, csak ne mixeljük túl sokáig, nem baj, ha kissé darabos. Az alábbi recepthez természetesen használhatunk más tésztát is, amit szeretünk, vagy ami éppen van otthon.

penne_rukkola_dio_pestoval.jpg

Hozzávalók (2 adag):

  • 240 g penne vagy más jó minőségű olasz, vagy házi tészta
  • 35 g friss rukkola
  • 20 g Parmezán, vagy Grana Padano frissen reszelve
  • 35 g dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk citromlé
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 cl extra szűz olívaolaj
  • 1 ek víz

 Elkészítés:

A sajtot lereszelem, a rukkolát kissé összevagdalom, a diót száraz serpenyőben kissé megpirítom, hagyom kihűlni. A fokhagymát felszeletelem és a többi hozzávalóval, a citromlé kivételével, egy botmixerhez való edénybe teszem. Rövid ideig mixelem. Az elején egy kissé nehezen indul, de ahogy krémesedik, már könnyebben megy. Ha kell, még adok hozzá vizet, hogy lágy krémes emulziót kapjak. Ezután még sózom és borsozom, ha kell, és kevés citromlével teszem ízesebbé, pikánsabbá. A tésztát bő lobogó sós vízben haraphatóra főzöm. A lecsöpögtetett tésztát összekeverem a pesto-val és reszelt sajttal meghintve azonnal tálalom.

Díszíthetjük rukkola levelekkel és dióval. Soha ne főzzünk túl puhára egy tésztát, mert elveszti az ízét, állagát. Fűszeres fehérbort válasszunk hozzá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr925110988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása