Medvehagymás tél-tavasz krémleves frissen vágott zsázsával

A piacon szép, erdőben szedett medvehagymát sikerült szereznem és még vízben sem tartották (a vízben tartott medvehagyma hamar sárgul és íztelenedik, legjobb hűtőben tartani, ha muszáj, de legjobb egyből felhasználni). A medvehagyma krémlevesekhez mindig kell valami, amitől krémszerűvé válik a lé, most úgy gondoltam, káposzta félékkel teszem azzá, hiszen fokhagymás ízvilága remekül illik ezekhez is. Így vettem egy kisebb kelkáposztát és egy karalábét is. Jó, tudom, hogy mindegyikükből külön-külön is jó kis levest lehet készíteni, de én most így szeretném. Akkor ez most egyfajta zöldség krémleves lesz és a hozzávalók alapján legyen tél-tavasz krémleves, már csak azért is, mert az idén a tavasz elmaradt.

medveh_tel_tavasz_kremlev_friss_zsazsaval.jpg

 Hozzávalók 4 főre:

  • 6 dl húsleves vagy zöldségleves
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 negyed fej kisebb kelkáposzta
  • 1 közepes karalábé
  • 1 közepes burgonya (jóízű, főzéshez való)
  • 2 szál újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 30 g vaj
  • 30 ml tejszín
  • frissen őrölt bors
  • só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)
  • frissen vágott zsázsa, ízlés szerinti mennyiség

Elkészítés:

Nagyon egyszerű feladat. A feldarabolt újhagymát, a felszeletelt fokhagymát, az egy centis kockákra vágott burgonyát és a valamivel nagyobb darabokra vágott karalábét a vajon 5 percig pároljuk. Utána hozzáadjuk a laskára vágott káposztát (a torzsáját is felhasználjuk apró kockákra vágva) és ezzel is pároljuk pár percig, végül felöntjük a levessel, sózzuk, borsozzuk. A medvehagymát felaprítjuk és a felét a leveshez adjuk és hagyjuk, hogy a zöldségek megpuhuljanak. A karalábé maradjon enyhén roppanós. A végén levesszük a tűzről, beletesszük a maradék medvehagymát, a tejszínt és botmixerrel leturmixoljuk. Nem baj, ha kis medvehagyma darabkák maradnak benne. Frissen vágott zsázsával tálaljuk, ami sok frissességet visz bele az amúgy testes, de ízes krémlevesbe.