A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Borsóhajtás krémleves

2013. április 25. 00:32 - A fickó

Tudom furcsa, hogy egy brokkoli bázisú levest nevezek borsóhajtás krémlevesnek, de aki már készített „levelekből”, úgymint rukkola, retek, medvehagyma krémlevest, az tudja, hogy kell egy jól pürésíthető alap, ami leggyakrabban valami burgonyaféle. Általában frissen szerzem be a hozzávalókat, de most a hűtőben talált brokkoli és egy elárvult brokkoli szár (a brokkoli szárát sokan levágják és kidobják, pedig szerintem nagyon finom, ugyanúgy, mint a káposzta torzsa ) adva volt és úgy döntöttem, ez jó alapja lesz a levesnek. A meghatározó ízt ugyanis majd a frissen szedett borsóhajtás borsós zamata adja. Abban biztos voltam, hogy az ízek harmonizálnak majd és olyan is lett, mint egy borsó-krémleves, és még is más.

borsohajtas_kremleves.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 250 g brokkoli és brokkoli szár, ha van
  • 40 g friss borsóhajtás
  • 5-6 dl húsleves vagy zöldségleves
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek crème fraîche
  • frissen reszelt szerecsendió
  • frissen őrölt feketebors
  • só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)

 Elkészítés:

A brokkoli rózsáit levágjuk nagyon rövid szár résszel, a többi részét feldaraboljuk apróra, de a vastag szár fás végét kidobjuk. A levest felforraljuk, a brokkoli feldarabolt szárát és a fokhagymát beletesszük és 5 percig főzzük, majd beletesszük a rózsákat is és további 3 percig főzzük. Ne főzzük túl, mert elveszíti színét és ízét is. Ha kész, egy két percig hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a feldarabolt borsóhajtást és leturmixoljuk. Beletesszük még a crème fraîche-t és némi frissen reszelt szerecsendiót, frissen őrölt borsot és szükség szerint sózzuk, aztán turmixolunk még egyet-egyet rajta. Tálalhatjuk friss borsóhajtással, krutonnal, de adhatunk mellé pirított kenyeret, amire grill alatt kevés cheddar-t olvasztunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr155245664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása