A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Epertorta

2013. június 10. 01:50 - A fickó

Úgy vélem, az eper avagy szamóca - teljesen mindegy minek hívják- legyen szabadföldi, friss, édes és zamatos. De sajnos, ez nem mindig jár így együtt. Az édesség pótolható, viszont a zamatosság, ízesség nem. Ha választanom kell, inkább a savanykásabb, de zamatosabb epret választom. Az édességét és az ízét is fokozhatjuk egy kis fruktózzal, marinálhatjuk pl. édes narancslével, sőt, a legtöbb esetben kell is ahhoz, hogy maradéktalanul kiélvezhessük méltán különleges zamatát. Minden szezonban készítek belőle epertortát (jó sok eperrel) és ez tényleg az eperről szól, nemcsak úgy rápakolom a tetejére.

eper_torta.jpg

Hozzávalók (tortalap):

  • 3 tanyasi vagy bio tojás
  • 130 g nádporcukor
  • 130 g liszt (pl. Nagyi Titka süteményliszt)
  • 50 g langyos ásványvíz
  • 50 g szőlőmagolaj, vagy olvasztott tisztított vaj (ghí), így még finomabb lesz a piskóta)
  • 1 tk sütőpor

Hozzávalók (töltelék):

  • 1 kg friss, érett szabadföldi eper, inkább zamatos fajta, mint a csak egyszerűen édes
  • 2 evőkanál fruktóz (gyümölcscukor) + még egy teáskanálal
  • 100 g fehércsokoládé (pl. Divine)
  • 250 g mascarpone
  • ½ citrom- vagy narancs leve
  • 200 ml tejszín (Berchtesgadener Land)
  • 2 ek nádporcukor
  • 2 kk agar-agar (zselésítéshez) + még egy fél kávéskanál

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy 25 cm-es kapcsos tortaforma aljára bepattintunk egy sütőpapírlapot, majd körben levágjuk. Az oldalába körbe a tortaformánál egy-két centivel magasabb sütőpapír csíkot ragasztunk, pl. darabka vajjal. Így nem kell lisztezni, a sütés után könnyen lehúzható a tortalapról. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd keverés közben váltakozva hozzáadjuk a langyos vizet, az olajat, vagy olvasztott langyos ghí-t. A lisztet és a sütőport összekeverjük és a tojásos masszába szitáljuk és ezt is jól összekeverjük. A tojásfehérjéket felverjük és ezt is hozzáadjuk a lisztes masszához. Először csak keveset, hogy kicsit lágyabb legyen, végül a többit is. Inkább csak alulról emelgetve forgassuk bele, hogy ne keverjünk ki sok levegőt a habból. Öntsük bele az előkészített tortaformába és toljuk be a sütő középső rácsára, úgy 25-30 percre. A szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük, ha kész, vegyük ki és fordítsuk lefelé egy rácsra és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, vágjuk fel három lapra.

Az epret mossuk meg, utána késsel vágjuk le a kis zöld kocsányokat (ne mosás előtt tegyük, mert akkor felesleges vizet vesz fel. Válogassunk ki kb. 20 dekányi szép eperszemet és rakjuk papírtörlőre egy tányérba és utána tegyük be a hűtőbe. Ezek lesznek majd a tetején 3 mm-es szeletekre vágva, cserépszerűen elrendezve. A másik 20 dekányit vágjuk negyedekre, szórjuk meg egy teáskanálnyi fruktózzal és melegítsük fel forráspont előttig, kb. 80 fokra, hagyjuk kihűlni, majd szűrőn csepegtessük le. Ez a lé kerül a krémbe ízesítés gyanánt, illetve az eperdarabok.

A maradék 60 dekányit vágjuk kb. 5x5 milliméteres kockákra, szórjuk meg két ek fruktózzal, locsoljuk meg citrom-vagy narancslével és főzzük fel, mintha lekvárt főznénk, de épp csak forrjon fel. Legyen kissé savanykás, semmiképp sem édes. Szűrjünk le belőle bő fél deci levet, ebből lesz majd a zselé a torta tetejére rakott "epercserépre”. Ezután osszuk két részre, ebből lesz a két eperzselé réteg a tortába, amit majd két részletben egy-egy kk agar-agarral zselésítünk. Ebben az esetben jobban szeretem az agar-agart, mint a zselatint, ráadásul a vegáknak sem okoz gondot. De vigyázzunk az adagolásával, nehogy kőkemény legyen a zselé, hiszen épp csak össze kell fognia az epres „kompótot”.

A töltelékekhez a csokit törjük apró darabokra, egy habüstben kis láng fölött kevergetve olvasszuk fel. Épp, hogy olvadjon meg, de ne legyen darabos. Picit hagyjuk hűlni és utána fokozatosan adjuk hozzá a mascarpone-t, először keveset, habverővel alaposan keverjük el, majd a többit is. Sima krémet kell kapnunk. Ehhez adagoljuk folyamatosan kevergetve a lecsöpögtetett eper levét. Ne hígítsuk fel nagyon, ha sok levünk van, ne tegyük bele mindet. Ebből a keverékből 2-3 evőkanállal tegyünk félre a torta tetejének megkenésére. A tejszínt verjük fel, ízesítsük nádporcukorral és lazítsuk fel vele a krémet. Könnyű, de nem túl lágy krémet kell kapnunk. Tegyük hűtőbe.

A torta összeállítását legcélszerűbb állítható tortakeretben végezni. Ha szükséges, vágjuk egyforma átmérőjűre a tortalapokat és ennek megfelelően állítsuk be a tortakeretet. Célszerű belülről zsírpapír csíkkal kibélelni. Tegyük bele az alsó lapot. Vegyük elő az eperkompót felét, egy kk agar-agart oldjunk fel egy-két kanál hideg vízben, adjuk bele az eperbe, jól keverjük el és forraljuk fel. Hagyjuk kissé kihűlni, de figyeljünk, nehogy megszilárduljon, és kenjük el az alsó piskóta lapon egyenletesen. Tegyük hűtőbe, ha kellően megszilárdult, rákenhetjük a habos krém felét. A fele negyedelt epret ekkor rászórhatjuk, majd tegyük rá a következő lapot és erre a másik adag agar-agarral felfőzött, kissé kihűtött eperkompótot. Ha ez is megszilárdult, mehet rá a maradék habos krém és az eper, majd az utolsó lap, amit a tejszín nélküli csokis-mascarpone-s krémmel vékonyan lekenünk. A félretett szép eperszemeket felszeleteljük és szépen kirakjuk vele torta tetejét. A félretett féldeci hideg eperlében elkeverjük a fél kk agar-agart és felforraljuk, majd ha már nem túl forró, beecseteljük vele a torta tetejét. Így szép fényes lesz a teteje, a zselé összefogja és nem száradnak ki az eprek. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek, de tudom, ezt nehéz lesz kivárni.

Szólj hozzá!
Címkék: torta eper

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr445353312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása