A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Kávés túrótorta kávés karamell öntettel

2014. március 04. 00:35 - A fickó

Szuper édesség egy finom kávé mellé! Szeretem a kávét, bár naponta csak egyszer iszom, de akkor jó kis ristretto-t. Nem vizezem feleslegesen.:) A minap palacsintát sütöttem, a kedvenc túrótöltelékemet készítettem és mellé egy kis sós karamell öntetet. Majd közvetlenül, miután betápláltam a palacsintákat, kávéztam és nagyon jól esett. Ekkor jött az ötlet a kávé - túró - karamell összeboronálására egy sütiben. Nem - nem, a látszat ellenére ez nem egyfajta tiramisu, vagy (túró)misu. Mascarpone helyett használhattam volna más sajtkrémet. Valószínűleg a kávé íze miatt emlékeztet rá.:) A karamell öntet is kávés, finom tejeskávé ízű. Ebben nincs babapiskóta, ezt sajnos sütni is kell. A lényeg, hogy brutál jó lett, a karamell-, kávé- és túrókedvelők gerjedhettek rá. Nagyon könnyű elkészíteni, szóval hajrá. Szeretem ezt a fajta tésztát, nagyon jó állagú lesz és sok mindennel ízesíthető, nem ázik el, jól nedvesíthető. A legkülönlegesebb hozzávaló a kókuszcukor, de ez most helyettesíthetetlen ebben a receptben.

kaves_turotorta-karamell_ontet.jpg

 

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 3 tanyasi vagy bio tojás
  • 130 g kókuszcukor (barna, finom karamellás ízű, granulátum megjelenésű, natúr cukorféle)
  • 130 g Nagyi titka piskóta liszt
  • 1 púpozott tk instant kávé
  • 2 ek konyak (igazi érlelt)
  • 50 g olvasztott ghí (tisztított vaj), esetleg vaj
  • 50 g langyos víz
  • 1 tk sütőpor

A habos túrókrémhez:

  • 180 g túró házi (vagy más jóféle, nem száraz túró)
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml tejszín (Berchtesgadener Land)
  • 25-30 ml erős presszó kávé (kb. ristretto adag) + 25 ml a tortalapok kenéséhez
  • 4 púpozott ek porcukor (ne legyen édes a krém, mert a karamell öntet visz még bele édességet)
  • 1 tk vanília kivonat
  • 3 ek konyak (igazi érlelt)
  • 3 ek Malaga bor (esetleg más édes desszertbor)
  • 1 negyed kezeletlen narancs héja (eredetileg terveztem bele, de végül elfelejtettem bele tenni, nekem nem hiányzott)

A kávés karamellhez:

  • 80 g világos nádcukor
  • 50 g vaj
  • 100 ml tejszín
  • gondolatnyi só
  • 25-30 ml erős presszó kávé (kb. ristretto adag)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy kerek állítható tortaformát 24 cm-re beállítunk és sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük. Az oldalába körbe sütőpapír csíkot ragasztunk, pl. darabka vajjal. Így nem kell lisztezni, a sütés után könnyen lehúzható a tortalapról. A tojások sárgáját a kókuszcukorral, az instant kávéval, a konyakkal habosra keverjük, majd keverés közben váltakozva hozzáadjuk a vizet és a langyos tisztított vajat. A lisztet és a sütőport összekeverjük és a tojásos masszába szitáljuk, majd ezt is jól összekeverjük. A tojásfehérjéket felverjük és ezt is hozzáadjuk a lisztes masszához. Először csak keveset, hogy kicsit lágyabb legyen, végül a többit is. Inkább csak alulról emelgetve forgassuk bele, hogy ne keverjünk ki sok levegőt a habból. Öntsük bele az előkészített tortaformába és toljuk be a sütő középső rácsára, úgy 25-30 percre. A szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Ha kész, vegyük ki és rácson hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, vágjuk fel két lapra. Ha a teteje púposabb lenne, azt vágjuk egyenesre, a leeső rész a szakács jutalma. Iszonyú finom ez a tészta önmagában is. Amíg hűl, elkészítjük a töltelékeket, a karamellt, és ha nem esszük meg mindet addig, akkor lesz majd mibe tölteni.:)

A karamellhez a cukrot a szokásos módon egy ek vízzel tegyük fel egy magasabb oldalú serpenyőben és karamellizáljuk egész világosra (ne legyen sötét), majd adjuk hozzá a vajat, a sót, a tejszínt és a kávét, majd egy-két perc alatt kevergetve főzzük bársonyosra. Ekkor még elég hígnak tűnik, de a hűtőben majd meghúz és sűrű, de azért még folyós, finom, tejeskávé ízű karamell szószt kapunk.

A túrót törjük át finom szűrőn vagy kenjük át finom szitán, adjuk hozzá a porcukrot, a mascarpone-t, a vanília kivonatot, a bort, a konyakot, opcionálisan a reszelt narancshéjat és keverjük ki alaposan. A tejszínt verjük habbá ízlés szerint és fokozatosan adjuk bele a túrós masszába, emelgetve-kevergetve, hogy egy habos könnyű krémet kapjunk.

A torta összeállítását legcélszerűbb állítható tortakeretben végezni. Ha szükséges, vágjuk egyforma átmérőjűre a tortalapokat és ennek megfelelően állítsuk be a tortakeretet (nekem végül 20-21 cm lett a kész torta). Célszerű belülről zsírpapír csíkkal kibélelni. Tegyük bele az alsó lapot és nagyon vékonyan kenjük meg kávéval egy kisebb szilikon ecsettel. Így még egy kis kávé ízt viszünk bele, ez akár kávé és konyak keveréke is lehet. Ezután kenjük rá a túrókrémet, egyenletesen elkenve. Végül tegyük rá a tetejét, ami tulajdonképpen a kisült tortalap alja (mert ez szép egyenes). Persze előtte ennek a belsejét is kenjük meg kávéval. Szép egyenesre nyomkodjuk le és tegyük hűtőbe minimum egy órára. A hűtőből kivéve vegyük le a keretet, húzzuk le a zsírpapírt és már szeletelhetjük is, majd a kávés-karamell szósszal megkenve tálalhatjuk. Ha nagy a család és egyszerre elfogy a torta, rá is önthetjük az egész tortára a szószt és így is szeletelhetjük. Szerintem azért adagonként praktikusabb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr975842336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása