A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Krumpli és zöldborsó finom füvekkel ízesített édesköményszószban

2014. március 10. 03:26 - A fickó

Fines herbes (finom füvek) a francia konyhaművészet hagyományos, mondhatni alap fűszere, amely a tárkony, petrezselyem, metélőhagyma és a turbolya keveréke. Használják szárítottan és frissen, nagyon változatos a felhasználási területe. Hazánkban talán kevésbé ismert a turbolya, bár szerencsére manapság már egyre divatosabb. A petrezselyemhez hasonló finom levelei nagyon aromásak, édeskés, enyhén ánizsos beütéssel, de nem annyira intenzíven, mint a tárkony. Nagyon kedvelem ezt a fűszert, sokkal elegánsabb, kifinomultabb, mint a petrezselyem. Olyan főzeléket szerettem volna, amihez jól illik a finom füvek társasága, így igazán nem sokat agyaltam, hogy az édesköményt, a krumplit, illetve a zöldborsót hozzam össze ebben a finom friss aromákkal teli tavaszias ételben. Egyszerű, könnyen elkészíthető főzelék, ami mellé igen sokféle feltétet tálalhatunk.

krumpli_es_zoldborso_edeskomenyszoszban.jpg

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 600 g Somogyi kiflikrumpli
  • 1 db nagyobb vagy két kisebb, lisztes típusú burgonya (a legjobb a Maja hajnal)
  • 6-8 cm-es darab póré hagyma
  • 150 g zöldborsó
  • 1 db nagyobb édeskömény
  • 600 ml könnyű húsleves
  • 30 g vaj
  • 0,5 dl nem túl savas, száraz fehérbor
  • 1 kk édesköménymag, esetleg köménymag
  • 1 csokor finomfű (tárkony, turbolya, petrezselyem, snidling)
  • 1 szál kapor
  • 0,5 dl tejszín
  • frissen őrölt fehérbors
  • só (himalájai vagy parajdi)
  • citromlé (az ízesítéshez)

Elkészítés:

A kiflikrumplikat feltesszük főni sós, édesköménymagos vízben. Az édeskömény külső leveleit eltávolítjuk, leöblítjük és kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. A maja krumplit hámozás után szintén felkockázzuk, a pórét vékony karikákra szeljük, ügyeljünk rá, ne legyen föld a levelei között. Tegyük bele a vajat egy serpenyőbe és ha felolvadt, dobjuk rá a zöldségeket. Pároljuk rövid ideig, majd öntsük fel a borral. Ha a bor már elpárolgott, adjunk hozzá annyi húslevest, hogy bőven ellepje, enyhén sózzuk és főzzük őket puhára. Egy másik kisebb edényben forraljunk enyhén sós vizet, és ha felforrt, szórjuk bele a fagyos zöldborsót, majd vegyük le a tűzről. Felhasználásig hagyjuk benne a borsót. A fagyasztott borsónak ennyi elég, ezzel a módszerrel roppanós szép zöld marad és nem lesz ráncos.

Ha megfőtt a kiflikrumpli, szűrjük le és még forrón húzzuk le a héját. A jóféle somogyi kifli héja vastag, könnyen és szépen lejön, majd vágjuk fél centis karikákra. A fűszernövényeket aprítsuk finomra. Ha az édeskömény is megfőtt, adjuk bele a finom füveket és botmixerrel turmixoljuk simára. A maradék húslevessel hígítjuk, optimális esetben pont elég lesz a leves. Tegyük bele a krumpliszeleteket, a leszűrt zöldborsót, öntsük hozzá a tejszínt, fűszerezzük, sózzuk és egy két perc alatt főzzük össze, de ne forraljuk. Ne főzzük sokáig, mert a fűszernövények elveszítik a friss aromáikat. Ha minden jól alakult, a végeredmény egy ízes, illatos, üde főzelék lesz. Végül kevés citromlével még pikánsabbá tehetjük, tálalás előtt hagyjuk még egy negyedórát állni, hogy jobban összeérjenek az ízek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr675852093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.