A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Gombás-sonkás sörös palacsinta medvehagymával

2014. április 02. 10:04 - A fickó

A megunhatatlan palacsinta a megunhatatlan medvehagymával. Kiválóan előkészíthető, majd 10 perc múlva tálalható fogás. Nagyobb társaságnak sem nagy kihívás elkészíteni, például ha a haverokat hívunk egy laza sörözésre, előre megcsinálhatjuk, majd adagonként grillezzük. De arra az esetre is kiváló, ha a barátnőnket akarjuk egy finom vacsorával elkápráztatni, megmutatni, hogy mekkora királyok vagyunk a konyhában is – ez esetben gondolkodjunk el a medvehagymán és esetleg a sörön is. :D Erre is van megoldás: petrezselyem és az étel mellé finom bor, de a tésztába csakis SÖR kerülhet. Mint minden jó étel esetében, itt is fontos a jó alapanyag, ha ez megvan – és tudunk palacsintát sütni - tuti a siker. Mondjuk még nem árt tudni besamelt készíteni sem, de ez is egyszerű, akár a vajas kenyér. Bármilyen üde, friss salátaféle jól illik mellé, személyes kedvencem a római saláta vinaigrette-tel. Előételként is remekül funkcionál, de ilyenkor fejenként csak egy palacsintával számoljunk.

gombas_sonkas_palacsinta_medvehagymaval.jpg

Hozzávalók 4-6 főre

A palacsintához:

  • 200 g sima liszt
  • 2 tanyasi vagy bio tojás
  • 0,5 dl teljes tej
  • 3,5 dl könnyű világos sör
  • 1 ek olvasztott tisztított vaj (esetleg semleges olaj)
  • csipet cukor
  • só (himalájai vagy parajdi)

A töltelékhez:

  • 250 g gomba (lehet szezonális vegyesen, vagy barna csiperke)

A legfinomabb vargányával, rókagombával és ízletes kucsmagombával, ez utóbbinak szezonja is van, de jól tisztítsuk meg, ne ropogjon a homok a fogunk alatt.

  • 10 g szárított vargánya, vagy kucsmagomba, esetleg trombitagomba

Arra ügyeljünk, hogy a szárított gomba harmonizáljon a friss gombával, de el is hagyható ízletesebb, friss erdei gombák esetében, vagy használjunk ugyanolyan szárítottat az íz fokozásához. Példának okáért Gordon Ramsay szárított gombát is használ egy friss gombával készülő ételéhez egyszerűen azért, mert a szárított gombának intenzívebb az íze és az áztató levük egy ízbomba.

  • 100-120 g főtt sonka (pl. Prágai sonka „a sonkás”-tól)
  • néhány szál medvehagyma

Medvehagyma helyett más fűszernövényeket is használhatunk, vargányához kakukkfüvet, csiperkéhez petrezselymet, turbolyát, rókagombához snidlinget, de a kucsmához legjobb a medvehagyma.

  • 1 ek világos szójaszósz
  • 25-30 g simaliszt
  • 3 dl teljes tej
  • 30 g vaj + a pirításhoz
  • 40 g frissen reszelt pecorino sajt
  • 100 g frissen reszelt érett vörös cheddar sajt
  • frissen reszelt szerecsendió
  • só (himalájai vagy parajdi)
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

A lisztből, a tojásból, a tejből, a sörből, a sóval és csipet cukorral keverjünk palacsintatésztát és hagyjuk pihenni. A maradék sört igyuk meg. :) A szárított gombát annyi forró vízzel öntsük le, amennyi ellepi. A besamelhez a vajat olvasszuk fel egy edényben és szórjuk rá a lisztet, pirítsuk néhány pillanatig, öntsük fel hideg tejjel és gyorsan keverjük el, így a liszt lehűl és nem csomósodik olyan könnyen. Igaz, így tovább tart, de biztosan nem lesz göbös a szósz. A besamelt jól forraljuk ki, ne maradjon liszt ízű és még forrón reszeljük bele a pecorino sajtot, sózzuk, és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Fóliával fedjük le és tegyük félre.

A gombákat vágjuk vékony (3-4 mm) szeletekre és száraz, nagyon forró serpenyőben egy rétegben pirítsuk meg őket (véletlen se főjenek), hogy kissé karamellizálódjanak. Tegyük egy tálba, kissé sózzuk és borsozzuk meg, és fedjük le fóliával. Kevés levet fog engedni, amit a szárított gomba levével együtt forraljunk be 2-3 evőkanálnyira. Az áztatott gombát vágjuk finomra és adjuk a pirított gombához. Tegyük hozzá még az igen finomra vágott sonkát, a beforralt gomba levet, a finomra vágott medvehagymát (vagy más zöldfűszert) is és annyi besamelt, kb. felét annak, amit készítettünk, hogy jól kenhető anyagot kapjunk. Keverjük jól össze. Kóstoljuk meg, ha kell sózzuk, borsozzuk, fóliával fedjük le és tegyük félre.

A palacsinta tésztához adjuk hozzá az olvasztott tisztított vajat és süssünk 12 kicsi vagy 8 nagy palacsintát. Töltsük meg a gombás töltelékkel és hajtsuk négybe őket.

Tálalás előtt egy széles serpenyőben vajon négyesével lassan pirítsuk meg az aljukat, majd tegyük őket egy nagy tepsire, kenjük meg a tetejüket a megmaradt besamellel, szórjuk meg a reszelt cheddarral és pár perc alatt grillezzük ropogósra a tetejüket. Friss salátával tálaljuk.

Utána desszertként ajánlhatom ezt a kávés túrótortámat, ami most a legújabb kedvencem.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr955889812

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Breton palacsinta medvehagymával 2014.04.02. 21:33:41

A Breizh Caféban, Párizsban, a Marais városrészben ettem ilyen finom breton hajdinapalacsintát először, szerintem sokkal izgalmasabb, mint a búzalisztes, az már csak egy kis bónusz, hogy még egészségesebb is. És persze a zöldségpiacok macaronját, a med...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TSK 2014.04.02. 14:30:30

Hú, ez nagyon klassz! ;) Nem is modnok rá semmit, megcsinálom :D

Narancskommunista (törölt) 2014.04.02. 16:42:32

Már nagyon unom az elmúlt 10 év hype-ját a medvehagyma körül.

A fickó 2014.04.02. 17:10:27

@Narancskommunista: Most már én is unom kissé, de már nem sokáig tart és majd újabb egy évet kell rá várni megint. Tehetek én róla, hogy szezonban remek zöldfűszer és sok ételben jól helyettesíti az ilyenkor már leginkább kínai importból származó fokhagymát. A most szezonális turbolya például, vagy az egész évben kapható petrezselyem zöld és egyebek sajnos nem ennyire univerzálisak. A medvehagyma ráadásul olcsó, remek élettani hatásokkal, nem beszélve családi kirándulások alkalmával is gyűjthető. Hype ide, reklám oda, rengetegen még így sem ismerik, vagy tudják, hogy mire lehet használni. Mi gasztro-bloggerek ezen szeretnénk javítani, ezért teszem én is szezonban sok ételembe. Inkább ezt reklámozzuk, mint a macaront, így is elég a túlsúlyos, egészségtelenül étkező honpolgár. De, mint mondom, már nem sokáig kibírnod, aztán majd jön a spárga, a zöldborsó ...
süti beállítások módosítása