A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Péntecky rántott csirke

2015. április 10. 04:48 - A fickó

Általában péntekenként csinálok komolyabb piacos bevásárlást és ilyenkor már nem sok időm marad a nagyobb főzőcskézésre. Így péntekenként szoktam a már előkészített és vagy kevés munkával elkészíthető fogásokat készíteni. Ezek egyike a rántott csirke sült krumplival és főtt kukoricával. Tipikus gyorséttermi trió, persze a káposztasaláta sem hiányozhat. :)

pentecky.jpg

A hagyományos elkészítése mégsem olyan gyors, főleg, ha jó minőséget szeretnénk, de azzá tehetjük, némi előkészítéssel. Itt jön a képbe a sous vide technológia és a vákuumtasak. Szóval a hőkezelt csirkerészek vákuumtasakokban a hűtőben várnak a panírozásra és kisütésre. A már elősütött krumplik is itt sorakoznak a vákuumzacskókban. A kukorica még nyáron került ilyen tasakokba és ezzel együtt a mélyhűtőbe, akkor, amikor a legjobbat, legédesebbet sikerült beszereznem. A kukorica elkészítése csak annyi, hogy a fagyasztóból a 83 °C-os vízfürdőbe teszem és 50 perc múlva kiveszem. Friss kukorica esetében csak 40 perc és akkor vajat is adok bele egyből. Csak a saláta nincs előkészítve, de ezt pillanatok alatt össze lehet dobni. Egy óra alatt meg van minden, de az effektív munka (salátakészítés és a panírozás, sütés), csak a fele idő. A végeredmény egy kívül ropogós, belül omlós, nagyon szaftos, csirkehús, ami biztosan át van sülve. Mellé kapunk egy tökéletes H. Blumenthal féle extra ropogós sült krumplit és egy télvíz idején is finom (jó, tudom, nem annyira, mint szezonban) kukoricát és egy finom káposzta salátát.

Hozzávalók 2-3 főre

a csirkéhez:

  • 1-1,3 kg-os rántanivaló szabadtartású csirke
  • opcionálisan, ízlés szerint, csirkéhez illő szárított fűszerek: (pl. rozmaring, kakukkfű, oregánó, majoránna, fokhagymapor, fűszerpaprika (pl. bezdani), szecsuáni bors, cayenne bors …)
  • fűszerek a sós páchoz: (friss kakukkfű ágacskák, egy babérlevél, 5-6 egész feketebors, egy zúzott fokhagymagerezd, fél thai chili karikázva)

A húst bevallom én nem mindig fűszerezem túl, hogy megmaradjon a finom csirke íz. A legjobban purista módon, csak némi frissen őrölt fehérborssal szeretem, de készítek fűszeres (pl. chilis, indiai és cajun) változatot is.

  • 1 tojás (szabadtartásból származó)
  • sima liszt
  • friss vajaskifliből készült morzsa és panko 1-1 arányú keveréke
  • 1 l sütőzsiradék: (pl. szőlőmagolaj, mogyoróolaj, repceolaj vagy kókuszolaj)

A legjobb a szőlőmagolaj, de ez sajnos nem a legolcsóbb.

  • só (pl. himalájai)

a káposztasalátához (coleslaw):

  • 200 g reszelt vagy vékonyra gyalult fejes káposzta
  • 40-50 g durvára reszelt sárgarépa (pl. lila és akkor szép pink coleslaw-t kapunk)
  • egy kisebb lilahagyma
  • 80-100 g majonéz (lehetőleg házi, esetleg jobb minőségű ipari is belefér)
  • 3-4 ek borecet (tárkonyos, vagy kevés friss tárkony finomra vágva)
  • 1-2 ek méz
  • frissen őrölt fehérbors
  • kevés chili pehely
  • só (himalájai)

a sültkrumplihoz:

Itt a hozzávalók és az elkészítés.

A csirke elkészítése, akár napokkal előbb:

A páchoz fél liter ásványvízben 25 g sót feloldunk (ha fűszerezni is akarjuk, akkor a fűszerekkel együtt felforraljuk és fóliával letakarva kihűtjük) és hűtőbe tesszük. A csirkét bontjuk, a combot kettévágjuk, a felső részét kis is csontozhatjuk, a szárnyközepeket, ebben a receptemben található módon is előkészíthetjük. A mellét, aprólékját másra használjuk fel. A húsrészeket pácoljuk a sós (fűszeres) vízben 2 órán át a hűtőben. Ezután öblítsük le, töröljük szárazra és kenjük be őket kevés olajjal. Amennyiben még fűszerezni akarjuk, kevés olajban elkeverjük az ízlés szerinti száraz fűszereket és ezzel kenjük be a húsokat. Tegyük a húsdarabokat vákuum tasakokba és 65 °C-on készítsük 4 órán át. Ha elkészültek, először hagyjuk kicsit hűlni, majd folyóvíz alatt hűtsük tovább, utána tegyük hideg vízbe. Használjunk jeges vizet, hogy gyorsan lehűljön, amennyiben nem azonnali felhasználásra szánjuk. Tárolhatjuk 4 °C alatt egy hétig, vagy le is fagyaszthatjuk.

A tasakokat vágjuk fel és a húsokat papírtörlővel töröljük meg kissé, ne legyen túl nedves, és a megszokott módon panírozzuk őket. Süssük őket forró (190 °C -os) bő zsiradékban, amíg a panír megfelelőszínt nem kap. Ez csak néhány perc, mivel a húsnak belül már csak át kell melegednie. Papírtörlőn csepegtessük le és már tálalhatjuk is.

A káposztasaláta elkészítése:

pink_coleslaw.jpg

A hozzávalókat alaposan keverjük össze és hagyjuk állni minimum 10-15 percet fogyasztás előtt. A házi majonéz elkészítése itt. Adhatunk mellé a saláta helyett remoulade mártást is, amelynek az elkészítése ugyanitt  található.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr57355228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása