A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Karácsonyi kovászos káposzta

2015. december 09. 02:15 - A fickó

Így Karácsony előtt, megfigyeltem, sorra jelennek meg a karácsonyi jelzővel ellátott receptek. A legtöbb ételbe abszolút belemagyarázható a dolog, csak úgy, mint a szokásos krémlevesek lélekmelegítő jellege az őszi, illetve a téli időszakban. Az én kovászolt káposztám annyiban most mégiscsak karácsonyi, hogy a karácsonyi töltött káposztához készül. Immár évek óta, természetesen nem csak Karácsonykor. :) A töltött káposzta sokaknál mégis leginkább téli, illetve tipikus karácsonyi étel. Pedig a hozzávalók szempontjából nem nevezném kifejezetten szezonális ételnek, a lényeg, hogy legyen káposzta - én például nyáron is készítem. Egyszer nyáron úgy döntöttem, hogy most saját készítésű kovászos káposztával fogom készíteni a nyári töltött káposztámat. Mindaddig sajnos elég sok bajom volt a „bolti” savanyú káposztával, mert vagy túl sós, vagy túl savas, vagy fura ízű volt. Megcsináltam a kovászos káposztát és rá is kattantam rendesen. Más savanyú káposztát már nem is használok semmihez, mert ez annyival jobb, finom káposztás, kellemesen savas, és a leve is ízlés szerint adagolható az ételhez. Szóval lassan megint készül majd egy adag, hisz jön a Karácsony és a töltött káposzta. :) kovaszos_kaposzta.jpg

A töltött káposzta nálam mindig is káposzta hangsúlyos (volt, van és lesz), sosem zsíros, csak ami a töltelékből kifő, mert a tölteléknek viszont megfelelő hús/zsír arányúnak kell lennie, különben száraz lesz. Többféle mangalica húsrész, kevés füstölt szalonna kerül bele. Nem kell bele tojás, mégsem fő szét, a titok a röviden előfőzött rizsből kioldódó keményítő. Fontos még a kellő mennyiségű, koncentráltabb alaplé (könnyű jus) hozzáadása, hogy egy kis sült íz kerüljön bele és legyen mit felvennie a rizsnek. Előfőzve egyébként már kevesebbet folyadékot vesz fel a rizs. Szóval ezek a pazar szaftos, ízes húsgömböcök édeskáposzta burkolatban főnek, amik szépen átveszik a létől savanyított káposzta ízét. A maradék édeskáposzta levél a töltelékek tetejére borítva szépen megfő, majd krémesre turmixolva sűríti az ételt.

toltott_kaposzta.jpg

Semmi sallang, csak a szaftos hús és a káposzta, no meg a fűszerek, az elmaradhatatlan csombor és kapor, többek között. Nyáron mindig kerül bele friss paradicsom is, természetes ízfokozó gyanánt. Fűszerpaprikát a tölteléken kívül nem használok, ne legyen káposztapörkölt jellegű. :)

Hozzávalók 2 db 1,7 l-es üveghez: 

  • 2 közepes káposzta (pl. Szentesi lapos)
  • 1 fél csokor friss csombor (borsikafű)
  • 2 cikk birsalma
  • 1 csokor kapor
  • 1-1 fél szelet kovászos kenyér, kb. 1,5-2 cm vastag
  • 12 szem fekete bors
  • 2 babérlevél
  • 1 enyhén csípős chili, hosszában felezve (opcionális)
  • 4 gerezd fokhagyma, megtisztítva, kicsit megroppantva
  • 1,8 l ásványvíz, hozzá 72 g rózsaszínű himalájai kősó ( 40 g/l)

Elkészítés:

Az ásványvizet felforraljuk a sóval, majd hűlni hagyjuk. A káposztát legyaluljuk szép vékonyra, majd kézzel alaposan átgyúrjuk. Ez fontos, mert így kicsit megtörik, jobban tömöríthető és a végeredmény is egy lazább, jobb állagú káposzta lesz.

kaposzta.jpg

A káposztát a fűszerekkel beleszuszakoljuk az üvegekbe, a tetejére tesszük a birsalmát, a gézbe csomagolt kenyeret. A kenyeret így a gézzel együtt könnyebb lesz eltávolítani a kész káposztáról. Végül ráöntjük a meleg, sós levet. Nyáron az uborkához hasonlóan hagyjuk készülni, télen a radiátor mellett, vagy, mint nálam, rajta (mert nem olyan meleg). Három nap alatt elkészül. A kenyeret kidobjuk, a káposztát tárolóedénybe tesszük. A fűszernövényeket, fokhagymákat nem kell kidobni, mert felhasználhatjuk a főzéshez. A levét hagyjuk ülepedni, majd öntsük rá a káposztára, felhasználásig tároljuk hűtőben. Célszerű néhány napig a felhasználás előtt még a hűtőben érlelni. Az uborkához hasonlóan hűtőben sokáig eláll.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr128150776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.01.22. 09:49:25

Nagyon jol hangzik! De miert kell hozza asvanyviz? Gondolom, buborekmentesrol van szo.
Jovo heten ki fogom probalni!

A fickó 2016.01.23. 02:04:58

@Attilajukkaja: A csapvíz minősége a legtöbb helyen szó szerint csap(nivaló). Egy erősen klórozott vízben nem szeretnek a baktériumok szaporodni, jelen esetben a tejsavbaktériumok. Jobb éttermek, konyhák is alacsony ásványanyag tartalmú ásványvizet használnak levesekhez, pácoláshoz, babok, lencsék hüvelyesek főzéséhez és még sorolhatnám. Én hosszú évek óta így készítem, ezzel a sóval és ásványvízzel a kovászos cuccokat és soha egyszer sem lett rossz. Természetesen ezért így is adom közre. Egyébként a két kedvenc vizem, a Jana és a Szentkirályi. :)

Attilajukkaja 2016.01.24. 18:50:42

@A fickó: Koszi a valaszt! Jo, hogy megirtad, melyik vizekre gondolsz, mert egyes asvanyvizek nagyon kemenyek, sokkal magasabb a sotartalmuk, mint a csapviznek. Igaz, ez az etelek izen valoszinuleg nem erzodik.

Attilajukkaja 2016.02.08. 16:50:24

@A fickó:
Megcsinaltam, megcsinaltam! :o)
Birsalma ilyenkor nincs, de igy is nagyon jo lett. Koszi a receptet.
Kicsit feltem tole, mert tavaly zoldbabot probaltam kovaszolni es az nem lett valami jo. De ez most nagyon finom. Igaz, legalabb 10 napig kovaszoltam a radiatoron, es egy adagot meg tovabb a leveben hagyok szobahomersekleten, hogy megtapasztaljam, mennyire puhul meg.

A fickó 2016.02.09. 16:14:40

@Attilajukkaja: 10 napig? Nekem általában 3-4 nap maximum. Lehet nem volt meg a folyamatos 24-26°C. Nekem ilyenkor sokszor ki is forr a leve és pótolnom kell steril sóoldattal. A só mennyisége 40 g / 1 liter víz nekem nagyon bevált. A birs egy plusz ízt ad, de ezt értelemszerűen csak szezonban teszek bele. Amúgy örülök, hogy jó lett a káposztád. :) Mondjuk amióta készítem, azóta nem használok piaci hordósat, nem mintha azzal különösebb bajom lenne. A szobahőmérsékleten tartással vigyázz, mert egy idő után meg is romolhat. Mondjuk ebben nincs igazán tapasztalatom, azt tudom, hogy tartósítható, elrakható télire is. De nyáron mindig hűtőbe kerülnek a kovászolt cuccok és maximum egy hónapon belül mindig elfogynak. Bár egyszer úgy másfél hónapig is tartottam pár uborkát a hűtőben és remek jóízű és ropogós volt még akkor is. :)

Attilajukkaja 2016.02.09. 19:41:32

Dolgozo no" vagyok. Amikor elmegyunk hazulrol, levesszuk a futest. Ezert valoszinuleg tenyleg nem volt meg a folyamatos 24-26°C a radiatoron. De minden reggel es este raneztem az uvegre! Az erjedes jelei mar 3.-ik nap utan jelentkeztek, de meg hagytam egy darabig. En is tartottam attol, hogy megbuggyan, megromlik,..de ennek nem lattam jelet. Azert is izgultam, mert kevesebb sot tettem bele az altalad javasoltnal.
Erdekesseg, hogy miutan kivettem belole es finoman kinyomkodtam a kenyeret, kitettem egy tanyerkara es mostanra mar hetedik napja figyelem. Minden nap megforditom, hogy szaradjon. Mi ebben az erdekes? Hogy egy darab azott kenyer mar hetedik napja nem peneszedik vagy romlik meg szobahomersekleten. :o)
Mindenkepp koszi a receptet!
süti beállítások módosítása