A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Pisztráng tárkonyos vajmártással és lila krumplival

2016. április 04. 01:16 - A fickó

Tavaszi színek a tányéron, nem kifejezetten tavaszi hozzávalókból. Szó szerint maradékokból készült a fenti fogás, persze a hal kivételével. :)

pisztrang_tark_vajmartas.jpg

Találtam még a hűtőmben pár szem Vitelotte krumplit, pár hónapja szereztem be jó néhány félét és mostanra már a többi elfogyott. Mielőtt még bárki kiakadna a több hónapos krumplin, annak elmondom, hogy ebben a hűtőben a krumpli tárolása optimális körülmények között történik, 5 °C körüli hőmérsékleten és 90 % páratartalom mellett. Nem fonnyad, nem csírázik, szóval jól elvan. A tárkonyt is más célra vettem néhány napja, de elég sok maradt belőle. A kis sárga virágok, pedig egy hűtőben maradt és bimbózásnak indult bok choy (bírja a hideget) hajtatásából lettek. Nem is értem, hogy miért nehéz beszerezni, pedig könnyű termeszteni. A virágok ehetők, de a növény már nem igazán volt ehető, így még adott valamit a „testéből” és nem a kukában végezte. :)

bok_choy_virag.jpg

Az étel nem túl bonyolult. A pisztráng vajban sült, a krumpliból püré lett (sok vajjal), illetve kevés chips is készült belőle. Mindezek mellé egy üde tárkonyos mártás készült. A virágok pedig ehető dekorációként működtek közre.

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db 300-350 g-os Tapolcai pisztráng
  • 5 db nagyobb Vitelotte (Perui lila) krumpli
  • 100-120 g fél-sós vaj
  • 50 ml száraz fehérbor
  • 1 ek Noilly Prat (esetleg más, száraz, fűszeres vermut)
  • 1 kisebb salotta
  • 2 szál tárkony levelei
  • 130 g vaj
  • 250 ml halalaplé (a pisztrángok leeső részeiből, fejéből, csontjaiból)

A pisztráng fejéből, gerincéből, leeső részeiből készítjük el fél óra alatt, egy babérlevéllel, egy fél salottával, 2-4 szem feketeborssal, és egy vékony kezeletlen citrom szeletkével.

  • friss citromlé, esetleg borecet
  • frissen őrölt feketebors
  • só (himalájai kősó)

Elkészítés:

A halakat tisztítsuk meg, fejét, farkát vágjuk le és belülről filézzük ki, úgy, hogy maradjon egyben, majd besózva tegyünk félre. A halakat tálalás előtt, pár perc alatt 50 g vajon mindkét oldalukon süssük meg serpenyőben, a gerinc részüket folyamatosan locsolgatva a zsiradékkal. Ezalatt a vaj megbarnul és ez a finom mogyorós íz igen jól áll a halnak. Némi frissen őrölt borssal fűszerezzük csak.

A mártáshoz a fehérbort és a vermutot keverjük össze, tegyük bele a finomra vágott salottát és főzzük el az alkoholt. Ezután adjuk hozzá az alaplevet és redukáljuk kb. a negyedére. Vegyük le a tűzről és dobjuk bele a durvára vágott tárkony leveleket és olvasszunk bele 80 g hideg vajkockát. Ízesíthetjük citromlével vagy borecettel, vagy még jobb a tárkonyos borecet.

A püréhez négy darab krumplit héjában főzzünk meg sós vízben. A színes krumplit mindig héjában főzzük, különben elveszíti a friss, élénk színét. Ha megfőtt, hámozzuk meg, majd törjük át és végül kenjük át szitán. Melegítsük fel, majd keverjük ki a fél-sós vajjal. Ez nem az a lágy fajta püré lesz, ellenben intenzíven krumpli ízű és szép színes marad. A Vitelotte az egyik legjobb ízű krumpli és rengeteg vajat fel tud venni. Ha valaki mégis lágyabban szeretné, adhat hozzá forró tejet, de a végeredmény nem lesz ilyen szép lila és nem lesz olyan kifejezően krumpliízű.

A chipshez a maradék krumplit hosszában gyaluljuk vékonyra, a keményítőt bő hideg vízben öblítsük le róla, majd itassuk le róluk a nedvességet. Szilikonlap vagy szilikonos sütőpapír között 160 °C-os sütőben süssük meg ropogósra.

A tálaláskor tegyünk a tányérra a pürét, majd erre helyezzük rá a halat és a hal tetejére a chipset. Öntsük körül a mártással és tálaljuk azonnal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr178558056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása