A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Terítéken a tök

2016. május 17. 00:19 - A fickó

Azt is mondhatnám, hülye szóviccel élve, hogy ne tököljünk, kezdjük el főzni, enni a kiváló tavaszi főzelékeket.

tokfozelek.jpg

Manapság divat szidni, a rántásos, habarásos főzelékeket, pedig nem lenne különösebb baj velük, ha helyesen készítenék el. Sokan alapból túlzásba viszik a rántás/liszt mennyiségét, illetve nem főzik el a liszt ízét. A zöldségeket meg túlfőzik, és így együtt már tényleg borzasztó lesz a végeredmény. Azt a kevés ízt, ami a zöldségnek megmarad, elnyomja a rántás, illetve a liszt íze. Az egyik legkedvesebb tavaszi-nyári főzelékem alapanyaga a friss és zsenge spárgatök. Annyira decens ízzel bír, hogy ebből a főzelékből, szerintem legjobb, ha kihagyjuk a lisztet. Igaz, hogy így több tök kell, de kit érdekel, elsődleges az íz.

lazacpisztrang_tokfozelekkel.jpg

A lényeg, hogy a tök zsenge és lédús legyen, a kapor, ami kötelező hozzá, szintén friss. Aki nem szereti a kaprot, az sem bukta be a tökfőzeléket, mert a turbolya és a tárkony is illik hozzá. Azt szeretem még benne, hogy szinte mindenhez jó köret, minden jó mellé, alá és fölé. :) Csak néhányat említenék, amivel remek: tükörtojás, bevert tojás, világos húsból készült pörköltek, fasírt félék és nem utolsósorban a sült halak. Legutóbbi posztomban eléggé sokan akadtak ki azon, hogy friss rántott csirke mellé is szívesen kanalazom ezt a főzeléket. Visszafogottan pikáns, savanykás íze nem nyomja el a halak enyhébb ízét, a benne lévő kapor meg abszolút telitalálat a legtöbb halhoz. Talán amivel a legjobb, az a sült pisztráng.

Egészséges, könnyű étel, főleg, ahogyan én készítem. Nincs rántás, habarás, nincs a tök idétlenül szétfőzve, van viszont kevés főzés, marinálás, turmixolás. Egy barátom szerint a tökfőzelék ritka randa szerzet, ezért ő nem eszi. Nos, ahogy én készítem, szerintem szép. :) Az eredmény friss üde íz, bársonyos szósz, ropogós tök spagetti, és ha valaki a 20-25 %-os zsíros tejföl helyett 10%-os görög joghurtot használ, az már szerintem az ultra light kategória. Viszont ennél kevesebb zsiradék már ront az állagán. Létre kell jöjjön egy egy selymes emulzió és ehhez kell a zsiradék. Így lesz főzelék jellege, nem csak egyszerű tökpüré. Még nincs itt az igazi szezonja, de már kapható a fóliában nevelkedett, zsenge tök – én már nem tudtam ellenállni neki.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1,3 kg körüli zsenge spárgatök (még jobb, ha két kisebb, mert az zsengébb)
  • 50 g vaj
  • 4 púpos ek zsíros tejföl
  • 1 csokor kapor
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 dundi gerezd fokhagyma
  • 1 ek minőségi borecet (pl. PÖDÖR)
  • 1 kk cukor
  • frissen őrölt fehérbors
  • só, (himalájai kősó)

Elkészítés:

A tököt nagyon vékonyan hámozzuk meg éles (pl. kerámia) zöldséghámozóval. Vágjuk kettőbe, kaparjuk ki a belső puha részt a magokkal együtt egy kanállal. Kétharmad rész tököt kockázzuk fel, a hagymát, fokhagymát aprítsuk finomra és egy kis lábasban vajon pirítsuk szalmasárgára, majd adjuk hozzá a tököt, a kapor vastagabb szárait és fedő alatt pároljuk puhára, de ne essen össze. Víz nem kell bele, csak sózzuk, frissen tört fehérborssal fűszerezzük kissé. Ha elkészült, szedjük ki a kapor szárait és forrón turmixoljuk össze a tejföllel és a frissen felaprított kaporral.

Amíg a tök párolódik, a megmaradt egyharmad részét gyaluljuk vékony szálasra, ezt enyhén sózzuk, tekerjünk rá frissen őrölt fehérborsot és adjuk hozzá a kanál ecetet, a cukrot és keverjük össze. 5-10 percig marináljuk, majd enyhén kinyomkodva tegyük a főzelékalapba és melegítsük össze, de ne forraljuk fel. Utóízesítés után, ha ez szükséges (só,bors, ecet), tálalhatjuk is. Utóízesítésre, esetleges hígításra, használhatjuk a marinált tök-spagetti levét is. Fontos, hogy a marinálandó tök tényleg zsenge legyen, mert csak ekkor lesz puha, de enyhén roppanós, kellemes állaga. A kaporral se spóroljunk ... 

1 komment
Címkék: főzelék kapor tök

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr758723552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

perszy 2016.05.17. 23:05:16

Én soha nem értettem a tökfőzelék útálatot. Nem a menzait kell enni.
Gyenge lecsó alap sok hagymával, sok tök kaporral, majd sok tejföl liszt nélkül. Ennyi. Rottyantani, tükörtojás. Pont.
P
süti beállítások módosítása