Alkoholban érlelt marcipános gyümölcskenyér

Tegnap sütöttem meg ezt a téli süti különlegességet, gondoltam, gyorsan posztolom is, mert már rég jegyeztem le a receptet és már nagyon itt volt az ideje. Rendszeresen sütök is, mert jó minőségű sütemény, kedvező áron szerintem csak így érhető el. Természetesen, mint mindig, csakis kiváló alapanyagokkal dolgoztam. A receptre pár éve akadtam, ha jól emlékszem, a Bűvös Szakácson.

erlelt_gyumikenyer2.jpg

Elsősorban az érleléses dolog fogott meg benne, ami 2-3 hét. Természetesen sütés után is ehető már, de messze nem ugyanaz a műfaj. Még érdemes elkészíteni a bejgli mellé az ünnepekre, mire az elfogy, elő lehet venni ezt a csemegét. Az érleléshez célszerű jó minőségű konyakot és / vagy rumot használni. Én eddig mindig csak konyakkal érleltem, de idén először rummal kezelem az egyik „veknit”. :) Iszonyúan komplex, állagra tömény sütemény, az érlelés végére az állaga és az íze tökéletes harmóniát alkot. De sajnos nehezen éri meg a 3 hetes kort, mert egy hetes érlelés után már gyorsan „kopik”. :D Nem is mondok már semmi többet, csak pillantsatok rá a hozzávalókra. Celofánba csomagolva remek karácsonyi ajándék is, de erről már szerintem lekéstünk …

Hozzávalók

a tésztához: (2 szögletes gyümölcskenyér formához)

  • 180 g vaj
  • 60 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 60 g finomliszt BL 55 (pl. Szabó Malom)
  • 60 g kukoricakeményítő
  • 90 g lágy, melaszos barnacukor
  • 3 nagyobb tojás (szabadtartású tyúkoké)
  • 1 kk sütőpor
  • késhegynyi friss őrlésű fahéj
  • 1-2 kk só

a betéthez:

  • 100 g minőségi étcsokoládé (pl. Walhrona)
  • 100 g minőségi marcipán massza
  • 100 g kandírozott narancs és citromhéj felkockázva
  • 100 g aszalt vörös áfonya (az eredeti receptben eltett savanyú-édes dinnyehéj van)
  • 100 g aszalt datolya ( mehet füge is mellé, de én a kis magok miatt nem szeretem)
  • 100 g mazsola (lehet többféle)
  • 100 g aszalt sárgabarack vagy mangó és aszalt szilva vegyesen
  • 120 g hámozott mandula, földimogyoró, dió vegyesen

A fenti gyümölcs- és magbetétek ízlés szerint variálhatók, az egyes elemek mennyisége csökkenthető vagy növelhető. Az érleléshez sok minőségi konyak és / vagy rum szükséges. (Csakis olyan, amit szívesen kortyolgatunk)

Elkészítés:

A keményebb aszalt gyümölcsöket, a mazsolát 1-2 órára hideg teába áztatjuk, előbbieket kisebb darabokra vágjuk. A magokat száraz serpenyőben megpirítjuk, a dió héját ledörzsöljük,a diókat eltördeljük. A csokoládét és a marcipánt felkockázzuk. Végül az összes betétnek valót egy jó nagy keverőtálban könnyedén összekeverjük. A sütőformákat kivajazzuk, kilisztezzük. A tésztához való száraz anyagokat összeszitáljuk. A sütőt 170-180 ˚C-ra előmelegítjük. Keverőtálban a szobahőmérsékletű lágy vajat jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük, amíg a cukor feloldódik, a vaj kihabosodik. Beletesszük a tojások sárgáját és még vagy 10 percet kevergetjük, tovább habosítjuk. Vigyünk bele minél több levegőt, így lesz könnyű a tészta. Végül beleszitáljuk a lisztkeveréket, épp, hogy csak keverjük össze, majd apránként emelgessük bele a tojások pici sóval vagy citromlével keményre vert habját.  Ezt a masszát immár öntsük rá a másik keverőtálban lévő betétekre és lazán keverjük össze. Öntsük bele a formákba, simítsuk el a tetejüket és tegyük a sütőbe. Legkorábban fél óra múlva végezzünk tűpróbát, de tapasztalatom szerint 40 perc alatt elkészül, de ez a massza vastagságától is függ. Ha kisült, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Addig készítsünk elő két makulátlan damaszt szalvétát, nedvesítsük át jól a választott szesszel és tekerjük be vele a sütiket. Végül csavarjuk alufóliába, majd tegyük hideg helyre. A tapasztalatom az, hogy két-három naponként ecsettel alaposan át kell nedvesíteni a ruhát.

A legfinomabb 3 hét elteltével lesz, de mi már egy hét után rájárunk. Ilyenkor lehetőleg még az újra nedvesítés előtt csípjünk le belőle. :D Emberes mennyiségű szesz elfogy, mire beérik, tehát ez nem az-az economi süti. Akkor sem, ha egy olcsóbb 5 csillagos Metaxát, vagy csak néhány éves karibi vagy kubai rumot veszünk. Gyereknek is adhatjuk módjával, mert az alkohol egyik jó tulajdonsága, hogy idővel elpárolog, nemes ízt hagyva maga után …