A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Egyszerű ínyenc hal-egytálétel krumplival, édesköménnyel, vajjal és citrommal

2017. január 31. 02:30 - A fickó

Olyan kevés hozzávalóból készül, hogy a címben már benne is van a són és a borson kívül az összes hozzávaló. Ugyanakkor igen finom étel és elkészíteni is egyszerű, de nem győzöm hangsúlyozni - pláne a néhány hozzávalós ételeknél - az alapanyagok minősége rendkívül fontos. Kiemelném itt a halat és a krumplit. Magyar népbetegség, hogy mindent túlfőzünk, túlsütünk, különösen igaz ez a halakra. Nos ennél az ételnél még az sem fogja túlkészíteni a halat, aki még életében nem főzött. :)

pisztrang_edeskomeny_kumpli.jpg

A módszer adja magát az olyan párolt halfilék készítésére, amihez nagyobb adag sütőben készítendő köretet is tálalunk. Van az a „borítékos” (en papillote) halkészítés, de nekem mindig az a bajom vele, hogy mire a zöldségek elkészülnek, addigra a hal túlkészül. Nos, én csak nemes egyszerűséggel ráfektetem a hideg, befűszerezett filéket a sütőből kivett zöldségköretre – és a lényeg, hogy nem teszem már vissza a sütőbe, hanem csak alufóliával „légmentesen” lefedem. Ezen a forró ágyon készül el a hal, mintegy 10 perc alatt. Néha várok is vele, ne legyen annyira meleg az az „ágy”. :D A legtöbb hal 52-54 ˚C-os maghőmérsékleten a legjobb. Természetesen pirult bőrt így nem kapunk, de ez most nem is cél, csakúgy, mint a borítékos módszernél, hiszen a hal csak párolódik. A főtt bőr nem az igazi, ezért én azt eltávolítom, de kárpótlásul ekkor kerülhet rá például citromos vaj, koncentrált alaplé, stb. A köret remek, a hal és az édeskömény egymásnak vannak teremtve. Nem mondanám, hogy régebben a kedvenc zöldségem volt, de mostanra már nagy kedvencemmé vált. Leginkább halak mellé tálalom.

Hozzávalók 1 főre:

A mennyiségeket és a sütőedény méretét személyenként növeljük, a lényeg, hogy ne legyen vastag a köretréteg és hal is férjen majd el egy rétegben.

  • 1 db 400-500 g-os pisztráng (valamelyik jobb hazai tenyészetből), vagy más  tengeri hal pl. Branzino stb.
  • 1 db kisebb édeskömény, a zöldjével

Lehetőleg sok zöldjével (érthetetlen módon, sokszor totál levágják róla) :(

  • 3-4 kisebb krumpli

Sajnos ehhez is a legjobbak, a Mayan krumpli fajták, de ezt nem mindenki tudja beszerezni. A Mayan-félékben a legjobb a finom mogyoróra emlékeztető íz és a szép sárga színe. Illetve a lényeg, főleg ennél a receptnél, hogy a normál krumplihoz képest 2/3 idő alatt elkészülnek. Ha más krumplit használunk, legyen jó ízű, pl. somogyi kifli, de ezeket inkább süssük elő  sütőben héjastól.

  • jó minőségű vaj
  • kevés tejszín
  • frissen őrölt minőségi bors (pl. Tellicherry)

Most rendeltem még fél kilót (!) ebből a kiváló borsfajtából. :) Érdekességként itt egy bors teszt, mert bizony bors is nagyon sokféle van és eléggé különbözőek. Kinek mi jön be. :)

  • frissen csavart citromlé
  • só (himalájai kősó, a halhoz inkább Maldon sópehely)

Elkészítés:

A halból két szálkamentes bőrös filét készítünk, a húsos felét finoman sózzuk, borsozzuk, felhasználásig hűtőbe tesszük. A hal fejéből, csontjaiból, leeső részeiből, az édeskömény külső leveléből néhány szem borssal 25 perc alatt alaplevet készítünk. Leszűrjük, majd egy hal esetében 3-4 evőkanálnyira beforraljuk. Ahány halunk van, annyiszor 3-4 evőkanálnyi legyen. Végül sózzuk.

A sütőt 220 ˚C-ra előmelegítjük. A krumplit meghámozzuk és 3-4 milliméteres szeletekre vágjuk, az édesköményt pedig 5-6 mm-es szeletekre. Egy kivajazott lapos sütőtál (jénai) aljára terítjük egyenletesen az édesköményt és erre a krumpliszeleteket. Egyenletesen meglocsoljuk a redukált halalaplével. Ekkor még megöntözzük néhány kanál tejszínnel, majd sózzuk, borsozzuk, vaj darabkákat dobálunk rá. Egy valamivel nagyobb sütőpapírt, mint a sütőtál, golyóvá összegyűrünk és hideg vízzel csöpögősre nedvesítjük, majd ezzel takarjuk le a tál tartalmát, majd a sütőbe tesszük, mintegy 20 percre.

sutotal_fedese.jpg

Ennyi idő alatt az édeskömény még nem puhul túl és a krumpli is elkészül, legalábbis a Mayan fajták. Más krumplit elő kell kicsit sütni héjában a sütőben, hogy egyszerre készüljön el az édesköménnyel. Ha elkészült a köret, a sütőből kivesszük, várunk egy-két percet, levesszük a sütőpapírt és a zöldségre fektetjük a halfiléket, húsával lefelé. Alufóliával szorosan lefedjük az edényt és kb. 10 percig hagyjuk, hogy elkészüljön a hal. Nehogy visszategyük a sütőbe! Addig összevágjuk az édeskömény zöldjét, vajas citromos emulziót készítünk kevéske sóval egy serpenyőben. Ha elkészült a hal is, levesszük az alufóliát, lehúzzuk a filék bőrét, nagyon könnyen le fog jönni. Enyhén borsozzuk, meglocsoljuk az elkészült emulzióval és bőségesen (vagy amennyi volt a gumón) megszórjuk édeskömény-zölddel, majd azonnal tálaljuk. Adhatunk mellé plusz citromot is. Száraz fehérbor az itala, pl. egy jó kis Chardonnay.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr2712170368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.01.31. 18:24:03

A hal+édeskömény kombinációt én is kedvelem. /500 grammos pisztrángot mostanában nem láttam, maximum 300 grammosat./

A fickó 2017.01.31. 22:06:14

@Mitzi von Küche: Mert nem jó helyen keresed, mármint a nagyobb pisztrángot.:) Én olyan 300 g-os "sneciket" meg sem veszek. :D

Benikuty 2017.02.03. 03:21:28

@A fickó: úgy általánosságban mondható, hogy a főváros normálisan ellátott alapanyagokkal. Ez persze nem azt jelent, hogy mindent kapni, ezt te is tudod, és ennek fényében hozzászólásodban nem kis lekezelést érzek. (mondhatnám, igazi "pesti" szöveg, de nem mondom, csak...)
Tudomásul kell venni, hogy még a legnagyobb "vidéki" (de szeretjük ezt a szót ropogtatni!) városokban is probléma az alapvető alapanyagok beszerzése, nem ritkán még hal sem kapható. Tudok ilyet, mert METRO sincs mindenhol. Ahol pedig mégis van, az ottani hal választék köszönő viszonyban nincs a fővárosival.

A fickó 2017.02.03. 14:06:43

@Benikuty: Én is vidéki vagyok. :) Nekem is sokszor utazni kell érte. :) Ha valaki akar ilyen halat, talál, de valószínűleg nem a Lidli választékában. :) Amúgy meg természetesen nem szántam lekezelőnek.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.02.05. 13:46:46

@A fickó: Pisztrángot Garadnán vagy Szilvásváradon veszek frissen, ha nagy ritkán arra járok, de nagyobbal még nem találkoztam. A Metroban kapható pisztráng persze nem ugyanolyan (csak a mérete)...

2017.03.28. 15:08:05

Jól néz ki, és jól írod, hogy ennél az ételnél a minőségi alapanyag a kulcskérdés.
A túlsült halszeletet én sem szeretem, kivéve a ropogósra sütött keszeget, de az más kérdés. Ám én nem félnék ezt a hallal együtt 3-4 percre visszatolni a sütőbe, úgy, hogy közben a sütőt lekapcsoltam. Ki is próbálom alkalomadtán.

A fickó 2017.03.28. 20:23:54

@pizzaszeletvágó: 220 ˚C-on sül a krumpli, amikor kiveszem, tehát min. 200 ˚C-os "zöldségplatnira" kerül a hal, ezen egy fél halastó is elkészülne, ezért hűtöm is előtte. :) A hal tökéletes lesz, eszedbe ne jusson visszatenni a sütőbe. De tényleg. :)

Attilajukkaja 2017.10.22. 17:48:55

Ez annyira jól hangzik, hogy meg KELL csinálnom. Nekem is olyan fura, hogy sütőn kívül megsül a hal, ... pedig logikus. :o)
Off
Amúgy láttad, hogy a csoki-grádiens sajttorta receptje javítva lett azóta? ;o)

A fickó 2017.10.25. 15:29:46

@Attilajukkaja: Elég gyakran készítem, ráadásul, most szereztem csomó ínyenc krumplifajtát. A fehérvári úti piacon most kapsz Mayan Gold-ot (is), Hankó Lacinál, ami amellett, hogy igen finom sárga húsú kétharmad annyi idő alatt elkészül, mint a többi fajta. A vékony halfilé meg vidáman elkészül és nagyon szaftos marad, bőre könnyedén lehúzható. Nagyon forró a zöldség, meg a tömege is nagy a halhoz képest, így szépen kíméletesen megfőzi a halat.

Láttam, hogy javították, de még így is kusza és pontatlan nekem - előtte, meg elkészíthetetlen volt. :) Hanem itt van egy jó kis sajttorta alap mogyoróval, dióval, amit Bíró Lajostól csentem:

afickofakanallal.blog.hu/2016/02/19/kapros-turos_torta#more8402670

Attilajukkaja 2017.10.27. 14:52:07

@A fickó:
Köszi a választ. A halat kipróbálom, de ha nem sikerül, a te hibád lesz! :o)))

" még így is kusza és pontatlan nekem"
Az, ... és magyartalan. De én lementettem az általad belinkelt eredeti receptet még mielőtt levették volna a kommenteket. Az újabb receptet is megnézem. Köszi!

takacsveca93 2019.06.08. 22:47:49

Tetszik az összes recept, bár én picit változtatnék rajta, mivel imádom a csípőset, legyen szó bármiről, a csípős szósz nem maradhat el semmiről. Megnéztem, hogy hogy jövök ki a legjobban anyagilag az alapanyagokat illetően www.ujsagomat.hu/penny-market/ ezt az oldalt használom összehasonlításra, nemrég találtam

Attilajukkaja 2019.06.09. 15:27:59

@A fickó:
Elfelejtettem megírni, hogy már többször is kipróbáltam a receptedet és MŰKSZIK! :o)))
Nagyon jó lett minden alkalommal. Bocsi a késésért és köszi a receptet!
süti beállítások módosítása