A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Eckart Witzigmann káposztás cvekedlije

2017. március 26. 22:49 - A fickó

Kissé elfelejtkeztem erről a már régebben megírt posztról - sajnos most már a recepthez való igazán jó káposzta beszerzése majdhogynem lehetetlen.kap_cvekedli.jpgSzeretem Witzigmann receptjeit, azt is mondhatnám, hogy ő az én Laci bácsim. :) Kinek a pap … Witzigmann az ilyen egyszerű ételekből is kihozza a maximumot. A híres fasírtja is verhetetlen, igaz, a recept nem úgy kezdődik, hogy daráltass le a hentesnél … Nem véletlenül az évszázad szakácsa. Amúgy az egyszerű cvekedli, amit szerintem mindenki el tud készíteni, már-már ünnepi fogássá válik így elkészítve. Ráadásul, a megmaradt sült (konfitált) húsok (liba, kacsa, sertés) remekül hasznosíthatók ebben a fogásban. Nálam is most egy megmaradt (jó nagy) konfitált libacomb végezte így a tésztán. Ebből következően, ez nem a cukorral is ehető változat. Elkészíteni is végtelenül egyszerű.

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 400 g 1x1 cm-es kockákra vágott, vastagabb erek nélküli káposzta

Én a szentesi lapost használom, amíg van, leveleire szedve, könnyen felkockázom.

  • 1 ek cukor

Nálam most melaszos nádcukor volt, mert én ezt használom gyakrabban, amúgy lehet másféle is.

  • 2 ek borecet, akár almaecet is
  • 2 ek libazsír (vagy sertészsír)
  • 1 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só (himalájai kősó)
  • bors (minőségi frissen őrölt pl. Thellychery feketebors)
  • 400 g sülthús (sertés, liba, kacsa), hidegen 1 cm-es kockára vágva

Én most egy szép nagy konfitált libacombbal készítettem.

  • 0,5-1 dl pecsenyelé (fontos, lehet akár a sült szaftja is, ha van neki ilyen : ))
  • 1 ek laposlevelű petrezselyemlevél, finomra vágva
  • 200 g lisztből 2 tojással frissen készített házi tészta (vékonyra nyújtva, felvágva rombuszokra)

Elkészítés:

A cukrot, kivéve ha melaszos nádcukrot használunk, egy serpenyőben világosbarnára karamellizáljuk, majd felöntjük az ecettel és teljesen besűrítjük. Ezután hozzáadunk egy evőkanál zsírt és a hagymát világosra pároljuk, majd a káposztát és újabb evőkanál zsírt is hozzáadva élénk tűzön kissé megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Végül a borral felöntve puhára pároljuk a káposztát. A lének teljesen el kell főnie.

A tésztát közben bő sós vízben kifőzzük, ha elkészült, leszűrjük és langyos vízzel gyorsan leöblítjük A káposztára tesszük a felkockázott húst, a tésztát, óvatosan összekeverjük, ha szükséges össze is melegítjük, de már nem főzzük. Végül rálocsoljuk a pecsenyelevet, bőségesen megborsozzuk, frissen vágott petrezselyemzöldet szórunk rá és azonnal tálaljuk.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr9212372817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

pizzaszeletvágó 2017.03.28. 14:51:15

Nem is tudom.
Akkor inkább egy libacomb, egészben, káposztás cvekedlivel.
Az egy fogás. Legutóbb a Márgában ettem, kacsacombbal. Nem tudom miért kell beújítani darabokra vágott, tépett hússal.
A végén a petrezselyem szórás, na az igazi Laci bácsi!
"Most jöjjön egy kis konyhaművészet" -mondta, és megszórta az egészet már kitálalva zölddel.
A hagymát se kívánnám hozzá.
Vannak letisztult ételek, letisztult ízek. Ezek egyike a káposztás cvekedli. Hagyma és hús nélkül.

A fickó 2017.03.28. 19:36:18

@pizzaszeletvágó: Továbbítom Eckart-nak a problémád. :D
Ez egy ilyen (egyébként finom) étel, de mint írom alapvetően megmaradt sültek alternatív felhasználására is jó. Nekem pont libacombom volt, de bármi jó lett volna erre a célra. A hús nem tépett (az egy más műfaj), mert pont hidegen kell felkockázni (hogy ne essen szét) és csak éppen átmelegíteni, hogy ne száradjon ki. Laci bácsinak konyhaművészet, nekem sima konyhai rutin egy friss fűszernövény adagolása frissítés, ízesítés céljából. :D Már zsendül a turbolya is ...

A fickó 2017.03.28. 19:41:28

@Az amatőr hagyományörző: Ahogyan írom is, pillanatnyilag már nem lehet beszerezni. Egy hónapja írtam a posztot, akkor még lehetett. Amúgy termelőtől veszem a Lehelen, de nekem a kertemben is nőtt pár darab. Kovászolni is ezt szoktam. Van vetőmagom is, de idén palántát veszek biokertészetből. Ezenkívül magyar tájfajta paradicsomokat is. :)

Benikuty 2017.04.06. 20:25:51

@A fickó: a szentesi lapos termelője érdekelne, mert amit egyéb helyeken káposzta gyanánt árulnak, az egy gyalázat (fás erezet, vastag levelek). Előre is köszönöm!
Witzigmant bírálni olyan, mint mikor a veréb repülni tanítja a sasmadarat:D

A fickó 2017.04.08. 23:06:09

@Benikuty: Nemrég beszéltem vele, idén már csak japán fajtát nevel, sok baja volt a szentesivel. Én már egyébként használtam ilyen japán hibrid fajtát. Műtrágyát nem használ a termelő, de a növényvédő szerről nem tudom lebeszélni. :( Amúgy nem rosszak, ezek a japán hibridek, vékony hófehér levelű, vékony erű, elsősorban savanyú káposztához való, de használtam másra is. A Lehelen szezonjában időnként felbukkan még szentesi, de kikopóban van, sajnos a legtöbb kerek káposzta tényleg borzasztó, semmire nem való. :(

Benikuty 2017.04.11. 10:08:51

@A fickó: a japán hibrid is érdekelne, meg a forrása is.

A fickó 2017.04.28. 00:01:22

@Benikuty: Valóban, jófélének tűnik ... :)

Benikuty 2017.04.28. 05:35:10

@A fickó: ha érdekel, a magja hamarosan érkezik...

Benikuty 2017.05.14. 21:52:57

@pizzaszeletvágó: Aki Eckart Witzigman receptjét megkérdőjelezi, az vagy gasztronómiai zseni, vagy az agyában összekeveredtek a drótok. Te nyilván az első vagy, semmi kétség :DD

JediL 2018.01.14. 17:25:04

WitzigmanN - ha már ikon, legalább helyesen szerepeljen a neve ugyebár...

A fickó 2018.01.14. 23:36:38

@JediL: Kösz, hogy felhívtad a figyelmemet erre, valóban épp a címsorban maradt le az n a neve végéről ... eleddig.:)