A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Húsgombócok fenyőmaggal, sáfrányos sültpaprika mártással, kuszkusszal

2013. március 10. 02:25 - A fickó

Nem vagyok egy nagy fasírt rajongó, de a rafináltan fűszerezett, belül szaftos, kívül pirult ropogós húsgolyóknak azért nem tudok ellenállni. Főleg, ha van hozzá egy jó kis mártás. Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva imádon a sültpaprikát a füstös-édes telt íze miatt. Igazából csak szép piros érett kápiából tudom elképzelni, mert annak elég vastag a héja és a sütés után könnyebb lehúzni, szinte egyben lejön. Ami pedig az ízét és a zamatát illeti, a kaliforniai sehol sincs hozzá. Az alábbi ételemhez köretként el lehet képzelni párolt zöldséges rizst is, de én egy gyorsabb és szerintem ide illőbb kuszkuszt készítettem. A kuszkuszba keverhetünk friss zöldség concasse-t (kis paradicsom-, paprika-, uborkakockák ), ezzel egészen üdévé tehetjük. Legutóbb egy sütőben átsütött gömb-cukkínibe töltöttem és így egész dögös lett és még a „tálka” is ehető. 

husgoly_feny_safr_sult_papr.jpg

Hozzávalók 2-3 személyre

 A húsgombóchoz:

  •  1 nagyobb salotta hagyma nagyon finomra vágva
  • 30 g pirított, aprított fenyőmag
  • 1 kisebb tanyasi tojás
  • 3 ek panko morzsa kevés, 2-3 ek tejben megáztatva
  • 25 dkg darált marha hús (lapocka)
  • 1 kk cayenne bors
  • 1 ek finomra aprított petrezselyemzöld
  • 20 g vaj, olívaolaj
  • só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)
  • frissen őrölt feketebors

 A mártáshoz:

  • 2 dl alaplé egy decire beforralva vagy 1 dl jus (pecsenyelé)
  • 1 db szép piros kápia paprika
  • 0,5 dl nem túl savas fehérbor
  • 1 dl tejszín
  • 1 tk cayenne bors
  • 0,1 g sáfrány
  • 20 g vaj
  • só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)
  • frissen őrölt feketebors

 A körethez:

  • 150 g kuszkusz
  • 2 dl alaplé (zöldség vagy csirke), esetleg víz
  • 1 ek olívaolaj
  • 10 g vaj
  • só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)
  • friss zöldségek (paprika, paradicsom, uborka, újhagyma)

Elkészítés:

 A kápia paprikát minden oldalról szenesre sütöm a sütőben a grill alatt. Ezután egy nejlon zacskóba teszem a paprikát és így néhány perc múlva könnyen le tudom szedni a héját, majd kimagozom és feldarabolom. Amíg a paprika sül, egy száraz serpenyőben megpirítom a fenyőmagot és amikor kihűlt késsel apróra darabolom.

A gombóc hozzávalóit alaposan összekeverem, sózom, borsozom, vizes kézzel 12 db kb. 40 grammos gombócot formálok, amelyeket kevés olívaolajban közepes lángon 5 percig sütök. Közben forgatom őket. A végén még hozzáadom a vajat és jól átforgatom, locsolgatom a golyókat, hogy szép színt kapjanak. Ha elkészültek, kiszedem és langyos sütőbe teszem (melegen tartom). Maradjanak szaftosak, ne szárítsuk ki.

A serpenyőből leöntöm a felesleges zsiradékot, friss vajat dobok bele és a paprika darabokat, ezeket kissé megpirítom, majd a borral felöntöm, kiforralom. Hozzáadom az alaplevet, a sáfrányt, felforralom, majd hozzákeverem a tejszínt és kicsit még főzöm vele, majd fűszerezem, kissé sózom. Tálalás előtt megfelelő edényben habosra turmixolom botmixer segítségével.

A kuszkusz-hoz a folyadékot az olajjal és sóval felforralom és hozzáöntöm a kuszkuszt, megkeverem, egy-két percig még hagyom a tűzön, majd rá teszek egy fedőt. 5-6 perc múlva villával fellazítom és elkeverem a vajjal és a zöldségekkel, és tálalásig lefedem. Vigyázat, a különféle kuszkuszok elkészítése kissé eltérhet ettől. Én egy közepes szemű Tipiak (francia) márkájút használok, nem drága és szerintem finom. Leginkább egy pohár hideg világos sör passzol hozzá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr165125480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.