A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Ajváros lepény

2013. szeptember 29. 23:14 - A fickó

Nemrég raktam el télire nagyon finom ajvárt és maradt ki egy kevés. Gondoltam, ez pont elég lesz két lepényhez. Már nagyon régóta kenem ezt a balkáni finomságot pizzára is klasszikus paradicsomszósz helyett. Anno, amikor ezt kiötlöttem, ezt a „balkáni stílusú” lepényt, az egész netet feltúrtam és nem akadtam hasonlóra. Mostanában is csak olyanra akadok, ami egyszerűen csak ajvárral van megkenve és szabvány pizza feltétekkel megpakolva. Szerintem az én elgondolásom azért (is) jobb, mert szinte csak az ajvár hozzávalói kerülnek rá frissen vagy grillezve, illetve néhány olyan más elem (tejföl, szalonna, esetleg finom kolbász), ami remekül harmonizál vele. Ha valaki nem eszik húst, a szalonnát, kolbászt el is hagyhatja, akkor is nagyon finom marad. Na jó, nem annyira. :) Fűszer nem is nagyon kell rá, hiszen az ajvár finom fűszeres ízű. Azért kevés borssal, kakukkfűvel , oregánóval sem rontjuk el.

Egyébként a pizzát, akarom mondani a lepényt olasz pizza lisztből készítem, mert ettől lesz igazán jó íze és állaga a tésztának. Miért? Nem tudom, de szerintem nem is fontos, a lényeg, hogy ezzel lesz finom kekszes és zamatos. Egyébként azért nevezem lepénynek és nem pizzának, mert így nem mondhatja senki, hogy ez így nem is pizza. Avagy, pizzát nem így kell csinálni – no meg, hogy élesztő sem kell, hanem kovász és így tovább. Nos, az én lepényeim így készülnek már régóta és eszembe sem jut „pizzát” rendelni.

ajvaros_lepeny.jpg

Hozzávalók 2 főre

a tésztához:

  • 200 g olasz pizza liszt (pl. Molino Spadoni 00-ás)
  • 2 ek rétesliszt
  • 5 g só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)
  • 150 ml víz
  • 0,8 g friss élesztő
  • nagyobb csipet cukor
  • 1 ek olívaolaj

 a feltéthez:

  • 4-5 ek házi ajvár
  • 60-80 g kolozsvári szalonna (én Baumgartner félét használtam)
  • 2-3 ek olívaolaj
  • só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)
  • 50 g cheddar (érlelt)
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 friss zöld jalapeno chili (ez a fajta chili kevésbé csípős)
  • 1 nagyobb kápia paprika
  • 1 nagyobb, érett, jóízű paradicsom, pl. ökörszív
  • 1 kisebb, tömör húsos cukkíni (pl. Ezra F1 vagy hasonló)
  • 4 szép (0,8-1 cm-es) padlizsán szelet (ha lehet, kerek Rosa Bianka, ez egyáltalán nem kesernyés és nagyon apró a magja)
  • só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)
  • kevés bors, és oregánó

 Elkészítés:

A lisztet és a sót egy tálba szórjuk, 0,3 dl vízbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, ha felfutott hozzáöntjük a liszthez, majd annyi langyos vizet adunk hozzá, amennyi ahhoz kell, hogy egy nem túl lágy tésztát kapjunk. Majd megdagasztjuk, megszórjuk rétes lisztel és az edényt folpackkal letakarva meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük.

A lilahagymát és a chilit vékonyan karikázzuk fel. A paradicsom héját húzzuk le, majd vágjuk fel 5 mm-es szeletekre és a szeleteket felezzük el. A paprikát grill alatt vagy nagyon forró sütőben süssük, amíg a héja megfeketedik, így kellemes füstös ízt kap. Ha elkészült, még forrón tegyük egy nejlon zacskóba és így néhány perc után könnyen lehúzható lesz a héja. Miután megtisztítottuk és kimagoztuk, hagyjuk hűlni, majd vágjuk csíkokra és kissé sózzuk meg. A cukkínit vágjuk a padlizsánhoz hasonló vastagságú szeletekre. A padlizsán karikákat vágjuk kettőbe. A padlizsán szeleteket megsózzuk, kissé borsozzuk. A kolozsvári szalonnát szeleteljük vékonyra és széles serpenyőben kevés olívaolajon gyorsan pirítsuk meg, de ne szárítsuk ki. Tegyük félre a szalonnát, a serpenyőben maradt zsiradékon süssük meg a padlizsánt és a cukkínit. A cukkínit csak a sütés után sózzuk meg kissé.

A megkelt tésztát kétfelé osztjuk, gombócokat formálunk belőlük, rétes liszttel meghintett deszkán egyenként kinyújtjuk, 25 cm átmérőjű pizza lemezekre tesszük, formára kihúzogatjuk. 2 percre 220 °C sütőbe helyezzük, először az egyiket sütjük kb. 2-3 percig, majd a másik is. A sütőt maximumra állítjuk, legalább 250-270 °C-ra, vagy amennyit a sütő tud.

Az elősütött tésztát megspricceljük olívaolajjal, majd megkenjük az ajvárral. Felrakjuk rá a sült padlizsánt, a cukkinit, a szalonnát, a sült paprikát, a lilahagymát, a chilit, megszórjuk kevés frissen őrölt borssal és szárított oregánóval. Meghintjük kevés reszelt érett cheddar sajttal és tejföllel is megpöttyözzük. Forró sütőben hőmérséklettől függően 6-8 percig sütjük. A tészta piruljon meg kissé, de ne száradjon ki és a feltét se égjen meg. Hagyjuk hűlni pár percet és utána már ehetjük is. Könnyű száraz vörösbor mindenképp kell mellé.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr55539962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beastie 2014.02.20. 14:46:38

Tetszik. Gyors, finom. Az ajvár és barátai (pindur, ljutenica) nagy barátai vagyunk. Kipróbáljuk. Köszi.