A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Kókuszkocka deluxe

2014. február 02. 20:55 - A fickó

Mindenki kedvence a kókuszkocka. Vagy mégsem? Sokan szeretik és sokan utálják és állítólag egy igazi férfi nem eszik ilyen sütit, csak zserbót, beiglit vagy flódnit. Szerintem meg egy igazi ínyenc férfi bármit megeszik, csak jól és jó alapanyagokból legyen elkészítve. Például én is szeretem (szeretném) ezt a kockát, bár bevallom még nem nagyon ettem számomra megfelelőt. Gondolkoztam, hogy lehetne jobbá tenni az állagát és izgalmasabbá tenni az ízét, de úgy, hogy azért megmaradjon annak, ami. Az interneten retro kókuszkockaként jelenik meg több leírásban. De mitől is retro egy süti? Mert ennyi erővel akár a dobostorta és az összes ismert régi sütemény is retro.:) A másik dolog, ami még felötlött bennem, hogy mitől kókuszkocka. A kockát értem, de mivel csak kókuszreszelékbe hempergetik, így inkább kókuszos kockaként kellene hívni.:) Végül is azt hiszem sikerült igazi kókuszkockává tennem ezt a sütit. Az íze is összetettebb lett, a tésztája önmagában is nagyon finom, az állaga is jobb lett. Nagyon könnyű elkészíteni így is, de így már nem azaz olcsó, gyors süti, mert fontos a jó minőségű alapanyag, hogy igazán deluxe lehessen. A kókuszliszt és a kókusztej miatt már a tészta is kellemes kókusz ízű, intenzív, mézes-karamelles felhanggal. Tároljuk hűtőben, de aki lágyabban szeretné, az fogyasztás előtt hagyja közel szobahőmérsékletűre melegedni. Kisebb kockára vágva el is hagyható a közepébe kerülő krém, de akkor ugrik a deluxe megoldás.:)

kokuszkocka_deluxe.jpg

Hozzávalók (tészta):

  • 200 g extra finom liszt (pl. Nagyi Titka piskótaliszt, újabban Szabó Malom BL55) 
  • 50 g kókuszliszt (Meru)
  • 1 nagyobb tanyasi vagy bio tojás
  • 100 g vaj
  • 180 g kókuszcukor (Meru)
  • 25 g erdei méz (esetleg más erős, karakteres)
  • ½ kezeletlen citrom reszelt héja
  • 7 g sütőpor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 ek barna rum (érlelt)
  • 200 ml kókusztej (adalékmentes)

 Hozzávalók (krém):

  • 50 g fehércsokoládé (pl. Valhrona vagy Divine)
  • 100 g mascarpone (pl. egészen jó kapható a Lidl-ben is)
  • 25 ml kókusztej (adalékmentes)

 Hozzávalók (bevonat):

  • 1 kókuszdióból készült friss reszelék
  • 100 g csokoládé 70%-os (pl. Valhrona vagy Divine)
  • 90 g ásványvíz, esetleg tej
  • 25 g vaj
  • 25 ml kókusztej (adalékmentes)
  • 1 ek akácméz

 Elkészítés:

A kókuszdiót ebben a receptemben található módon dolgozzuk fel.

Mérjük ki a tésztához valókat. A lisztet, a kókuszlisztet és a sütőport jól keverjük el, majd az egészet egyszer szitáljuk át. A szobahőmérsékletű vajat keverjük ki a kókuszcukorral, a mézzel és a tojással. Akkor jó, ha már nem ropog benne a cukor, világosbarna és krémes. Ezután adjuk hozzá a rumot, a vanília kivonatot, a citromhéjat és a langyos kókusztejet. Végül szitáljuk bele a lisztkeveréket és keverjük alaposan össze. Ne legyen csomós. A kókuszliszt sok folyadékot tud felvenni, ezért gyorsan dolgozzunk, majd sütőpapírral bélelt 25*30 cm-es tepsibe öntsük bele a sűrű masszát és igyekezzünk egyenletesen szétteríteni és elsimítani a tetejét. Majd 200°C-os sütőbe tesszük és 10 perc múlva levesszük 160°C-ra és további 15 percig vagy tűpróbáig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

A krémhez a fehércsokit törjük apró darabokra, egy habüstben kis láng fölött kevergetve olvasszuk fel 25 ml kókusztejjel. Épp, hogy olvadjon meg, de ne legyen darabos. Picit hagyjuk hűlni és utána fokozatosan adjuk hozzá a mascarpone-t, először keveset, habverővel alaposan keverjük el, majd a többit is. Selymes könnyű krémet kell kapnunk.

A kihűlt tészta széleit levágjuk, a többit 4,5 x 4,5 cm-es kockákra vágjuk és egy 25 mm-es zöldség vájóval félgömb alakú fészkeket vájunk beléjük. Óvatosan csináljuk, mert elég törékeny, morzsálódós a tészta. Ezekbe a fészkekbe adagoljuk nagyvonalún a krémet, majd egy-egy kockát összeragasztunk és így egy krémgömb lesz a kockákban. Hűtőbe tesszük és elkészítjük a bevonatot.

A bevonathoz a csokoládét felolvasztjuk a vízzel, a vajjal, a maradék kókusztejjel és a mézzel. Nem kell forróra melegíteni, csak hogy homogén és sima öntetet kapjunk. Víz helyett használhatunk tejet, de ez megváltoztatja a csokoládé ízét, és ha minőségi csokit használunk, akkor ez nem cél. Ha már csak langyos, akkor a kockákat minden oldalról belemártjuk és a friss kókuszreszelékbe forgatjuk, hűtőbe tesszük.

Tipp!

A maradék krémmel a kis félgömböket összeragaszthatjuk és a maradék csoki öntetbe mártva, kókuszba forgatva finom kókuszgolyókat kapunk. A legfinomabb, ha evés előtt a hűtőből kivéve 30-50 percig hagyjuk felmelegedni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr705794211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.