A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

13 napig érlelt hizlalt-csirke combja töltve

2018. március 19. 01:27 - A fickó

Ezt az érlelést „bolti” csirkéből ne próbálja meg otthon senki! :) De komolyan. A gyári csirke pár nap múlva büdös lesz, a piaci vágott sem jó. Ebben az esetben csak minimum Label Rouge minőségű, megfelelően vágott, kopasztott, hűtött, szabadtartású csirke, úgynevezett effilé használható. Csak ez alkalmas érlelésre, ez ma idehaza legkönnyebben az Alemittától szerezhető be. Az így előkészített csirke hűtőben, zsírpapírba csomagolva, 2 naponta átforgatva 2-3°C-on 60-80 % páratartalom mellett érlelhető, eltartható 13-14 napig. A poszt végén megnézhető néhány fotó egy 13 napig érlelt csirkéről és bontásáról. Én már nem először főzök érlelt csirkéből – tulajdonképpen szinte két hetente. Ennyit arról, hogy a csirke csak frissen jó. :D Ínyesmester (Magyar Elek) szerint a rántani való csirke csak akkor az igazi, ha közvetlenül az elkészítés előtt vágják – igen, de az egy más műfaj.

toltott_csirk_hizl_erlelt.jpg

Aki még nem evett hizlalt csirkét, annak elmondom, hogy ez jó kis zsíros alapanyag, ideális például sütőben sütésre. Magáról az ételről csak annyit, hogy egy igen ízes, finom töltött comb kerekedett belőle, alább a recept, hogy hogyan készült. Töltött csirkét valószínűleg mindenki tud készíteni, de azért lehet, hogy néhány ötlet jól fog jönni.

Egyébként egy ilyen érlelt (főleg, ha hizlalt is) csirke ízben köröket ver minden más csirkére. A többi csirke, csak mintegy tartalmi kivonata ennek. Sokan nem tudják, de a híres Bresse-i csirke is hizlalt és ennek megfelelően üdvözítően zsíros is, ahol kell. Az alábbi linken látható top minőségű „effilé baromfikkal” a (Miéral termékválaszték) magyar vásárló ritkán, vagy még inkább sohasem találkozik, pláne nem a szupermarketek polcain. Ezzel szemben tőlünk nyugatabbra mindig találhatunk, ha nem is mindig ilyen top baromfikat, de azért igen jó minőségűeket a boltokban, persze nem a linken látható választékban.:) Kedvencem, a "pólyált" Bresse-i csirke, kappan és a kakas nagyon cuki így csomagolva. Szóval ezeket elnézve kijelenthetem, hogy van még hová fejlődnünk … :D

Itt megnézhető egy film az érlelésről, kóstolásról - a német Galileo Tv egyik adása. Az alábbi linken éppen a legdrágább Miéral vásárolható:

De akkor nézzük az én töltött csirkémet ...

Tovább
12 komment

Hús kisrókamártással …. avagy nézhet-e jól ki egy vadas a tányéron?

2018. március 01. 01:52 - A fickó

Megmondom őszintén, eleddig nem ismertem ezt a, nevezzük immár nevén, „hányásmártás” kifejezést a vadasmártásra. :D De amióta hallottam valami blog-kommentben, nem hagy nyugodni a dolog. A kisróka mártást amúgy nem én találtam ki, de engedéllyel használom. :) Érdekes, annak ellenére, hogy valljuk be, egynémely ilyen mártás valóban emlékeztethet arra a bizonyos dologra, igen kedvelt és elterjedt nálunk a készítése. Arra a következtetésre jutottam, hogy nincs ezzel a matyival semmi baj, és tud ez jobb ízű és szebb is lenni. El kellene végre felejteni a menzák világát idéző, trehányul turmixolt, nyomokban sárgarépa darabkákat tartalmazó, csirizes, ecetszagú, lisztes trutyit, a szárazra főtt hússal és a túlfőzött makarónival. Úgy sejtem, ez a kép mindenkinek megvan.

gyongyosmell_vadasmartassal.jpg

Megérett az újragondolásra, vagy legalábbis jó konyhatechnológiával való elkészítésre, mert hát azért egy kedvelt, és a maga nemében igen finom ételről beszélünk. Az úgynevezett vadasba sok minden belefér, mármint a hús tekintetében, a lényeg, hogy répa félék legyenek benne, meg valami savasság és hát mustár. Elméletileg vadhúsokkal a legjobb, de a vadas marha, mint olyan, teret hódított magának a konyhában. Azért ehhez az is nagyban hozzájárult, hogy az akkoriban kapható, kiöregedett tej-marhák húsa csak a hosszas pácolás és párolás alatt vált „ehetővé”. A savas pác jól megdolgozta a húst (főleg a felületét) és a hosszas magas hőmérsékleten történő főzés meg jól ki is szárította. Ha már marha, én manapság ezt az ételt egy jól elkészített marhapofával tudom elképzelni. Ám az idők során szinte minden húsból készült vadas, a haltól a csirkéig, mert a lényege mégis a híres mártásban van. Nagyon elterjedt körete a zsemlegombóc, a makaróni, vagy egyéb tésztaféle, és végső soron a burgonya krokett. A lényeg, hogy valaminek fel kell vennie a szószt.

Akkor most válaszolnék a címben feltett kérdésre – igen nézhet ki jól egy vadas a tányéron, és bizony sok menő séfet is megihletett ez a klasszikus fogás. Igen szép és trendi tányérokat látni ebben a témában a legkülönfélébb húsok használatával. Én most megpróbálom bemutatni, hogy otthoni körülmények között is készíthetünk jó konyhatechnológiával finom és könnyed vadast, szaftos hússal és kifejező, friss ízű mártással, jó ízekkel. A választásom a húst illetően most az Alemitta parlagi gyöngytyúkjára esett. Igen, lehet erre mondani, hogy miért nem vad, vagy legalább egy marha. Főztem őstulokból is, az nagyjából mindkettő, vad is meg marha is. :)   Amúgy ez egy gyors vacsora akart lenni. Ezt a gyöngyöst vörösebb hús, „vadszárnyasosabb” íz jellemzi. Igen jó leves is készülhet belőle. A mellét nem könnyű jól elkészíteni, könnyű kiszárítani. Egyéb szárnyasok mellével ellentétben viszont sokkal ízletesebb. Jó megoldás ez esetben a szuvid technológia. Az állat combjait vákuumtasakban konfitáltam egy más ételhez. A vadasomhoz a mellét használtam, illetve a gyöngyös összes többi részét. A formázott mellet könnyed vadasmártással, ízes pecsenyelével "mozaikolva", bécsi (szalonnás) pirított zsemlegombóccal tálaltam. Jó lett. :)

Tovább
61 komment

Rántott hús bécsiesen és japánul …

2018. február 20. 22:47 - A fickó

A rántott hús az, ami jöhet bármikor – imádjuk. :) De vajon tudunk-e jó rántott húst készíteni? Állandóan azt hallom, hogy a világ legjobb rántott húsát Japánban készítik, meg Bécsben. Ebből nekem az jön le, hogy például mi sem igazán tudunk rántott húst készíteni. Mert mi is a jó rántott hús ismérve? A vékony vagy vastag hús? A ropogós vagy a nem ropogós bunda? Olvasok olyat is a neten, hogy sütés után hideg vizes csap alá tartják, vagy vegetás vízbe merítik egy pillanatra, hogy ne legyen olyan száraz a bunda, meg kapjon valami ízt. Nooormális! Ha ilyeneket olvasok, már nem is olyan hihetetlen számomra az, hogy tényleg nem tudunk elkészíteni rendesen egy rántott húst sem. Kezdjük a fő alapanyaggal. Ebben az esetben most két alapanyag jöhet szóba, a tejes borjú és a sertéskaraj. A tejesborjút rögtön szkippelhetjük is, mert idehaza nem beszerezhető, főleg nem jó minőségben, a növendék borjú húsa itt nem játszik. Ez szerintem leginkább sertésszűzzel, azon belül is legjobban mangalicával válható ki, de innentől már nem nevezhető bécsiszeletnek.

schnitzel_wiener_art.jpg

A karajt, azt szerencsére nem kell helyettesíteni, bár itt is fontos, hogy szaftosabb hosszúkarajt válasszuk. Minden esetre nagyon fontos, hogy ezek a húsrészek ne ipari sertésből származzanak, ezek vizes, íztelen húsa nem jó, kiváltképp a rántott húshoz nem, ahol a jóízű hús a főszereplő, gyakorlatilag fűszerezés nélkül. Ebből kiindulva, elég ritkán készítettem rántott húst, illetve csak akkor, ha hozzájutottam jó húshoz. Például legutóbb a képen látható mangalica hossszúkarajhoz. Ez a hús a japánok rántotthúsáért, a tonkatsu-ért kiáltott, olyan szép márványos. A tonkatsu egy vastagon elkészített hús, száraz húsból nem lesz jó. Ez olyan lett, hogy szinte átesett rajta a kés szeleteléskor.

tonkatsu.jpg

A második fontos összetevő a prézli, e nélkül nincs jó rántott hús. Én kizárólag frissen készítem, jó minőségű vajaskifliből. Az így elkészített prézli fantasztikus friss kifli illatú, nem hasonlítható az előregyártott társaikhoz. A sütőzsíradék meg tiszta ízű mangalica zsír vagy még inkább ghí legyen. A japános rántott hús esetében még megengedett lehet a jó minőségű sütőolaj szerintem. Szóval, ha valaki azt hiszi, hogy ő készíti otthon a világ legjobb rántott húsát, gondolkodjon el rajta, hogy milyen húst használ, milyen prézlit, miben és hogyan süti.

A kétféle rántott húshoz most is Fekete Zsóka kiváló, biotakarmányon tartott mangalicáinak húsát használtam.

mangakaraj.jpg

Azt kell mondjam, ezentúl bármelyik jöhet. A két étel teljesen különböző, ízben és más tekintetben is, nem tudom, melyik a jobb. :) Akkor most jöjjenek a receptek.

Tovább
185 komment

Mangalicaszűz shiitake gombás zöldbors-mártással és zöldségekkel

2018. január 18. 02:19 - A fickó

Na, visszatértem újból …. mindjárt egy kedvenc ételemmel. Bár az utóbbi időben mindenki állandóan ezt kéri tőlem és bevallom már eléggé untam készíteni és néha enni is. Legtöbbször az alapanyaggal voltak gondjaim. Ezt az ételt én mindig is sertésszűzzel készítettem, de az utóbbi időben elegem lett a változó minőségű húsokból. Ilyenkor mindig kellett az is, hogy pecsenyelevet használjak a mártáshoz, mert a húsoknak nem mindig volt elég vagy jó íze. Pedig ez a fogás az egyszerűsége okán is nagyszerű (lenne).

mangalicaszuz_zoldbors2.jpg

Néha sikerült jó (használható) minőséget (pl. mangalica szüzet) is szereznem, néha nem. Aztán már inkább marhahúsból (angus bélszín) készítettem inkább, ami nem egy olcsóság, főleg, ha jófajta érlelt. Egy jó ideje azonban végre megtaláltam az igazi jó sertés alapanyagot mindenhez, ami nem más, mint Fekete Zsóka kiváló szőke mangalicáinak a húsa.

Tovább
Szólj hozzá!

Pollo alla Parmigiana

2017. október 31. 15:47 - A fickó

avagy parmezános csirkemell friss paradicsomszósszal ... tésztával és bébi cukkinivel

Igen, tudom, hogy sajnos már vége a paradicsom szezonnak, előbb kellett volna ilyen paradicsomos étellel előjönnöm, de iszonyat elfoglalt voltam a nyáron, a kert, a munka, aztán a befőzések …

csirkemell_friss_par_teszta.jpg

Rántott hús tésztával - gondolom, sokunknak „megvan” a milánói sertésborda, aminek semmi köze Milánóhoz, vagy az olaszokhoz, de ezzel a névvel illették a vendéglősök az egy tányéron felszolgált két különböző ételt, a paradicsomos sonkás-gombás tésztát és rántott húst. Sajttal megszórva vastagon – lehetőleg trappistával, és már kész is volt egy új étel. De nézzük a jó oldalát, legalább nem maradtunk éhesek utána. :D

Anno mindenki tolta, manapság már elég ciki ez az étel, éppen ezért nem hittem a szememnek, amikor láttam egy videót, ahol Gordon Ramsay készít ilyen „rántott húst” (csirkemellből) és paradicsomos tésztát tálal mellé, illetve néhány spárga-brokkolit is tesz „biztonságból” a tányérra. Akkor most a Michelin csillag hegyekkel jutalmazott GR feltalálta vagy elirigyelte a mi retro menzakajánkat? :)

Nem, nem, csak egy kevésbé tradicionális, olasz ételt a parmezános csirkét (Pollo alla Parmigiana) főzte éppen a videón. Az ételt egyébként Amerikába emigrált olaszok készítették, majd terjedt el világszerte, amit vélhetően a méltán népszerű Parmigiana di Melanzane ihlethetett.

Gondoltam összetákolom valamikor vacsorára, mert akkor még volt szabadföldi paradicsomom (azaz még mindig van :O), de brokkoli nélkül, mert azt nem sikerült beszereznem.

Update: sikerült végül szereznem spárga-brokkoli, de az már egy másik ételhez lett köret és még mindig van paradicsomom, de az már messze nem az igazi, de legalább vegyszermentes.

A kertemben viszont nyomult még a cukkini is, így frissen szedett, vajban párolt, virágos bébi cukkinit adtam még a hús mellé, illetve a spagettire egy friss narancssárga paradicsom szószt készítettem. Ugyan már eddig ipari mennyiséget főztem be paradicsomból, de ilyenkor, amíg van jóízű friss, azt használom. A lényeg, hogy jó lett az étel, működött a frissparadicsomos tésztával, sőt kifejezetten könnyed tányér lett, jó textúrákkal és ízekkel. A tészta így inkább olyan, mint egy paradicsomos meleg tésztasaláta. Talán ezért is működik ilyen jól itt köretként, ellenben a rántott húshoz adott nehézkes „milánói” spagettivel. Csirke ide, fehér hús oda, narancsparadicsom amoda, a paradicsom és a fűszerezés okán a könnyű vörösbor illik hozzá.

Tovább
2 komment

Aszalt szilvás csirkemáj ragu zöld spárgával

2017. április 19. 23:44 - A fickó

Elsőre talán vadul hangzik az aszalt szilva a spárga mellé, de szerintem nagyon jól illik hozzá. Igazából francia szakácstanulók inspiráltak ennek az ételnek az elkészítésére. Meghívást kaptunk a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola nemzetközi versenyének díszvacsorájára. A vacsora előtt bepillanthattunk a konyhába és megkóstolhattuk "műsoron kívül" a francia diákok versenytányérjait. Az előétel csirkemell rolád volt, amiben zöldspárga és aszalt szilva is volt – kifejezetten bejött nekem ez a párosítás és elhatároztam, hogy majd alkalmazom egyszer ….

aszaltszilv_csirkemaj_sparg.jpg

Nem is vártam vele sokáig, mivel pont előző nap került a hűtőmbe egy adag beregi szabadtartású csirkemáj (az Alemitta jóvoltából) és valamilyen ragut akartam belőle. Gondoltam, akkor ezt most aszalt szilvával és spárgával készítem. :) Szerencsére találtam még fél csomag puha aszalt szilvát, a spárga pedig már ilyenkor szinte mindig van nálam. Jó lett, mit jó – kiváló ízű ragu lett, amit natúr jázmin rizzsel tálaltam. Az aszalt szilva telt, édeskés íze jól illik a májhoz, és a spárga földes íze is, ezenkívül roppanóssága is szépen ellenpontozza a jól elkészített máj krémességét. Mint mindenkor, most is kiváló alapanyagokkal dolgoztam …. Elkészíteni az egyszerűnél is egyszerűbb, de nagyon megéri. :)

Hozzávalók:

 • 500 g csirkemáj (szabadtartásból származó csirkék mája)
 • 150 g mag nélküli aszalt szilva (kettévágva)
 • 200 g friss vékony zöld spárga (penne tészta formára vágva)
 • 3 szál újhagyma (5 mm-es szeletekre vágva, a zöldrészből csak kevéske)
 • 1,5 dl házi paradicsomlé (lehetőleg kevésbé savas narancssárga)

Én most narancssárga (orange banana) paradicsom levét használtam, ez nagyon illett hozzá, mivel kis citrusosság is felfedezhető benne. Négy féle színű (inkább öt, mert van zöld is) paradicsomlevem van, és mindegyik karakteresen különbözik egymástól, más és más célra valók.

 • kevéske frissen reszelt narancshéj (bio narancsból)
 • néhány friss zsályalevél
 • fél csokor lapos levelű petrezselyem zöld (finomra aprítva)
 • 100 ml száraz Madeira bor (esetleg Sherry)
 • löttyintésnyi finom konyak
 • jó darab vaj
 • frissen őrölt feketebors (minőségi, pl. Tellicherry)
 • só (himalájai kősó)

Elkészítés:

Az aszalt szilvát beáztatjuk a borba. A csirkemájakat megtisztítjuk a hártyáktól, vérmaradványoktól, és hosszanti irányban négybe vágjuk. Széles serpenyőben vajon a zsályalevelekkel együtt lepirítjuk a csirkemájakat, kevéske konyakot löttyintve rá flambírozzuk. Ha kialudtak a lángok, rászórjuk a narancshéjat, a frissen tört borsot és sózzuk. Ne készüljön el teljesen. A serpenyőből kivéve, alufóliával letakarva, félretesszük, ezalatt áthúzódik (elkészül). Addig egy másik serpenyőben vajon, kevés sóval, roppanósra pároljuk a spárgát pár perc alatt. Ezzel párhuzamosan egy adag vajat teszünk a serpenyőbe, amiben a máj készült és az újhagymát átforgatjuk rajta. A már jó forró serpenyőbe tesszük az aszalt szilvát is a borral és kiforraljuk, majd felöntjük a paradicsomlével és mártás sűrűségűre főzzük, kissé megsózzuk Beletesszük a májat a levével együtt, amit közben engedett, az időközben elkészült spárgát és összemelegítjük. Végül egy adag vajjal „fényesítjük a mártást, azaz az edényt körkörösen mozgatva beleemulgeáljuk a vajat mártásba. Megszórjuk petrezselyem zölddel. A vaj hozzáadásával fényesedik, ízesedik a mártás. A májnak krémszerűen olvadósnak kell lennie, nem készülhet túl. Végül még ízlés szerint fűszerezhetjük friss borssal is. Natúr párolt jázmin rizsre tálaljuk.

1 komment

Eckart Witzigmann káposztás cvekedlije

2017. március 26. 22:49 - A fickó

Kissé elfelejtkeztem erről a már régebben megírt posztról - sajnos most már a recepthez való igazán jó káposzta beszerzése majdhogynem lehetetlen.kap_cvekedli.jpgSzeretem Witzigmann receptjeit, azt is mondhatnám, hogy ő az én Laci bácsim. :) Kinek a pap … Witzigmann az ilyen egyszerű ételekből is kihozza a maximumot. A híres fasírtja is verhetetlen, igaz, a recept nem úgy kezdődik, hogy daráltass le a hentesnél … Nem véletlenül az évszázad szakácsa. Amúgy az egyszerű cvekedli, amit szerintem mindenki el tud készíteni, már-már ünnepi fogássá válik így elkészítve. Ráadásul, a megmaradt sült (konfitált) húsok (liba, kacsa, sertés) remekül hasznosíthatók ebben a fogásban. Nálam is most egy megmaradt (jó nagy) konfitált libacomb végezte így a tésztán. Ebből következően, ez nem a cukorral is ehető változat. Elkészíteni is végtelenül egyszerű.

Hozzávalók 2-3 főre:

 • 400 g 1x1 cm-es kockákra vágott, vastagabb erek nélküli káposzta

Én a szentesi lapost használom, amíg van, leveleire szedve, könnyen felkockázom.

 • 1 ek cukor

Nálam most melaszos nádcukor volt, mert én ezt használom gyakrabban, amúgy lehet másféle is.

 • 2 ek borecet, akár almaecet is
 • 2 ek libazsír (vagy sertészsír)
 • 1 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
 • 1 dl száraz fehérbor
 • só (himalájai kősó)
 • bors (minőségi frissen őrölt pl. Thellychery feketebors)
 • 400 g sülthús (sertés, liba, kacsa), hidegen 1 cm-es kockára vágva

Én most egy szép nagy konfitált libacombbal készítettem.

 • 0,5-1 dl pecsenyelé (fontos, lehet akár a sült szaftja is, ha van neki ilyen : ))
 • 1 ek laposlevelű petrezselyemlevél, finomra vágva
 • 200 g lisztből 2 tojással frissen készített házi tészta (vékonyra nyújtva, felvágva rombuszokra)

Elkészítés:

A cukrot, kivéve ha melaszos nádcukrot használunk, egy serpenyőben világosbarnára karamellizáljuk, majd felöntjük az ecettel és teljesen besűrítjük. Ezután hozzáadunk egy evőkanál zsírt és a hagymát világosra pároljuk, majd a káposztát és újabb evőkanál zsírt is hozzáadva élénk tűzön kissé megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Végül a borral felöntve puhára pároljuk a káposztát. A lének teljesen el kell főnie.

A tésztát közben bő sós vízben kifőzzük, ha elkészült, leszűrjük és langyos vízzel gyorsan leöblítjük A káposztára tesszük a felkockázott húst, a tésztát, óvatosan összekeverjük, ha szükséges össze is melegítjük, de már nem főzzük. Végül rálocsoljuk a pecsenyelevet, bőségesen megborsozzuk, frissen vágott petrezselyemzöldet szórunk rá és azonnal tálaljuk.

14 komment

Egyszerű ínyenc hal-egytálétel krumplival, édesköménnyel, vajjal és citrommal

2017. január 31. 02:30 - A fickó

Olyan kevés hozzávalóból készül, hogy a címben már benne is van a són és a borson kívül az összes hozzávaló. Ugyanakkor igen finom étel és elkészíteni is egyszerű, de nem győzöm hangsúlyozni - pláne a néhány hozzávalós ételeknél - az alapanyagok minősége rendkívül fontos. Kiemelném itt a halat és a krumplit. Magyar népbetegség, hogy mindent túlfőzünk, túlsütünk, különösen igaz ez a halakra. Nos ennél az ételnél még az sem fogja túlkészíteni a halat, aki még életében nem főzött. :)

pisztrang_edeskomeny_kumpli.jpg

A módszer adja magát az olyan párolt halfilék készítésére, amihez nagyobb adag sütőben készítendő köretet is tálalunk. Van az a „borítékos” (en papillote) halkészítés, de nekem mindig az a bajom vele, hogy mire a zöldségek elkészülnek, addigra a hal túlkészül. Nos, én csak nemes egyszerűséggel ráfektetem a hideg, befűszerezett filéket a sütőből kivett zöldségköretre – és a lényeg, hogy nem teszem már vissza a sütőbe, hanem csak alufóliával „légmentesen” lefedem. Ezen a forró ágyon készül el a hal, mintegy 10 perc alatt. Néha várok is vele, ne legyen annyira meleg az az „ágy”. :D A legtöbb hal 52-54 ˚C-os maghőmérsékleten a legjobb. Természetesen pirult bőrt így nem kapunk, de ez most nem is cél, csakúgy, mint a borítékos módszernél, hiszen a hal csak párolódik. A főtt bőr nem az igazi, ezért én azt eltávolítom, de kárpótlásul ekkor kerülhet rá például citromos vaj, koncentrált alaplé, stb. A köret remek, a hal és az édeskömény egymásnak vannak teremtve. Nem mondanám, hogy régebben a kedvenc zöldségem volt, de mostanra már nagy kedvencemmé vált. Leginkább halak mellé tálalom.

Tovább
12 komment

Gourmet halvacsora: Halrudacskák

2017. január 18. 23:52 - A fickó

Elsőre nem hangzik túl jól ez a gourmet halrudacska téma és nem is ment el az eszem. :) De mint halkedvelő ínyenc kijelentem, hogy az én halrudaimnak semmi köze ahhoz a bizonyos kapitányhoz és egyéb mélyhűtött rudasított halakhoz, vagy annak látszó tárgyakhoz. Utoljára készre sült halat is csak kisgyermek koromban fogtam egy sarjadó vetésben, ami a szomszéd telek volt. Az volt az én zöld tavam, oda volt bevetve a horgom. Fogtam én ott cipőtől kezdve mindenfélét, amit csak a szüleim elképzeltek – és igen, egyszer egy zacskó frissen sült keszeg is akadt a horgomra. Hát, ez már nem ma történt és kicsivel később már igazi vízből kapkodtam ki az igazi halakat.

halrudacskak_csiki_martassal.jpg

Egyik kedvelt halam a pisztráng, nagyon jó ízű és relatíve olcsó is, de fontos, hogy egy jobb tenyészetből származzon, ha már nem lehet vadvízi. Általában nem készül pisztrángból rántott hal, pedig nagyon finom így is. A halrudacskáim mellé pedig egy hozzá illő, de valahogy kissé elfeledett mártást, a Csíki mártást és egyszerű héjában sült krumplit készítettem, sok vajjal. Mint mindig, mindenhez kiváló alapanyagokat használtam. Szerencsére a halon kívül nem kellett semmit vennem, mert minden más volt itthon. Italnak ehhez az ételhez egy testesebb rozét ajánlanék.

Tovább
Szólj hozzá!

Alkoholban érlelt marcipános gyümölcskenyér

2016. december 19. 23:56 - A fickó

Tegnap sütöttem meg ezt a téli süti különlegességet, gondoltam, gyorsan posztolom is, mert már rég jegyeztem le a receptet és már nagyon itt volt az ideje. Rendszeresen sütök is, mert jó minőségű sütemény, kedvező áron szerintem csak így érhető el. Természetesen, mint mindig, csakis kiváló alapanyagokkal dolgoztam. A receptre pár éve akadtam, ha jól emlékszem, a Bűvös Szakácson.

erlelt_gyumikenyer2.jpg

Elsősorban az érleléses dolog fogott meg benne, ami 2-3 hét. Természetesen sütés után is ehető már, de messze nem ugyanaz a műfaj. Még érdemes elkészíteni a bejgli mellé az ünnepekre, mire az elfogy, elő lehet venni ezt a csemegét. Az érleléshez célszerű jó minőségű konyakot és / vagy rumot használni. Én eddig mindig csak konyakkal érleltem, de idén először rummal kezelem az egyik „veknit”. :) Iszonyúan komplex, állagra tömény sütemény, az érlelés végére az állaga és az íze tökéletes harmóniát alkot. De sajnos nehezen éri meg a 3 hetes kort, mert egy hetes érlelés után már gyorsan „kopik”. :D Nem is mondok már semmi többet, csak pillantsatok rá a hozzávalókra. Celofánba csomagolva remek karácsonyi ajándék is, de erről már szerintem lekéstünk …

Tovább
Szólj hozzá!