A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Borsóhajtás – több, mint csíra

2013. április 19. 01:25 - A fickó

Úgy vélem, bőven megér egy posztot, főleg így tavasszal (most már tényleg tavasz van, sőt inkább nyár és remélem marad is), amikor már nagyon vágyunk friss zöldségekre, vitaminokra. Sajnos kevéssé ismerjük a borsó ilyenforma fogyasztását idehaza, nem úgy Ázsiában. Én is egy kínai utam alkalmával kerültem közelebbi kapcsolatba vele. Angliában is nagyon népszerű és kapható is (lásd a képen). Itthon sajnos nem kapható, és nem is tudom, egyáltalán termesztik-e a borsót ilyen célból. Komolyabb éttermekben azonban igen gyakran használják eme ízletes kis hajtást. Íze mint a friss borsóé, roppanós, lédús és tele vitaminnal (A, C), folsavval és akkor még nem beszéltünk arról, hogy rost-dús és alacsony zsírtartalmú (100 g mindössze 18 kalória), ami nagy előny, ha valaki vigyáz a vonalaira.

borsohajtas.jpg

Mire is jó ez a növényke? A sima borsócsírával ellentétben, amit azért nálunk is fogyasztanak, jóval sokoldalúbb felhasználást tesz lehetővé. Csíraként a mungóbab, szójabab szerintem jobb. A borsóhajtás tulajdonképpen egy fiatal palántaszerű borsónövény, ami ilyenkor még kellően zsenge, 2-4 hetes korában fogyasztjuk. A fiatalabbak, ahol még kevésbé vannak kinyílva a levelek, fantasztikusak meleg salátákba, ázsiai módra dobva-rázva elkészítve, blansírozva, vajjal fokhagymával a parajhoz hasonlóan, krémlevesekhez. Pesztót is készíthetünk belőle. Fajtársa termésének zsenge magját tartalmazó (borsós) ételekhez is adhatjuk, újszerűen megjelenő textúraként, de akár egy sima burgonyapüréhez is. Jól passzol hozzá a fokhagyma, menta, torma. Lombosabb hajtásokat ehetjük salátaként, vagy keverhetjük más salátához is különféle öntetekkel. Egy-két „szexi” kacsos hajtással szépen díszíthetjük is fogásainkat – nem kell mindig petrezselyem vagy turbolya. Ha az interneten rákeresünk a „pea shoots” kifejezésre, rengeteg fotót és receptet találunk a felhasználását illetően, majd én is igyekszem jó néhány bevált borsóhajtásos receptemet közzétenni.

sainsbury_pea_shoots.jpg

Jó, jó, de ha nálunk nem kapható, akkor hol szerezzünk? Neveljünk mi magunk! Az az igazság, hogy nagyon könnyű termeszteni, igénytelen, gyorsan nő. Teraszon, balkonon, konyhaablakban, nagyobb méretű műanyag tálcákban, kisebb (gyümölcsös) faládákban nevelhető. Egy-egy ételhez elég sok kell belőle, ezért nem érdemes kis cserepekkel bíbelődni. Főleg, ha rákapunk erre a friss saját termesztésű zöldségre. Termesztéséhez használhatunk szinte bármilyen kerti földet, komposztot, én általában zsákos fűszernövényföldet használok. Vetőmagként lehetőleg bio csíramagot veszek, de bármilyen vegyszermentes vetőmag megfelelő hozzá. Általában vetés előtt a borsókat be kell áztatni 24 órára, bevallom én nem szoktam, mert így is gyorsan csíráznak és nőnek. Ez a képen is látható. 6-8 centi vastagon elterítjük a földet a termesztő edényben és kissé lenyomkodjuk, majd egyenesre simítjuk, meglocsoljuk és jó sűrűn rászórjuk a borsót, az sem baj, ha egymás mellé kerülnek, hiszen csak hajtásnak termesztjük. Rászórunk kb. egy borsónyi földet és újból megöntözzük és utána már csak várni kell a termést. Fajtától függően 2-4 hét múlva már ehetjük is. Legutóbb cukorborsót vetettem (40 g) és 10 nap alatt megnőtt (lásd a képen).

a_borso_novekedese.jpg

Természetesen időnként öntözzük, naponta, kétnaponta nézzünk rá, ne hagyjuk kiszáradni. Ha azt akarjuk, hogy folyamatosan legyen borsóhajtásunk 5 naponta vessünk el egy adagot. Hideg időben azért lassabban nő, meleget és a napfényt meghálálja. Betakarításkor a legalsó levélkék fölött vágjuk és ilyenkor a legtöbb hajtás újra nő, bár az már nem lesz olyan szép. A letermett földet ne dobjuk ki, ha tudjuk komposztálni, remek talaj lesz más növény számára.

2 komment
Címkék: borsóhajtás

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr885234181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avissi 2013.04.20. 14:19:32

Tetszik! Dobos C. József 1881-ben megjelent Magyar-Franczia Szakácskönyvében olvastam a zsenge komlóhajtás (franciául houblon) felhasználásáról, zöldbab módra. Ugyanő a reteklevelet is ajánlja spenót helyett a koratavaszi időszakban. (Még nem volt fóliasátor, igaz, üvegház már volt.)

A fickó 2013.04.20. 21:27:08

A komló hajtásról lehet találni a neten recepteket is az elkészítéséhez, sajnos magát a friss hajtást már macerásabb beszerezni. A reteklevél nagyon jó, nemrég készítettem én is "spenót módra" belőle, de szendvicsekbe is teszek belőle.
süti beállítások módosítása