A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Csirke „még több” fokhagymával

2013. július 31. 02:38 - A fickó

Mostanában, ebben a nagy melegben, alig ettünk húst. Igazából főzni se nagyon volt kedvem, viszont egy idő után hatalmas protein éhségem támadt, amit már nem csillapíthattam holmi növényi eredetű dologgal. Szerencsémre épp ekkor érkeztek optimális méretű, szabadtartású (Red Master) csirkék a szupermarketbe. Gyorsan be is hajítottam egyet a kosaramba és mire a kasszához értem gondolatban már el is készítettem ezt a fogást - mit elkészítettem, már majdnem meg is ettem. Szóval létezik ennek az ételnek egy eredeti francia változata a Poulet aux quarante gousses d’ail, de én nem pontosan úgy készítem, kezdve ott, hogy nem számolom meg darabra a fokhagyma gerezdeket. Nem bagettel tálalom és egy mártást is készítek mellé vajjal és pár csepp citrommal. De hogy végképp ne legyen autentikus a köret, cacikit is kínálok mellé. Az eredeti recept szerint készítem 10 %-os, lehetőleg eredeti görög joghurtból, friss, feszes kígyóuborkából, borecetből, kézműves olívaolajjal, és persze a lényeg, kiváló magyar fokhagymával. A fokhagyma ilyenkor még feszes, üde, olajos és frissen, de sülve is, sokkal finomabb, mint mondjuk már késő ősszel vagy télen. A fenti fogásban annyira finommá válik ez a friss fokhagyma, hogy tényleg nem túlzás ez a mennyiség – tulajdonképpen ez a csirke körete. Na, azért némi pirított burgonya még elcsúszik mellé.

Fontos, hogy max. 1,1-1,3 kilós kis tanyasi csibe legyen feláldozva erre a célra. Én a sütéshez sütőzacskót használtam, (mivel épp nem volt kéznél sertés húgyhólyag), mert praktikus, és bent tartja az aromákat. A húgyhólyag egyébként nem vicc, Paul Bocuse-nél a Bresse-i csirkét abban sütik (itt). Nos, mivel az én csirkém nem Bresse-i volt, most bőven megfelelt a hólyag szintetikus változata is. A fotón is látható szárny és comb trimmelést azért csinálom, mert így a tányéron egy kis csavarás után szinte kiesik a csirkéből és kényelmesebb enni így mínusz 2 csonttal. Érdemes elkészíteni, mert brutál finom csirkeétel és fokhagyma rajongóknak szinte kötelező recept.

csirke_megtobb_fokhagymaval.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 1,1- 1,3 kg-os tanyasi csirke (pl. MasterGood)
  • 40 dkg jóféle sütnivaló burgonya (kis gumók)
  • 3-4 fej fokhagyma, gerezdekre szedve héjastól
  • 2 ek csirkezsír vagy olívaolaj
  • 60 g vaj
  • frissen őrölt feketebors
  • egy csokor lapos levelű petrezselyemzöld
  • 6-8 szál kakukkfű
  • egy löttyintésnyi száraz fehérbor
  • néhány csepp citromlé
  • só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)

Elkészítés:

A csirkéről levágjuk a szárnyvégeket, a püspökfalatból kivágjuk a zsírzót. Ha akarjuk, a fotó szerint kiemelhetjük a kisebbik csontot a szárny középső részéből (itt lehet erről bővebben olvasni, a csirke kicsontozásánál), illetve a combok végeit is kiinazhatjuk. Utána a csirkét kívül belül sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és puha vajjal (kb. 40 g) alaposan bekenjük (kívül-belül), a mell bőre alá is teszünk belőle. A belsejébe néhány fokhagymát, petrezselyem zöldet, kakukkfüvet teszünk.

csirke.jpg

A többi zöldfűszert finomra aprítjuk. Egy serpenyőben felhevítünk egy ek zsiradékot és a csirkét a sok fokhagymával együtt minden oldalról kissé megpirítjuk. Fontos, hogy csak piruljon, ne főjön. Ezután sütőzacskóba tesszük a serpenyő tartalmát, a csirkét megszórjuk a zöldfűszerekkel, a petrezselyemzöldből maradjon még a krumplira is. 220°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, de mielőtt még betennénk, vegyük le 180°C-ra a hőt. A zacskók még éppen elviselik ezt a hőt, de fontos magas hőn indítani. A zacskóra ne felejtsünk kis lyukat vágni. 50 percig süssük. Amíg a csibe sül, meghámozzuk az apró krumplikat, leöblítjük, félbevágjuk őket és kissé megsózzuk és egy ek zsiradékkal egyetemben ezt is sütőzacskóba tesszük. 20 perccel a csirke után ezt is a sütőbe tesszük, a csirke mellé. Én a zacskót mindig egy széles nagy tepsibe teszem. Soha ne tegyük csak úgy a sütő rácsára. Ha letelt az 50 perc, kapcsoljuk ki a sütőt és vegyük ki a csirkét és a krumplit is. Vágjuk le a csirke zacskójának egyik sarkát és konyharuhával vagy fogókesztyűvel megfogva öntsük le a szaftját szűrőn keresztül egy gyorsforraló edénybe. Egy fecskendővel és vastagabb tűvel szívjunk fel a szaftból és a zacskón keresztül fecskendezzük a csirke mellébe, combjába az ízes léből jó bőven és tegyük vissza a kikapcsolt sütőbe még kb. egy fél órára.

Amíg a csirke és a fokhagymák még a sütőben tartózkodnak, a szaftot lezsírozzuk egy löttyintésnyi borral felére beforraljuk, félretesszük. A krumplikat egy serpenyőben a szaft zsiradékán ropogós pirosra sütjük és megszórjuk a petrezselyem zölddel. A csirkét a zacskóból kibontjuk, csirkeollóval kettőbe vágjuk, a szaft zsiradékával megkenjük és a sütőben grill alatt pár percig ropogósra pirítjuk. Fontos, hogy a grill jó forró legyen, hogy csak a bőre piruljon és ne száradjon ki a hús.

A fél csirkéket tányérra tesszük, köré rendezzük a fokhagymákat, a krumplikat. Végül a mártást felforraljuk, a tűzről levéve az edényt folyamatosan mozgatva 2 dkg hideg vajkockát és pár csepp citromlevet adunk bele és a csirke köré öntjük. A mártás semmi esetre se legyen sótlan, mert ezzel remekül fogjuk tudni „sózni” például a mell és comb belső, kevésbé sós részeit. Egy jó, hordóban érlelt balatoni rizling vagy szürkebarát remek kísérője lehet az ételnek.

Szólj hozzá!
Címkék: csirke fokhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr335435060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása