A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Pisztráng kapros joghurthabbal és párolt idényzöldségekkel

2016. július 28. 23:37 - A fickó

Azok kedvéért, akik követik a blogomat elmondom, hogy mostanában igen elfoglalt voltam a kertemmel kapcsolatos munkák, eltevések, befőzések miatt. Persze sok mindent főztem is végre, igazán friss és jóízű alapanyagokból, de lejegyezni nem volt időm.

pisztrang_kapros_joghurthabbal.jpg

A kertről és a növényekről valószínűleg még sokat fogok írni, de most csak annyit, egyelőre kb. 140 m2-en kertészkedem, ami jövőre már 200 m2 is lesz remélhetőleg. Nagyon elegem lett a piacokon szezonban is gyalázatos minőségű, agyon műtrágyázott, íztelen zöldségekből. Például a borsót sem igazán lehet frissen megkapni, pedig ennél a zöldségnél minden óra cukorveszteséget jelent. Zsenge cukkini sem igazán kapható, nem beszélve a virágáról. Értem én, hogy gazdaságosabb nagyobb méretben eladni, de az már csak maximum egy cukkini lepényhez használható. Természetesen méreg- és műtrágya-, illetve túltrágyázás-, túlöntözés mentesen termesztek (próbálok termeszteni), a lehető legjobb ízű terményekért. Egyenlőre eléggé sikeresen. Nem tudtam, hogy például a cékla ilyen jóízű is tud lenni. Eme egészséges növényünk igen magas nitrát tartalmat tud produkálni, főleg túltrágyázás esetén, ami nem annyira egészséges. Nos nálam némi bio szőlőtörköly komposzttal előkészített, egyéb trágyamentes talajban is szépen növekedett és nagyon jóízű lett a cékla is. A növényvédelem kizárólag biológiai szerekkel történik, még rezet sem használok. Ezek a szerek remekül beváltak eddig, nagyon szép és jóízű zöldségek teremtek. A talajelőkészítés, vetés, illetve palántázás óta a növényeim csak vizet kaptak, hiánybetegségek esetére van biológiai lombtrágyám, de erre még nem volt szükség. Ami viszont meglepett, hogy az első zsenge cukkinikat a magvetés napjától 37 napra már szedtem. :) A poszt végén látható néhány kép az egyik fajta cukkiniról.

A fenti fogásban a joghurthab Kalla Kálmán egyik receptje szerint készül. Nagyon nyári, nagyon könnyed, kímélő fogás. Érdekessége, hogy csak zöldfűszerrel készül. Az elkészítése több, mint egyszerű, de csúnyán el is lehet rontani, ha a hal vagy a zöldségek túlkészülnek. :) Az idényzöldségek természetesen a kertemből valók, most cukkini, bébi répa és kukorica volt mellé. A kukorica most még András bácsi szintén vegyszermentes kertjéből való, mert az enyémeknek még kell pár nap, neki viszont pont optimális és szuper édes a kukoricája.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 db nagyobb 500-600 g-os pisztráng

A filézéshez jobb a nagyobb hal, ami lehet más fehér húsú hal, tengeri is. Én most igen friss szilvásváradi szivárványos pisztránggal készítettem az ételt.

  • fél csokor finomra vágott friss kapor
  • fél csokor finomra vágott petrezselyemzöld (laposlevelű)
  • idényzöldségek a párolt körethez (cukkini, zsenge répa, zsenge kukorica)

Természetesen lehet használni ízlés szerint nagyon sok más idény szerinti friss zöldséget is, de mindenkor kíméletesen készítsük el, az adott zöldségnek megfelelően.

  • 1 dl görög joghurt, gézben lecsepegtetve

A joghurt legyen sűrű, lágy, zsíros túróhoz hasonló állagú.

  • 1 db tojás (szabadtartásból származó)
  • a sütéshez vaj és olívaolaj
  • csipet cukor
  • só (durva tengeri só)

Elkészítés:

A halat tisztítsuk meg, filéző késsel vágjuk le a két filét. A szálkákat szedjük ki csipesszel, a gerinc alatti végighúzódó tűszálkákat és bordacsontokat is vágjuk ki. A filé legyen teljesen szálkátlan. A hal csontjaiból a kapor és petrezselyem szárakkal főzzünk tiszta alaplevet, majd redukáljuk néhány evőkanálnyira. Fél órával a felhasználás előtt a filéket szórjuk meg finoman durva tengeri sóval. Sütés előtt mossuk le a sót és töröljük szárazra a halat. Széles serpenyőben, kevés vaj és olaj keverékén süssük először a bőrös oldalán 1 percig, ezalatt szórjuk meg kaporral a másik felét. Végül fordítsuk meg 5 másodpercre a filéket és tegyük szorosan egymás mellé a kivajazott tűzálló tálra, bőrrel felfelé. Húzzuk le a bőrt és a halat vonjuk be a kapros habbal. Tegyük 170 ˚C-os sütőbe 8 percre.

A kapros habhoz keverjük el a joghurtot a tojás sárgájával, a kaporral, sóval, a cukorral, A tojásfehérjét verjük fel keményre és óvatosan inkább csak emelgetve keverjük a joghurtos krémbe.

A körethez a kukoricát vákuumtasakba téve 85 ˚C-on szuvidáljuk 30 percig, vagy főzzük meg hagyományosan. Ha már kissé kihűlt, késsel vágjuk le a szemeket, de lehetőleg maradjanak egyben, ezért is jobb a zsenge kukorica, mert az „mélyebben” vághatjuk. A cukkinit vágjuk apróbb szeretekre. A hal sütése után visszamaradt zsiradékból öntsünk le, dobjuk a serpenyőbe a cukkinit, forgassuk át, majd öntsük hozzá a redukált alaplevet. Pároljuk néhány perc alatt roppanósra és vegyük ki a serpenyőből. Amíg a cukkini párolódik, az előre megtisztított, szilánk szerűen feldarabolt répát tegyük hőálló tálkába, fedjük le folpackkal és full teljesítményen mikrózzuk 50-60 másodpercig. A fólia felpúposodik, majd ahogy hűl, visszaszívódik. Ekkor óvatosan szúrjuk ki, mert gőz még lehet benne. A répát tegyük a serpenyőbe és pároljuk még pár pillanatig, amíg a serpenyőben maradt folyadék teljesen be nem sűrűsödik. Ezután tegyük vissza a cukkinit, adjuk hozzá a kukoricát, a petrezselyem zöldet, egy teáskanál friss vajat, sózzuk és dobva rázva forgassuk össze alaposan, a kukorica ne nagyon essen szét szemekre.

Tálaláshoz rendezzük a köretet a tányérra, tegyük a tetejére a halfilét és díszítsük kaporlevélkékkel. Könnyű fehér-, vagy kifejezetten nyári fogyasztásra szánt gyöngyöző borok is jól ihatók mellé.

p1120711.jpg

p1120737.jpg

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr948920896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.07.29. 17:15:11

Gratulálok a kerthez! Még sosem tudtam idehaza cukkinivirágot kapni.

A fickó 2016.08.01. 09:54:10

@Mitzi von Küche: Köszi! Én régebben tudtam venni virágot, de a frissen hajnalban szedett az igazi. :)

Ez vagyok 2016.12.01. 13:43:39

Mi a tapasztalatod az agroszövettel kapcsolatosan a kertészkedésben?
Mennyire bírja a járkálást? Mennyire nyomja el a gyomnövekedést? Hogyan ereszti át az esőt? Tényleg több évig is használható?

A fickó 2016.12.01. 17:18:55

@Ez vagyok: Szerintem nagyon jó ez a szövet, bár ez volt az első évem, tehát azt hogy hány évig bírja nem igazán tudom. Állítólag több évig. Most felszedve még semmi baja. Nagyon erős UV álló, lehet rajta mászkálni. Az vizet jól átereszti, de nem egyből, az eső (víz) rövid ideig kissé megáll rajta. Annak ellenére, hogy nem lett kész idény a csepegtetőrendszerem alig kellett locsolni, mert jól nedvesen tartotta a homokosabb talajomat. Melegen is tartja a talajt. A lényeg, nekem nem jött át rajta gyom és most felszedve sem volt alattuk semmi. Értelemszerűen a lyukakon a növények tövében kibujkálnak a gyomok, de ennyi mindössze. Annyi még, hogy mivel szövet a lyukaknál foszlik kissé. Jövőre minden alá ezt teszem, nagyon utálok gazolni. :) Meg meglesz a csepegtető rendszerem is. Kéne már egy képes posztot írnom a kertről. :)

Ez vagyok 2016.12.01. 17:45:59

Köszönöm a tapasztalatot. Én inkább az utakra fektetném és a növények helyét sem vágnám ki, hanem csak sorköznyire darabolnám. Ezt tervezem a vidéki, olyan 150 m2-es konyhakertembe (ami egyre csak zsugorodik:(, mert három hét alatt is elemi erővel növi be a térdmagasságú gaz. Nem is értem, hogyan van ez. Bár, a zöldségfélék is ugyanilyen gyorsasággal nőnek, így valahogy megbocsájtom nekik :)
Egyszerűen már nagyon meguntam, hogy pár köbméter gyomot írtok ki.
Itthon zöldmulcsozok, nincs gyom. Még mindig szedem a bimbóskelt, a rukolát, a metélőfokhagymát és hagymát, fűszereket.
(Zárójelben: Országos díjat nyertem a Magyarország legszebb zöldségeskertje versenyen.)

A fickó 2016.12.01. 23:06:41

@Ez vagyok: Gratulálok a díjhoz! Ez az agroszövet nem feltétlen teszi széppé a kertet, de én a funkcionalitás híve vagyok - egy dolog érdekel a sok jó minőségű/ízű vegyszermentes termény, minél kevesebb felesleges munkával. A hosszában darabolás nem túl jó ötlet ennél a szövetnél, mert foszlik és a szél szépen szétszedi. A kifektetett szövet két végét leföldelem, hosszirányban a széleken meg megfelelő tüskékkel rögzítem és csak a növények helyét hasítom bele. A csigák sem szeretik, nekem egy sem volt a kertben, csak esténként csoszogtak rajta a kis varangyok. A növények tövénél bújnak alá, ott nem olyan meleg napközben sem. Sok vakondom is van, de megunták, hogy nem tudtak feljönni az ágyásoknál - növényt nem túrtak ki, cserébe a pajor/lótetű is zéró. :)

Ez vagyok 2016.12.02. 17:15:17

Csábító számomra az agroszövet, mint csipolla.
Nem igazán baj, hogy nem teszi széppé a kertet. A zöldmulcsozás sem arról híres, hogy szép tőle a kert, különösen még ha a madarak is rendre szétfötrik.
De nagyon valószínű, hogy nem engedem rá biokertjeimre a műanyagot.
Már csak amiatt sem, mert a kertezést kedvtelésből és egészségem gyarapítására csinálom. Úgy mint mozgás és úgy, mint biozöldségek termesztése és annak élvezete miatt.

A fickó 2016.12.02. 22:57:34

@Ez vagyok: Ezek szerint fém kannákat használsz és vászontömlőt a locsoláshoz is, ha ennyire műanyagellenes vagy.:D Így is van bőven elég munka egy kerttel, meg dolgoznom is kell mellette és fel is kell használnom valamikor a megtermelt javakat. :)

Ez vagyok 2016.12.05. 18:15:10

@A fickó: Én is dolgozom mellette. Sok munkám van a kertjeimmel is. De egy műanyag borítást százszor is meggondolok. Azért is kérdeztelek meg téged is a tapasztalatról.
A locsolócsövem műanyag, de itthon sohasem használtam még a zöldségeimre. Talán a legtöbb vizet ezen keresztül kocsimosásra és kőmosásra (járda, kocsibejáró) és kinti zuhanyozásra használjuk.
Esővizet gyűjtök és azt zsurló, vagy csalánfőzettel locsolom ki.
Vesszővékám és kosaram van (a műanyag vödrök mellett) és lenvászonlepedőben hordozom a levágott növényeket, száraz leveleket, gyomokat.
A megtermelt javak begyűjtése, tisztítása, tárolása és feldolgozása, kétségtelen sok időbe kerül :)
süti beállítások módosítása