A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Különleges savanyú krumplifőzelék

2013. november 20. 01:04 - A fickó

Hát igen. Vajon mitől olyan különleges ez krumplifőzelék? Mondhatnám azt is, hogy a színétől (szép sárga szószban vörös burgonyadarabok). De én inkább az íze miatt gondolom ezt, mert szerintem az országban pillanatnyilag beszerezhető egyik legjobb (Maja hajnal) burgonyából készül. Vitán felül ez a kedvencem - sütöm, főzöm, pürét (rengeteg vajjal), gombócot, nudlit készítek belőle. Nudlihoz még kiváló a perui lila is, a másik nagy kedvencem. Kb. 2 éve ismertem meg ezt burgonyát, de most először vetemedtem arra, hogy „holmi főzelékre” pazaroljam, de nem volt rossz döntés. Lisztes típusú, és szuper az íze. Gombóc, nudli készítésekor alig kell bele liszt vagy keményítő, remekül összeáll így is.

Amitől még különleges ez a főzelék az, hogy külön készítem a „betétnek” szánt burgonyát. Tulajdonképpen egy krémleves készül nagyon puritán módon, de hát a krumplifőzelék legyen krumplifőzelék – vagy az krumplilevessel van. :) Mindenesetre ilyen önmagában is finom krumplit felesleges szétfűszerezni. Krumpli, víz, babérlevél, kiváló borecet, só és egy-két kanál zsíros tejföl. Betétként Rote Emma salátaburgonyát használtam, szép a színe, vékony a héja (lekaparható, mint az újkrumplinak) és nem utolsósorban finom. Finom, de nálam még ebben a műfajban a Somogyi kifli vezet. Aki elkészíti ily módon ezt a főzeléket, kérem, hogy ezekkel a hozzávalókkal tegye, mert csak így válik különlegessé ez az egyszerű, de finom étel. A tetejére tehetünk főtt vagy buggyantott tojást, pirított bacon-t, finom olíva olajat. Mi vacsorára eléggé el nem ítélhető módon ropogós csirkeszárny nuggets-t ettünk mellé (vele, hozzá). :P

krumplifozelek.jpg

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 45 dkg Maja hajnal burgonya
  • 25 dkg Rote Emma burgonya (Perui lila vagy Somogyi kifli)
  • 2 babérlevél
  • 1 kk köménymag
  • 1 ek borecet
  • 2-3 ek zsíros tejföl (Cserpes)
  • só (himalájai vagy parajdi)
  • 6-8 fürjtojás
  • lágy ízű olívaolaj (pl. Valle de Ricote Koroneiki)

Elkészítés:

A Rote Emma-t héjában feltesszük főni sós vízben egy babérlevéllel és a köménnyel. A krumpli mellett az alaposan megmosott fürjtojásokat a már lobogó vízben 3 percig (nem tovább) főzzük. Majd gyorsan lehűtjük, ne főjön tovább, meghámozzuk, félretesszük. A Maja hajnalt meghámozzuk feldaraboljuk és sóval babérlevéllel annyi ásványvízben feltesszük főni, amennyi jól ellepi. Ez a burgonya igen rövid idő alatt (15 perc) elkészül. Időzítsünk úgy, hogy a Rote Emma készüljön el előbb. Ha elkészült, forrón hámozzuk (nagyon vékony a héja) és ha kicsit hűlt, felszeleteljük, vagy felkockázzuk (ahogy tetszik). Melegen tartjuk.

Ha a Maja hajnal is puha, elzárjuk a hőt, kidobjuk a babérlevelet és botmixerrel pürésítjük (sűrű krémleves állagot kell kapnunk). Hozzáadjuk az ecetet, a tejfölt, tovább mixeljük, végül 2 ek olívaolajat is adunk bele, de ezzel már csak néhány pillanatig mixeljük. A hosszú mixelés nem tesz jót a olívának, konkrétan megkeseredik. Végül belekeverjük a bársonyos szószba a felvágott burgonyát, de ezzel már ne főzzük, mert a színanyag kioldódik és nem lesz szép a főzelék. Nagyon finom, nagyon burgonyás lesz. Tálaláskor a tetejére fürjtojás cikkeket vagy karikákat teszünk és még meglocsolhatjuk olívaolajjal is. Nagyon jól illik fűszeres sült vagy rántott csirke szárny mellé, de önmagában is élmény.

Szólj hozzá!
Címkék: krumpli főzelék

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr755644891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása