A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Füstös gombafasírt medvehagymával, rósejbnivel és turbolyás joghurtal

2014. március 28. 01:45 - A fickó

A legmegátalkodottabb húsimádók is szeretni fogják a fent nevezett ételt, mert én is az vagyok és éppen ezért igyekeztem egy olyan valóban ízes gombafasírtot készíteni, aminek evése mellett nem jut eszembe hús. Érdekessége az enyhén füstös íz, amit a hozzávalók erős pirításával és a füstös fűszerekkel éretem el. Apropó, erős pirítás. A paprika héját gyakorlatilag el kell szenesíteni, de hát ezt, mint nagy sültpaprika rajongó, gyakran megteszem. Természetes ízfokozó-hozzávalók a fasírtban a szójaszósz, a balzsamecet, a paradicsompüré és a gombalé koncentrátum. Ezek mind segítenek nekünk elhitetni, hogy valami nagyon finomat eszünk.:) A köret, a ropogós, pirított, serpenyős krumpli (rósejbni), nagyon illik a lágy fasírt mellé. Az i-re pontot az üde, pikáns, medvehagymás, a turbolyától enyhén ánizsos joghurtmártás teszi fel. Egyik legfinomabb húsmentes ételem, készítsétek el és ne riasszon vissza senkit a sok hozzávaló, mert nagyon könnyű elkészíteni.

fustos_gombafasirt_medvehagymaval.jpg

Hozzávalók 2-3 főre

A fasírthoz:

  • 500 g gomba (lehet vegyesen is, én most barnacsiperkét és némi cseh kucsmagombát használtam)
  • 10 g szárított vargánya (fűszeressége miatt fontos)
  • 1 db közepes kápia paprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek világos szójaszósz
  • 2 ek koncentrált gomba jus

Ezt a lepirított, enyhén sózott gombák és a szárított gomba leszűrt, áztatólevéből készítjük egyszerűen úgy, hogy 2 evőkanálnyira redukáljuk. A szójaszószhoz hasonló színű, tömény gomba ízű, sós, szirupos folyadék lesz. Ez remekül ízesíti majd a fasírtot.

  • 1 jobbfajta zsemle, felkockázva, száraz serpenyőben kissé megpirítva
  • kevés frissen készült zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • frissen őrölt füstölt bors
  • 1 ek finomra vágott medvehagyma
  • 1 ek finomra vágott snidling - petrezselyemzöld keverék
  • 1 tk öreg balzsamecet
  • 1 tk paradicsompüré
  • 1 kk spanyol füstölt fűszerpaprika
  • só (himalájai vagy parajdi)
  • frissen őrölt füstölt bors
  • tisztított vaj (ghí) vagy olívaolaj a sütéshez

A rósejbnihez:

  • 50 dkg maja hajnal burgonya
  • 3-4 medvehagyma levél
  • 3-4 szál turbolya
  • só (himalájai vagy parajdi)
  • 2 ek olíva olaj

A turbolyás joghurthoz:

  • 2,5 dl 10%-os görög joghurt
  • 5-6 medvehagyma levél
  • fél csokor turbolya
  • 1 csipet cayenni bors
  • 2 ek finom olívaolaj
  • só (himalájai vagy parajdi)

Elkészítés:

Célszerű a turbolyás joghurttal kezdeni, hogy jól összeérjenek a hűtőben az ízek. Ehhez a turbolyát és a medvehagymát finomra vágjuk, külön-külön. Egy kőmozsárban összezúzzuk a medvehagymát az olívaolajjal és kevés turbolyával, így szép zöld színű trutyit kapunk. A trutyit és a maradék turbolyát hozzákeverjük a joghurthoz, sózzuk, fűszerezzük. Ízlés szerint pár csepp borecetet vagy citromlevet adhatunk még bele, ha úgy tetszik.

A paprikát grill alatt vagy nagyon forró sütőben sütjük, amíg a héja megfeketedik, így kellemes füstös ízt kap. Ha elkészült, még forrón tegyük egy nejlonzacskóba és így néhány perc után könnyen lehúzható lesz a héja. Miután megtisztítottuk és kimagoztuk, hagyjuk hűlni, vágjuk fel kisebb kockákra.

A krumplit hámozzuk meg, vágjuk három milliméteres szeletekre hosszában, majd alaposan mossuk meg, mossuk le róla jól a keményítőt. Kiterített konyharuhára szórjuk rá és leszárítsuk le teljesen.

A szárított gombát öntsük le annyi forró vízzel, amennyi épp ellepi és hagyjuk állni. A gombákat tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre és száraz, vastagaljú serpenyőben részletekben pirítsuk meg, csak enyhén karamellizálódjon. A megpirult gombákat rakjuk ki egy tálba és picit sózzuk meg, így kiereszti majd a levét. A zsemlekockákat is alaposan pirítsuk meg egy száraz serpenyőben.

A hagymát és a fokhagymát vágjuk finomra és kevés olívaolajon lassan pároljuk meg úgy, hogy világosbarna színt kapjon a végére. Hagyjuk kicsit hűlni. A szárított gomba levét szűrjük le, adjuk hozzá a pirított gomba levét, majd enyhén forralva redukáljuk 2 evőkanálnyira.

Egy aprítógépbe tegyük bele a pirított gombákat, az áztatott gombát, a pirított zsemlekockákat, a sült paprikakockákat, a felaprított fűszernövényeket, a tojást és ami még a fasírthoz kell, kivéve a sót és a borsot – ezekkel majd a végén fűszerezzük. Kapcsoljuk be a gépet és aprítsuk finomra a hozzávalókat. Kissé maradjon darabos a massza. Végül a zsemlemorzsával állítsuk be az állagát, hogy jól formázható legyen, fűszerezzük borssal és sózzuk meg. Kóstoljuk meg, ha jó, már süthetjük is. Formázzunk belőlük kb. 6 cm átmérőjű és 2 cm vastag pogácsákat és ujjnyi zsiradékban süssük szép pirosra mindkét oldalukat, óvatosan fordítsuk meg őket, mert könnyen eltörnek. Ha kész, tegyük őket egy tányérra és toljuk be langyos sütőbe, hogy ne hűljenek ki, amíg a krumplit sütjük. A krumplit két széles nagy serpenyőben egy-egy evőkanál olajon egy rétegben kezdjük el sütni. Ne süssük gyorsan, mert megpirul, még mielőtt teljesen átsülne. Dobva rázva is készíthetjük, ha ügyesek vagyunk. A végén szórjuk rá a finomra vágott fűszernövényeket és a sót és alaposan forgassuk össze. A tálaláshoz a tányér közepére tegyünk egy réteg krumplit, erre rakjunk egy vagy két fasírtot, adjunk köré joghurt szószt és díszítsük turbolyával.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr1005882378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása