A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Spargonara

2013. május 06. 00:01 - A fickó

Ha gyorsan össze akarok dobni egy vacsorát, gyakran készítek - ami éppen van otthon típusú (gyári száraz) - tésztát pont a gyorsaság miatt, a gyúrás ilyenkor sajnos elmarad. Sajnos, mert összehasonlíthatatlanul finomabb egy frissen gyúrt tészta jóféle lisztből, tanyasi tojással. Azért, ha tehetem, igen gyakran gyúrok és mindenkinek ajánlom, mert annyira nem nagy macera, főleg ha van tésztanyújtó gép. Tehát gyúrjunk, gyúrjunk vazze! Az alábbi furán elnevezett „tészta ételem” érdekessége, hogy nincs benne tészta, viszont minden egyéb igen, ami az olasz carbonara módra készülő tésztákon van, tojás, parmezán, bors. A tésztát itt fettuccine fazonra metélt zöldspárga helyettesíti. Az ötlet egy reggeli spárgás omlettem elfogyasztása közben körvonalazódott, mert nagyon finomra sikerült, némi reszelt parmezán és ropogós bacon társaságában tálalva. Akkor következzék a recept, ami szerintem tökéletes tavaszi előétel: a spárga „fettuccine” carbonara módra, azaz spargonara.

spargonara.jpg

Hozzávalók 2 főre előételként:

  • 400 g nagyon friss zöldspárga (lehetőleg hosszú, közép vastag sípok)
  • 4 tanyasi, vagy bio tojás sárgája
  • 3 ek frissen reszelt parmezán, esetleg grana padano
  • 1 ek apró kockákra vágott pancetta, esetleg kolozsvári szalonna (elhagyható)
  • 1 ek vaj
  • frissen őrölt feketebors
  • só (himalájai gyémántsó)

Elkészítés:

A spárgát alaposan megmossuk, ne maradjanak homokszemcsék a fejrésznél. A fás végeket levágjuk, a pikkelyeket leszedegetjük. Ezután egy nagyon éles burgonya hámozóval egy vastagabb vágódeszka élén a fej tövéből kiindulva vékony szalagokra vágjuk és a végén a megmaradt spárgafejeket hosszában kettévágjuk. A tojások sárgáját összekeverjük sóval, kevés borssal. Egy szélesebb wok formájú, vagy magasabb falú serpenyőben kevés vajon megpirítjuk a szalonnát, majd kivesszük, félretesszük. Ha kevés zsiradék maradt benne, teszünk hozzá még egy kis vajat, rátesszük a spárgafejeket és kicsit pirítjuk, picit sózzuk, majd félkészre pároljuk. Most beletesszük a metélt spárgát és közepes lángon roppanósra pároljuk, 2-3 perc alatt. Ha már úgy tekeredik, mint egy tészta, akkor jó. Ne essen nagyon össze, inkább maradjon jó roppanós.

Lekapcsoljuk a hőt, ne legyen forró a serpenyő, mert a tojás megsül. Utána rászórjuk a szalonnát, ráöntjük a tojásokat és hozzáadjuk a reszelt parmezánt és finoman kevergetve, rázogatva hagyjuk, hogy a tojás kissé besűrűsödjön, krémesedjen. Azonnal forrón tálaljuk a maradék parmezánnal meghintve, tekerhetünk még rá borsot, díszíthetjük kis borsó-kaccsal.

2 komment
Címkék: tojás spárga

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr265283019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2013.05.06. 13:00:15

Nagyon jó ! Finom lehet , én zsenge cukkinivel próbáltam ugyanezt , az is jó lett .

A fickó 2013.05.07. 23:42:28

Finom és gyors, eltekintve hogy a spárgából szalagokat kell vágni.Vajban párolva köretnek már én is készítettem cukkini "papardellét".
süti beállítások módosítása