A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Tejszínes-paradicsomos lazac- és garnéla ragu zöldspárgával és fekete papardellével

2014. május 06. 16:55 - A fickó

Ez egy nagyon-nagyon finom tésztaétel, elég csak a hozzávalókra pillantani. A kissé bizarr fekete tészta is fontos eleme, nem csak a színe miatt, hanem mert a tintahal tintája pici tenger ízt is csempész bele. Legalábbis én érzem benne. :) Ez a fogás úgy született, hogy pár éve Amszterdamban egy áruház éttermében ebédeltünk és lehetőség volt egy tésztaétel úgymond összeválogatására, amit ott pillanatok alatt el is készítettek egy vokban. Egy tejszínes-paradicsomos alapot választottam, amibe kértem lazacot, garnélát és zöldspárgát is, ha lúd legyen kövér alapon. :) A tészta akkor talán penne volt és nem volt fekete. Nagyon ízlett, később aztán megcsináltam itthon is, és azóta az alábbi verziót minden spárgaszezonban többször elkészítem fekete tésztával. Szezonon kívül készítem brokkolival és persze más tésztával is, úgy is nagyon jó. Az sem baj, ha nincs benne garnéla, bár szerintem az a legfinomabb benne. Használhatunk hozzá jó minőségű gyári tésztát is, bár ehhez a finom ételhez abszolút megéri gyúrni.

tejszines_paradicsomos_lazac_es_garnela_ragu_zoldspargaval.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 100 g lisztből és 1 tojásból gyúrt tészta 2 g tintahaltintával színezve
  • 150-180 g friss lazacfilé
  • 10-12 db közepes garnélarák
  • 20 dkg vékony zöldspárga
  • 3 szál újhagyma
  • 10-12 db apró koktélparadicsom
  • 2 löttyintés száraz, testesebb (nem az a nagyon friss gyümölcsös fajta) rozébor

Ezt a bort kötelező aztán mellé fogyasztani is. De egy siller is jó választás lehet.

alapanyag.jpg

  • 1 dl tejszín
  • 0,5 dl sűrű házi paradicsomlé vagy 2 evőkanál passata
  • 2 ek frissen aprított petrezselyemzöld
  • frissen őrölt feketebors
  • tengeri só (Maldon)
  • 1-ek olívaolaj
  • 3 ek vaj

Elkészítés:

A tésztát kinyújtjuk, szélesmetéltre vágjuk. A garnélát a szokásos módon megtisztítjuk, a farok uszonyt ízlés szerint rajtahagyjuk vagy eltávolítjuk. A lazacot nagyobb kockákra vágjuk. A spárgát pár centis darabokra, a hagymát fél centis karikákra vágjuk. A koktélparadicsomokat felezzük. Ennyi az előkészítés. Amíg előkészítjük az alapanyagokat, felteszünk a tészta főzővizét. Ha már majdnem forr a víz, előkapunk egy vokot vagy egy mélyebb serpenyőt és két evőkanál vajat forrósítunk benne. Rádobjuk az újhagymát, 1 percig sütjük, majd a garnélákat pirítjuk oldalanként 1-1 percig, amíg szép rózsaszínűek lesznek, majd mehet bele a lazac, amit további egy percig sütünk. Ekkor rálöttyintünk kevés bort, fél perc alatt elpárologtatjuk és már vesszük is ki a cuccot egy tálkába. Kissé megsózzuk, borsozzuk és folpackkal lefedjük. Ekkor még a lazac tovább készül és szép opálos lesz a belseje. Tartsuk be a sütési időket, mert se a rák, se a lazac nem lesz jó, ha túlsül, ráadásul a végén visszakerül majd a forró raguba, és ha teljesen átsütjük, akkor szinte biztosan száraz lesz.

lazac_garnela.jpg

Adjunk még egy evőkanál vajat a vokba, dobjuk rá a spárgát, 2 percig pirítsuk, majd löttyintsünk rá kevés bort, tegyük bele a paradicsomot, a tejszínt, és főzzük  pár percig. A spárga maradjon enyhén roppanós és a szósz se legyen túl sűrű. Sózzuk, borsozzuk. Tegyük bele a paradicsomokat és a petrezselyemzöldet és vegyük le a tűzről. Fedjük le pár percre, és ha már nem olyan forró, óvatosan tegyük bele a rákot és a halat hagymástól, levestől. Óvatosan keverjük át, és már el is készült. Ha forr a tészta vize, dobjuk bele a tésztát, és 2-3 perc alatt főzzük ki. Szűrjük le, kevés olívaolajjal locsoljuk meg.

Adagoljuk a tésztát a tányérra, tegyünk bőségesen ragut és szószt a tetejére, és azonnal tálaljuk. Díszíthetjük petrezselyem levélkékkel, borsóhajtással.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr256110804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása