A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Sült krinolin céklás-tormás meleg lencsesalátával és batáta pürével

2015. február 24. 02:38 - A fickó

Ez a krinolin tényleg jó. Remélem senkit sem sokkol az értékes Puy lencse „elpazarlása” egy egyszerű krinolin mellé, mert összességében nagyon ízletes fogás lett.

sult_krinolin_ceklas-tormas_meleg_lencsesalataval.jpg

Szeretek felfedezni új üzleteket és nemrég hallottam az Őshonos Delikátról, ahol állítólag remek vörösáruk (húskészítmények) kaphatók. Gondoltam benézek és meglepem a párom némi krinolinnal. Ő szereti, de én sosem veszek, mert egyszer kóstoltam és az elég kiábrándító volt. Gondoltam, most itt az alkalom - egy próbát megér. Az üzletben azt tanácsolták, hogy eszembe se jusson főzi, csak gőzöljem, hogy ne főjön ki az íze. Tisztában vagyok az efféle termékek elkészítési (melegítési) módjaival, de jogos a figyelmeztetés, mert például az emberek zöme ezeket a hőkezelt termékeket is képes ronggyá főzni. Mondtam, hogy ez nálam vákuumtasakba kerül és 60 °C-os vízfürdőben melegszik fel. Végül erre nem került sor, mert miután hazaértem, a párom betolt egyet csak úgy simám vajas kiflivel. Én is megkóstoltam, már a vágási felülete és az illata is bizakodással töltött el. Mintegy fél szál krinolin eltüntetése után megállapítottam, hogy ennek a krinolinnak bizony meglepően finom íze és jó állaga is van. A maradékkal meg kezdjünk valami mást. Lehetne mondjuk a holnapi vacsora, és az is lett.

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db minőségi krinolin pl. az Őshonos-tól
  • 120 g Puy lencse (vagy Puy típusú)
  • 1 nagyobb batáta (narancssárga húsú, édes fajta)
  • 2 kisebb cékla (lehet aranycékla is, bár ez enyhébb, édesebb ízű, ezért inkább nyersen célszerű fogyasztani)
  • 1 kisebb lila sárgarépa (lehet hagyományos is, de a lila kissé földes íze és a színe is jobban illik a cékla mellé)
  • 1 darabka sárgarépa
  • 1-2 teáskanálnyi frissen reszelt torma
  • 3,5 dl könnyű csirkeleves, vagy alaplé
  • 0,5 dl tejföl (Cserpes 20%-os)
  • darabka szalonnabőrke
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízesítőcsokor

(póréhagyma egy fehér rétegébe csavarunk és kötözünk, 1 szál kakukkfüvet, 1 babérlevelet, 2-3 petrezselyemzöld szárát, 5-6 szem feketeborsot)

  • só (himalájai kősó)
  • 1-2 tk balzsamecet (én 10 éveset használtam)
  • frissen őrölt feketebors
  • cayenni bors
  • vaj
  • olívaolaj
  • kevés finomra aprított lapos levelű petrezselyem zöldje

Elkészítés:

A leöblített lencsét a hideg csirkelevesben tegyük fel főni. Adjuk hozzá az ízesítőcsokrot, a salottát, a héjastól megzúzott fokhagymát, sót és egy darabka sárgarépát. Ha felforrt, nagyon kis lángon főzzük 25-30 percig, a lencse maradjon ép és harapható. Ha elkészült, szedjük ki az ízesítőket és szűrjük le a lencsét.

A céklákat és a répát sós vízben főzzük meg, ha lila répánk van, együtt is főzhetjük őket, de figyeljünk oda, mert a répa előbb fog elkészülni. Ne főzzük péppé, feszes roppanós maradjon a húsúk. Ha megfőttek, szűrjük le és ha már csak langyosak, hámozzuk meg őket, vágjuk egyenletes 5 mm-es kockákra és keverjük hozzá a lencséhez. Öntsük rá a balzsamecetet, enyhén sózzuk, borsozzuk és keverjük össze. A tejfölbe keverjük el a frissen reszelt tormát és fogassuk össze a lencsés keverékkel, végül szórjuk meg petrezselyem zölddel. Tálalásig tartsuk melegen.

A batátapüréhez az édesburgonyát sós vízben, héjában főzzük meg, vagy ha úgy jobban szeretjük, alufóliába csavarva süssük meg, így édesebb lesz. A lényeg, hogy kellően megpuhuljon. Ha elkészült, hagyjuk kigőzölni, majd hámozzuk és törjük át finom szitán. Keverjünk hozzá egy evőkanál vajat, fűszerezzük cayenni borssal és sózzuk. Alaposan keverjük ki.

A krinolinokat hámozzuk meg, vágjuk 2,5 cm-es karikákra, a tetejüket vágjuk rácsosra, majd vaj és olívaolaj keverékén pirítsuk meg mindkét oldalukon pár pillanat alatt. A felesleges zsiradékot papírtörlővel itassuk le.

Tálaláskor a tányérra tegyünk egy jó kanál pürét, húzzuk ki. Merőlegesen rakjuk rá egy csíkban a meleg lencsesalátát és tegyük köré a sült krinolin-korongokat. Díszítsük petrezselyem zölddel, vagy ha van friss zsázsánk, akkor azzal.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr357210481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aleb19 2015.02.24. 17:19:23

most komolyan miert krinolin???/

rainy_day_coffee 2015.02.24. 19:48:00

Azt gondolom, ha hidegen eszed a vagodeszkarol a krinolint, akkor igazan felesleges megadni a szoget, amit a pure meg a lencsekoret bezar a taanyeron.

A fickó 2015.02.25. 01:32:44

@aleb19: A rövid válasz: Miért ne. :)
A hosszabb és komolyabb válasz: Valóban lehetne valami nemesebb húsrész is, de eme szerencsétlen húsipari terméknek a megítélése ínyenc körökben a virslinél is siralmasabb. Valljuk be, van benne valami. A fogyasztók szerint ezek azok a tipikus termékek, amibe minden belekerülhet. Szóval, én még emlékszem amikor gyerekkoromban toltam a párizsit, a krinolint friss teavajas zsemlével és ízlett. Ja, akkor még a teavaj is jó volt. Akkor szerettem. Anyám az akkori húsiparban dolgozott, Ő látta, mi került akkor bele és tudta, hogy milyen íze van a füstről (igazi füstről) frissen kikerült vörösárunak. Azóta a teavaj, a zsömle, a krinolin minősége is megváltozott sajnálatos módon negatív irányban. Egy jó krinolin csak húst, szalonnát, sót, borsot, pirospaprikát tartalmazhat és jégpehellyel készül. Némi nátrium nitrit kerül ugyan bele, a szín és eltarthatóság miatt. Én, örülök neki, hogy egyre inkább lesznek gyártók, forgalmazók, akik felismerik, hogy igény van ezekre a termékekre jobb, de azt is mondhatnám emberi fogyasztásra alkalmas minőségben, akár egy ínyenc fogásban is. Sok ember szereti és megérdemelnének jobb minőségű termékeket. Németországban, Olaszországban, Ausztriában sok ilyen vállalkozás van és ott valóan jók ezek a májkrémek, a felvágottak, virslik és még sorolhatnám.

A fickó 2015.02.25. 01:36:49

@rainy_day_coffee: Az első karika valóban a vágódeszka irányából érkezett az arcomba. A többi még kétséges volt, hogy megérkezik-e a vajjal megkent két fél kifli közé, mintegy egyszerű szendvicsként állva össze. Ehhez, az első karikának kellett biztosítania engem, hogy a többi várakozó karika méltó lesz-e arra a nemes küldetésre, hogy két fél vajtól csúszós kifli között szorongva, először is ízlelőbimbóimat elkápráztassák, elérve ezzel, hogy további útjuk szabaddá váljon gyomrom irányába és ezzel csillapítsa hirtelen rám törő farkaséhségem. Az, más kérdés, hogy aki főz, az kóstol – ha, kell hát a vágódeszkáról.
Nem túl célszerű a pürébe, vagy a tetejére pakolni a lencsét, egyrészt így könnyebben eldönthetjük, hogy az adott krinolindarabka mellé püré, vagy lencse kerüljön a villára. Haladóbb fogyasztó így variálhatják is, az egy adott falatban a villára kerülő püré, illetve lencse mennyiségének arányát. Az arányok lehetnek 50-50%, de ez még nem fejez ki túl sok kreativitást. Ínyencebb fogyasztók megkísérelhetik a lencse, a cékla és a répa arányait is megbontva villára helyezni falatjukat.
Miért, nem szép a tálalás?

rainy_day_coffee 2015.02.25. 21:19:46

A talalas szep, a szinek is nagyon szepek. Szamomra egy kicsit az fura csak, hogy remek alapanyagokat/zoldsegeket hasznalsz, majd rateszel egy elelmiszeripari mellektermeket.
Remek jo halakat csinalsz, mindig tetszenek a martasaid, van szuvidorod, es hasznalod is - erre krinolin.

Szivesen nezegetem a blogod, sajnalom es rostellem picit, hogy az elso hozzaszolasom negativ volt.

A fickó 2015.02.26. 00:32:11

@rainy_day_coffee: Igyekszem igényesen főzni, még ha most épp krinolin is került a tányérra. Ezzel az egyszerű kis lencsesalátával tényleg nem volt rossz fogás.
Hát, igen a halak nagy kedvenceim, most éppen három új fogás vár posztolásra, de nem érem utol magam-túl sokat főzök.
Nézegesd továbbra is a blogot, ígérem nem lesz több krinolin. :)
süti beállítások módosítása