A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Sertés érmék szalonnás-paprikás lencsemártással, burgonya-félékkel

2013. február 28. 22:38 - A fickó

A lencsefőzelék az egyik kedvencem, de valljuk be, nem túl elegáns étel és ha vendégnek próbálnánk adni, biztos nem lelkesednének, pedig nagyon finom. Sokféle lencse létezik, de az egyik legjobb az aprószemű zöld Puy lencse. Az eredeti francia persze nem olcsó, de használhatunk Puy típusú lencsét is. Ezt a fajtát nem kell beáztatni, 20-25 perc alatt megfő, finom telt, diós íz jellemzi. Mint minden száraz hüvelyest, célszerű lágy vízben főzni és sót csak a főzési idő utolsó harmadában adni hozzá. Nem szabad azonban szétfőzni, mert akkor „iszapossá” válik és elveszti a zamatát. Egy korábbi, sültpaprikás, mustárszószos szűzpecsenye ételemet gondoltam újra a lencsével és szinte egy teljesen más étel született.

sertes_ermek_szal_papr_szosz_burg_felek.jpg

Hozzávalók (2-3 adag)

A húshoz és mártáshoz:

  • 250 g jó minőségű sertésszűz középrésze
  • 60 g Puy (típusú) lencse
  • 3 dl ásványvíz (legjobb a Szentkirályi)
  • 1 kis fej salotta (mogyoróhagyma)
  • 1 gerezd fokhagyma (makói)
  • 20 g füstölt mangalica szalonna
  • 3-4 ek tejszín (Berchtesgadener Land)
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 közepes kápia paprika
  • 2-3 tk tárkonyos mustár (lehet Dijoni is)
  • fél kezeletlen citrom
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 szál kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • olívaolaj

A körethez:

  • 1 közepes batáta (édesburgonya)
  • 4-5 apróbb lilaburgonya (Svéd kék)
  • 30 g cukorborsó hüvely
  • 1 ágacska rozmaring
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj

 Előkészítés / elkészítés:

A szűzpecsenyét a szokásos módon megtisztítjuk, lehártyázzuk, ezután 6 egyforma vastag szeletre vágjuk és vékonyan bekenjük a mustárral és az olívaolajjal. Ezt akár előző nap is előkészíthetjük, és felhasználásig a hűtőben tarthatjuk. Sütés előtt mindig hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, ezért legalább egy órával előtte vegyük ki a hűtőből. A paprikát grill alatt vagy nagyon forró sütőben sütöm, amíg a héja megfeketedik, így kellemes füstös ízt kap, ami jól illik majd a lencséhez. Ha elkészült, még forrón tegyük egy nejlon zacskóba és így néhány perc után könnyen lehúzható lesz a héja. Miután megtisztítottuk és kimagoztuk, hagyjuk hűlni, majd a felét vágjuk fel kb. 3 mm-es kockákra, másik felét nagyobb darabokra, azt úgy is a mártásba turmixoljuk majd. A szalonnát is vágjuk ugyanilyen apró kockákra és tegyük félre. Ha van bőrkéje, azt ne dobjuk ki. A cukorborsót rövid ideig blansírozzuk, maradjon roppanós, majd hűtsük le. A lencsét mossuk meg és egy edényben tegyük fel főni 3 dl ásványvízben a szalonnabőrkével, a hagymával, fokhagymával, kakukkfűvel, babérlevéllel és főzzük puhára, de ne essen szét. Csak a főzési idő vége felé sózzuk meg. A burgonyákat héjastól tegyük 180 °C-os sütőbe és süssük meg. Ügyeljünk rá, mert az édesburgonya elég hamar megsül, ne legyen pépes, maradjon szeletelhető. Ha megsültek a burgonyák, hámozzuk meg őket. A batátát vágjuk vastagabb szeletekre, a lila krumplikat kettőbe, sózzuk, borsozzuk, kenjük meg olívaolajjal. Ha a lencse elkészült, dobjuk ki a bőrkét, a babérlevelet, majd vegyünk ki három evőkanál lencsét és tegyük félre. A többit a lével, mustárral, a durvára darabolt paprikával, a tejszínnel tegyük egy botmixer hosszúkás poharába és turmixoljuk le, majd passzírozzuk át finom szűrőn. Rakjuk vissza az edénybe, tegyük hozzá a félretett lencseszemeket és a kis paprikakockákat.

Az előkészített burgonyákat tegyük 220 °C-os sütőbe, hogy kissé megpiruljanak. Egy vastag aljú vagy vas serpenyőt forrósítsunk fel, dobjuk bele a szalonnakockákat és pirítsuk meg, de ne süljön ki sok zsír belőlük, aztán tegyük bele a lencseszószba. Sózzuk meg a húsok egyik oldalát és tegyük bele őket a serpenyőbe a sózott oldalával lefelé. Süssük kb. 2 percig őket, majd sózzuk meg a tetejüket és fordítsuk meg a húsokat és még süssük kb. 2 percig. Ezután tegyünk a serpenyőbe egy jó evőkanál vajat és a habzó vajjal locsolgatva süssük további 2 percig. Vigyázzunk, ne égjen meg a vaj és használjunk jó minőségűt. Ne szárítsuk ki a húsokat, a belül enyhén rózsaszínűnek kell lenniük. Ha elkészültek, vegyük ki a serpenyőből és tegyük meleg helyre, takarjuk le alufóliával és egyszer forgassuk meg őket.

A lencseszószt melegítsük fel, öntsük hozzá a levet, amit a hús ezalatt az idő alatt kiengedett, és sóval, borssal ízesítsük, citromlével tegyük pikánssá. Ízes testes mártásnak kell lennie. A burgonyákat vegyük ki a sütőből, a borsóhüvelyeket tegyük a sütőbe kis hőálló edényben, alufóliával letakarva, hogy átmelegedjenek.

Tálalás:

Rakjunk a burgonyákból a tányérra, helyezzük mellé a húsokat és egy adag lencseszószt majd tegyünk köré borsót. Kis kakukkfűvel még díszíthetjük. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr435109312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása