A paprikás csirkét mindenki szereti és gyakran készíti. Ki így, ki úgy, de nagyjából hasonlóan, hiszen egy olyan, néhány alapanyagból előállítható ételről van szó, amit szerintem elrontani sem lehet. Vagy mégis? És abból lesz a Hortobágyi húsos palacsinta. Tény, hogy az ehhez hasonló egyszerű ételek is akkor lesznek igazán finomak, ha kiváló alapanyagokat használunk. Kiváló magyar paprikát sajnos nem is olyan könnyű beszerezni, mint gondolnánk. De jó minőségű tanyasit csirkét sem. Ha ezt a két problémát megoldottuk, nyugodtan elkészíthetnénk vacsora-vendégeinknek is egy finom paprikás csirkét. Mert maga az étel valóban finom, de egy kicsit unalmas, nehéz elegánsan tálalni. A vendégek első hallásra biztos meg is lepődnének, mert ez nem az a tipikus vendégváró étel, pedig szerintem lehet ezt másképpen is csinálni és most nem feltétlen arra gondolok, hogy egy Bresse-i csirkét kell majd feláldoznunk érte. A paprikás csirkében mi a legfinomabb? Hát a szaft, meg a galuska. Mert a hús kicsit kifő, vagy szétfő, ha nem fő ki, nem ízes a szaft.
Abból indultam ki, hogy csináljuk egy finom, ízes sült csirkét sok vajjal, fűszerpaprikával, ropogós bőrrel és külön egy jó tejfölös pörköltszaftot és tegyük őket össze. Tálaljuk ezt is galuskával, mi mással is lehetne, de ezen is csavarjunk egy picit, tegyünk bele a tésztába pirított gombát és az elkészült galuskákat kis szikkasztás után pirítsuk meg vajon. Ez a kívül ropogós, ízes galuska akár külön tejföllel is fogyasztható lenne, de mindenképp jó köret az alábbi ételemhez. Ehhez kicsontozott csirkét használtam, mert így jobban be lehet kenni a fűszeres vajjal, ami jól átjárja majd a húst és szebben is tálalható.
Hozzávalók 4 főre
A csirkéhez:
- 1,3- 1,5 kg-os tanyasi csirke (pl. MasterGood Red Master csirkéje)
- 60 g vaj
- 1 tk pirospaprika (Kiss paprika, Bezdán)
- 1 tk friss felaprított majoránna (esetleg szárított)
- 1 gerezd fokhagyma (pürésítve pl. tormareszelőn)
- kakukkfű ágacskák
- só (himalájai kristálysó, vagy gyémántsó)
A paprikás szószhoz:
- 1 nagyobb fej makói hagyma
- 1 púpozott tk pirospaprika (Kiss paprika, Bezdán)
- fél kápia paprika
- 3 dl csirkealaplé (fontos)
- 1 dl zsíros tejföl (Cserpes)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk vargánya gombapor (elhagyható)
- 1 tk paradicsompüré (szezonban nagyobb friss paradicsom)
- só (himalájai kristálysó, vagy gyémántsó)
A galuskához:
- sima liszt (amennyi szükséges a megfelelő állaghoz)
- 2 tojás
- 0,5 dl tej
- 1 dl víz
- frissen őrölt fehérbors
- 100 g vargánya gomba (lehet más gomba is pl. barna csiperke, rókagomba)
- só (himalájai kristálysó, vagy gyémántsó)
- vaj (a pirításhoz)
Elkészítés (csirke):
A puha vajat összekeverjük a pirospaprikával, a pürésített fokhagymával, a felaprított majoránnával és egy csipet sóval. A hűtőből kivett csirkét a videó szerint kicsontozzuk, de a combokat is megnyitjuk, hogy egy csirkelapot kapjunk. Ezalatt a csirke nagyjából szobahőmérsékletre melegszik fel. Ezután a lágy fűszeres vajjal alaposan bekenjük a „lapraszerelt” állatot, majd feltekerjük, mint egy beiglit, megkötözzük, mint egy sonkát és még egy kevéske kakukkfüvet dugdosunk a spárga alá. Forró serpenyőben gyorsan körbepirítjuk a bőrét, majd sütőzacskóba tesszük és lezárjuk, de egy kis lyukat szúrjunk rá, nehogy eldurranjon. Forró 200°C-os sütőbe tesszük, majd levesszük 180 fokra és mintegy 40 percig sütjük, vagy ha van maghőmérőnk, 70°C-os maghőmérsékletig. Ekkor kikapcsoljuk a sütőt és még bent hagyjuk egy fél órát. Tálalás előtt a szaftját leöntjük, lezsírozzuk és a paprikás mártáshoz adjuk. Szeletelés előtt grill alatt a bőrét ropogósra pirítjuk, de előtte megkenjük a szaft zsíros részével.
Elkészítés (paprikás szósz):
A hagymát aprítsuk finomra, egy magasabb oldalú serpenyőben forrósítsunk fel kevés csirke vagy libazsírt és ezen pároljuk aranybarnára a hagymát. Hosszan, türelmesen, takarék lángon tegyük. Ezután adjuk hozzá a paprika kockákat, a vargányaport, a paradicsompürét, öntsük fel az alaplével és forraljuk fel. Dobjuk bele a gerezd fokhagymát, és ha forr, adjuk hozzá a pirospaprikát is. Enyhén sózzuk, majd lefedve, közepes lángon főzzük fél órát. Ha elkészült, passzírozzuk át a pörköltszaftot egy tiszta edénybe finom szűrőn és szedjük le a zsírját. Hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a tejfölt és a csirke zsírtalan szaftját és kissé forraljuk ki. Sózzuk, ha szükséges, de ne sózzuk el. Közepesen híg mártást kell kapnunk. Ha túl híg lenne a lé, még a tejföl előtt kicsit forraljuk be.
Elkészítés (galuska):
A gombát felszeleteljük kb. 4 mm-es szeletekre, és egy száraz, tűzforró serpenyőben megpirítjuk mindkét oldalukon. Ne engedjen levet, csak piruljon. Ha kihűlt, finomra daraboljuk, sózzuk, kissé borsozzuk, a kieresztett levét megtartjuk. Galuska tésztát készítünk a tojásokból, a vízből, a tejből, a gomba levéből és annyi lisztből, hogy megfelelő állagú galuska tésztát kapjunk. A gombát is adjuk hozzá és kiskanállal szaggassuk a forrásban lévő, de nem lobogó sós vízbe. Ha elkészültek, lecsöpögtetjük és hagyjuk hűlni, szikkadni, kiterítve egy tálcán. Tálalás előtt egy széles serpenyőben nagydarab vajon pirítsuk ropogós aranybarnára. Ha nincs elég nagy serpenyőnk, inkább két adagban tegyük ezt.
Tálalás:
A sült paprikás csirkéből szép szeleteket vágunk, a tányérra helyezzük és félig vagy teljesen leöntjük a pörkölt szafttal és a ropogós galuskát is mellé tesszük. Adhatunk hozzá még némi tejfölt. Finom mellé a friss saláta, a tejfölös uborka saláta, vagy a házi kovászos uborka is.