A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Csirke piccata rukkolás kapri mártással, párolt vajas burgonyával

2013. március 13. 00:40 - A fickó

A piccata egy olasz eredetű húskészítési mód, egyfajta serpenyős hús szafttal. A lényege, hogy egy vastagabb hússzeletet, ami lehet borjú, bárány, csirke vagy akár hal, lisztbe mártva, olajon gyorsan kisütünk. A serpenyőben visszamaradó pörzsanyagokat borral, alaplével feloldva, kissé beforralva citrommal ízesítjük, végül hideg vajat keverünk bele (montírozzuk). Ez képezi a húshoz a mártást. Tényleg gyors és nagyon finom.

Persze ez az étel is csak akkor lesz igazán jó, ha kiváló alapanyagokat használunk. Ebben az ételben petrezselyem helyett rukkolát használok, illetve a bor mellé még kevés vermutot is öntök, mert mindezek fűszeressége szerintem remekül passzol a kapribogyóhoz. Így az amúgy meglehetősen semleges ízű csirkemellhez egy igen finom fűszeres, pikáns ízű mártást kapunk. Könnyed vacsorának tökéletes és körettel együtt sem tart tovább az elkészítése fél óránál.

csirke_piccata_pa_burg.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • egy kb. 1,5 kg-os tanyasi rántani való csirke melle kicsontozva, lebőrözve, kettévágva
  • egy szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 ek kapri bogyó
  • fél citrom
  • 1,5 dl zsírmentes alap jus (pecsenyelé) csirkéből vagy csirkealaplé
  • 50 ml fehérbor
  • 30 ml száraz Noilly Prat vermut, ha nincs, akkor száraz fehérbor
  • 1 ek finomra vágott rukkola
  • 25 g hideg vajkockák + 2 ek vaj
  • 400 g apró, ízes, főznivaló burgonya (pl. Maja hajnal, Maja arany)
  • cayenne bors
  • frissen őrölt feketebors
  • só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)

Elkészítés:

A csirkemellet kivesszük a hűtőből, sütőt előmelegítjük 170 °C-ra, a burgonyát meghámozzuk. A kisebb krumplik maradhatnak egyben, a nagyobbakat hosszában kettévághatjuk utána leöblítjük és megsózzuk. Egy evőkanál vaj kíséretében sütőzacskóba tesszük és lezárjuk, de egy kis lyukat szúrunk rá. Berakjuk a sütőbe, és ha megolvad a vaj, kissé összerázzuk, hogy bevonja a krumplikat. Abban a kis lében, amit enged, klasszul megpárolódik majd. Ne piruljon meg, bár nem történik nagy baj, ha egy kicsit odakap. Ha kell, vegyük lejjebb a hőt. Kb. 20-25 perc alatt elkészül, de ellenőrizzük, mert krumplija válogatja. Ha Maja krumplikat használunk, figyeljünk, mert nagyon hamar elkészülnek, 15-20 perc alatt.

A petrezselymes krumplit is mindig így készítem. A végén kinyitom a zacskót, beleszórom a frissen finomra vágott petrezselymet, esetleg még vajat adok hozzá, utána finoman összerázom, forgatom, majd visszazárom a tasakot és tálalásig félreteszem. Így nem törik össze. A hő, ami még a krumpliban van, pont elég, hogy kivonja az aromákat, nem fő meg a petrezselyem, de nem is marad nyers. Üde, vajas, illatos, petrezselyemmel egyenletesen bevont krumplikat kapunk. Újkrumplira a legtökéletesebb módszer, főleg friss tavaszi turbolyával nagyon hamar elkészül és nem lesz szottyos a kevergetéstől.

Amíg a köret párolódik, elkészítjük a húst és a szószt. A csirkemellet fólia között a klopfoló sima felével vagy nehéz lábassal egyenletes vastagra lapítjuk, ne legyen vékonyabb 8-10 mm-nél. Cayenne borssal és frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük, de még nem sózzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, az újhagymát kevés zöldrésszel vékony karikákra vágjuk. A kaprit lecsepegtetjük, kissé meg is nyomkodjuk és mindent a kezünk ügyébe készítünk, mert ha elkezdjük sütni a húst, onnantól 8-10 perc alatt kész is az étel. Ha a krumpli már majdnem kész, serpenyőben két evőkanál olívaolajat hevítünk, beledobjuk a késlappal kilapított fokhagymákat (ezekre figyeljünk, hogy ne égjenek meg a sütés során, de pirulni pirulhatnak) és a melleket megsózzuk mindkét oldalukon. Lisztbe mártjuk, leporoljuk, hogy csak vékonyan, de egyenletesen vonja be és kb. két-két percig sütjük oldalankét a forró olajon. Szép arany barnára kell hogy piruljanak. Ekkor kivesszük a csirkemelleket és meleg helyre félretesszük. Várunk egy percet, hogy a serpenyő kissé lehűljön, a fokhagymákat kidobjuk: Ekkor a serpenyőt visszatesszük a tűzhelyre, beleteszünk egy evőkanál vajat, a kapri bogyót, újhagymát és picit sütjük, majd felöntjük a borral és a vermuttal. Hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon, majd hozzáadjuk az alaplevet és kb. felére beforraljuk, így sűrítjük és végül ízesítjük sóval, frissen őrölt feketeborssal. Lekapcsoljuk a hőt, beletesszük a finomra vágott rukkolát és a hideg vajkockákkal tovább sűrítjük úgy, hogy a serpenyőt körkörösen mozgatva hagyjuk a vajat elolvadni és végül citromlével tesszük még pikánsabbá. Ezután visszatesszük a húsokat a serpenyőbe és megforgatjuk azokat a szószban és már tálalhatjuk is a vajas krumplikkal. Jól csúszik mellé egy pohár finom száraz rizling.

Szólj hozzá!
Címkék: csirke rukkola kapri

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr465131950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása