A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Csicsókás kelkáposzta főzelék paprikás csirkeraguval

2013. március 26. 20:55 - A fickó

Egyik kedvenc főzelékemről van szó, persze csak akkor, ha én készítem. A másik a tökfőzelék kaporral, kaporolajjal és hozzá ropogós csirkeszárny nuggets – ja és egy pohár sör. Egyszerű ételek ezek, de szerintem nagyon-nagyon finomak, ha megadjuk a módját az elkészítésének. Felejtsük el a lisztes habarásokat, nehéz rántásokat. Ne főzzük péppé a zöldségeket, így megmaradnak benne az értékes tápanyagok. Sűríthetjük a főzelékeket a zöldségekkel, amikből készülnek, vagy használhatunk más zöldséget is, ami passzol hozzá, lehet ezzel kísérletezni. Érdemes ezt a főzeléket még most elkészíteni, amíg van csicsóka. Az alábbi paprikás csirkeragu nem csak kelkáposzta főzelékhez passzol, mert ebből a finom paprikás raguból néhány kanál remek feltét lehet még sárgaborsó, zöldbab vagy könnyű nyári fejtettbab-főzelékhez is. Remekül egészítik ki egymást ebben az ételben: az édeskés, krémes, csicsókás sűrű lé, a vele mozaikosan összeolvadó ízes paprikás mártás, a lágy husi és az enyhén ress káposzta.

csicsokas_kelkap_paprik_csirkeragu.jpg

Hozzávalók 2-3 főre

A raguhoz:

  • 2 db tanyasi egész csirkecomb (pl. MasterGood)
  • 3 dl csirkealaplé
  • 1 ek csirkezsír

(Ha alaplevet, vagy jus-t készítek mindig összegyűjtöm a csirke far-hátról a hájat, bőrt és mint a liba-kacsa zsírt kisütöm, gézen leszűröm, hűtőben tárolom és ezt a szép sárga ízes zsírt csirkés ételekhez használom.)

  • 1 fej vöröshagyma (makói)
  • 2 gerezd fokhagyma (makói)
  • ¼ kápia paprika
  • 1 tk gombapor (pl. vargánya)
  • 1 csipet őrölt majoránna
  • ½ csillagánizs
  • 2 tk fűszerpaprika (bezdáni Kiss paprika)
  • 1 ek házi paradicsom (passata), vagy 1-2 tk paradicsompüré, szezonban egy nagyobb, jó érett paradicsom
  • só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)

 A főzelékhez:

  •  1 kisebb fej kelkáposzta
  • 0,5 l zöldségalaplé
  • 3 csicsóka
  • 1 közepes burgonya (jóízű, főzéshez való fajta)
  • 2 gerezd fokhagyma (makói)
  • 1 tk szárított morzsolt majoránna
  • 1 kk pirított, mozsárban frissen őrölt köménymag
  • egy löttyintésnyi olívaolaj, vagy medvehagymás olaj
  • 2-3 ek tejföl (Cserpes)
  • só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)

Elkészítés (a ragu):

A vöröshagymát finomra aprítjuk és egy mélyebb serpenyőben a csirkezsíron a csillagánizzsal takarék lángon, türelmesen, világos aranybarnára pirítjuk, a csillagánizst kidobjuk. Ekkor hozzáadjuk a kis kockákra vágott kápiát, a fokhagymákat és tovább pirítjuk, majd beletesszük a kétfelé vágott csirkecombokat. Amikor a combok kifehéredtek, kissé meg is pirultak, hozzáadjuk a paradicsomot, majoránnával fűszerezzük, sózzuk és felöntjük a forró alaplével. Ha forr, beleszórjuk a fűszerpaprikát, a gombaport és 1-2 percig forraljuk, majd lefedve, nagyon kis lángon főzzük, amíg a hús majdnem készre puhul és a lé kissé besűrűsödik. Ha kész, a húst kivesszük, fóliával letakarjuk, a mártást durvább szűrőn átpasszírozzuk, a fennmaradó dolgokat kidobjuk. Az átszűrt paprikás levet visszatesszük a főzőedénybe, a zsírjából szedünk le, csak keveset hagyunk rajta. A combokról lefejtjük a húst. Akkor lett jó, ha nem esik le a hús csontról, hanem kissé nehezen jön le, rugalmas. Bőrét, ereket, nem odaillő részeket eltávolítjuk, majd nagyon éles késsel falatnyi darabokra vágjuk. Azért jó így készíteni a csontján és utólag darabolni, mert így biztosan nem lesz száraz a hús. A húsdarabokat visszatesszük a felforrósított mártásba (ha túl hígnak találnánk a mártást, mielőtt a húst visszatesszük, kissé beforralhatjuk) és lefedjük. Ilyenkor itt a hús még tovább készül és ízesedik a szaft által. 

Elkészítés (a főzelék):

Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni. A kelkáposzta torzsájának legvégét levágjuk és a fejet felnégyeljük, a torzsákat és a levelek vastag ereit kivágjuk, feldaraboljuk. A leveleket laskára daraboljuk. A csicsókát hámozzuk és kis darabokra vágjuk, a krumplit szintén meghámozzuk, de csak négy részre vágjuk. A torzsa darabokat, a káposztalevél vastag kivágott ereit, a csicsókát és a krumplit egy edényben sós zöldség alaplében, két fokhagymagerezddel együtt, nem túl puhára főzzük. Ha forr a fazékban a víz, a laskára vágott káposztaleveleket egy percig blansírozzuk, majd leszűrjük a vizet róla. Ha elkészült a csicsóka és a többi zöldség, kevés főzőlével (a krumpli kivételével) turmixgépbe tesszük, vagy erős rúdmixerrel pürésítjük. Ezt a sűrű, ízes pürét hozzáadjuk a fazékban a káposztához, fűszerezzük majoránnával, köménnyel és ízlés szerinti állagúra pároljuk vele. Ne legyen pépes a káposzta. Ha kell, a maradék főzőlével hígíthatjuk, főzelék sűrűségű legyen és a végén belekeverjük a tejfölt és a felkockázott burgonyát. Tálaláskor a főzelék tetejét megcsepegtetjük olívaolajjal (még jobb, ha medvehagymás olajjal) és teszünk rá a paprikás raguból néhány kanállal.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr165174407

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.27. 16:26:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2013.03.27. 22:03:39

Ezt a bezdáni paprikát hogy szerzi be az ember? Dob egy e-mailt a termelőnek, aztán...?

A fickó 2013.03.28. 03:48:56

Én anno felhívtam a weboldalon lévő számot, megkérdeztem hogy juthatnék hozzá kiváló (tényleg az) fűszerpaprikájukhoz. Akkor megkaptam egy bajai rokonnak a számát, aki utánvéttel elküldte a paprikát. Nem mindig van nála minden kiszerelés, mert mindig frissen őrölnek és akkor kap belőle, de kisebbek hamarabb elfogynak. Én 1 kg-ot vettem 3.000 Ft/kg + postaköltség (1.800 Ft) áron.

Zb74 2013.03.28. 08:31:19

Köszönöm az infót!
Én is így fogok tenni.
A 3000 Ft/kg nem is olyan magas ár a fűszerpaprikáért, pláne, ha még jó is.
süti beállítások módosítása