Ez a süti lényegében Bíró Lajos újragondolt kapros-túrós lepényének az általam módosított változata. Anno elkészítettem az eredetit, nem volt rossz, de nekem túlzottan édes volt. Azóta feleannyi cukorral készítem, illetve az alapon is változtattam. Ehhez teljes kiőrlésű lisztet és egy ízesebb cukrot, kókuszcukrot használok. Amúgy ez a süti lényegében egy túróval gazdagított, kaporral aromatizált sajttortaként is felfogható. Jól hozza a hagyományos kapros-túrós lepény ízét, de még üdébb, különlegesebb, gazdagabb ízű. Mondhatni, majdnem sütés nélkül, illetve minimális sütéssel elkészíthető. Ami különlegessé teszi, a minőségi alapanyagokon mellett az, hogy nem a szokásos egyen-keksz alapot készítjük el hozzá. A kellemesen karamellás ízű mogyorós-diós alap jól működik a könnyű habos túróval a tetején. Nyáron díszíthetjük a tetejét némi mézzel és ízlés szerint szórhatunk rá némi kaporvirágot. Kapor imádóknak kötelező, igen könnyen elkészíthető sütemény.:)
Hozzávalók:
A torta alaphoz (24 cm-es):
- 80 g teljes kiőrlésű liszt (pl. Szabó Malom)
- 40 g világos nádcukor (nagyon finom szemcsés)
- 20 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 1 kisebb tojás
- 40 g mogyoró
- 40 g dió
- 40 g kókusz cukor (pl.Meru)
- 60 g vaj (szobahőmérsékletű)
A habos túrókrémhez:
- 200 ml minőségi üveges tejszín (Berchtesgadener Land)
- 200 g minőség teljes tejből készült tehéntúró (pl. Pusztaszabolcsi)
- 200 g mascarpone (a Lidl-ben kapható egészen használható minőség)
- 130 g világos nádcukor (nagyon finom szemcsés)
- kapor (fél- vagy egy csokor, méret függő)
- késhegynyi só
A díszítéshez:
- erdei méz, kapor
Elkészítése:
A 20 g vajat a lisztel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a nádcukrot, a tojást és összegyúrjuk. 8-10 mm vastagra nyújtjuk és sütőpapíron 180 ºC-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt világosra sütjük. Ha kihűlt, kézzel összetörjük, morzsoljuk. Én igen durva reszelőn lereszelem, majd igen durva szitán átküldöm, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok.
A diót, mogyorót durva, de egyenletes darabokra vagdossuk és összekeverjük a morzsával, a kókuszcukorral és a 60 g lágy vajjal. Ezután egy sütőlapra sütőpapírt teszünk, arra a 24 cm-re beállított sütőkeretet és a vajas cuccot egyenletes vastagságban beleterítjük, majd egyenletes vastagságúra letömörítjük. Végül sütőbe téve 170 ºC-on 7 perc alatt összesütjük. Hagyjuk kihűlni.
A túrót szitán áttörjük, összekeverjük a cukorral, a mascarponéval, sóval, a finomra vágott kaporral. Ezalatt a cukor fel is oldódik. A tejszínből kemény habot verünk és adagonként a túrós masszához keverjük, emelgetjük. A tortakeretben lévő alapra kenjük a habos krémet, tetejét elegyengetjük és hűtőbe tesszük. Tálaláskor, díszíthetjük kaporral, adhatunk mellé vagy rá kevés karakteres mézet is.
Én általában hagyom kissé melegedni, miután a hűtőből kivettem, így még nagyobb lesz a kontraszt a ropogós alap és a könnyű habos túrókrém között. Remek sütemény. :)