A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Az igazi rántott csirke ... szezonális

2016. április 18. 00:13 - A fickó

Sokan nem tudják, de most van a rántott csirke szezonja. Azért még biztosan vagyunk jónéhányan, akik emlékeznek arra, amikor egy tavaszi vagy kora nyári vasárnapi ebéd gyanánt anyánk vagy nagyanyánk elénk tette a frissen vágott, gyenge, rántanivaló csirkéből készült rántott csirkét. Például egy zsenge tökfőzelék vagy zöldbab főzelék feltéteként. Az élvezetek netovábbja – csak úgy a hétköznapon is. Ami nekem még mindig megvan belőle, az a friss, kifejező csirkeíz, szaftos gyenge hús és ropogós, illatos panír.

rantott_csirke.jpg

Ma már csak emlékek ezek nekünk városlakóknak, mert ugyan hol juthat az ember kilogramm körüli, kifejezetten a fenti célra nevelt szabadtartású csibéhez, lehetőleg frissen. Ráadásul nem is minden csirkefajta jó hozzá, a gyári tömegtermelt csirkét pedig felejtsük el. Semmi köze azokhoz a csirkékhez, amiken például én is nevelkedtem. A piaci csirkék eredetéről sem sokat tudni, ráadásul túl magas hőmérsékleten „forrázzák” őket, a bőrük a testükre feszül, reped, szakad.

Magyar Elek, "Az Ínyesmester", 1932-ben megjelent szakácskönyvében igen komoly kritériumokat jegyez le a jó rántanivaló csirkékkel szemben, ami manapság szinte teljesíthetetlen a legtöbb háztartásban. A poszt végén olvasható beszkennelve.

Szóval, ha szeretnénk tudni, hogy milyen is (volt) az igazi rántott csirke íze a tiszteletbeli ezredes fűszerkeveréke nélkül, ne késlekedjünk, szerezzünk be egyet az Aranyszalagos csirkék tenyésztőjétől. Itt már írtam róluk és a többi csirkefajtáról is. Meg fogunk lepődni, hogy a natúr csirkének is van íze, illetve, hogy kevés só, friss kiflimorzsa és zsír milyen csodákra képes.

rantanivalo_csirke.jpg

Természetesen lehet használni fűszereket, különféle morzsákat is a panírhoz, magam is teszem időnként, de az már egy más étel lesz akkor, számomra nem igazi rántottcsirke. :)

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 1 db 1 kg körüli sárgalábú rántanivaló csirke (ha nem kapirgál otthon, akkor természetesen az Alemittától)
  • frissen szárított, szitált kiflimorzsa, jó minőségű kifliből

A friss, illatos kiflit vékonyan felkarikázunk, 130˚C-os sütőben megszárítjuk, összetörjük, szitáljuk.

  • sima liszt (BL55)
  • 2 tojás (szabadtartásból)
  • 80-100 dkg mangalicazsír
  • só ( parajdi, vagy himalájai gyémántsó)

Elkészítés:

A csirkét vágjuk nyolc darabra, sózzuk meg és hagyjuk állni legalább fél órát. Fontos, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen és a só is járja át. Nem fog a só sok nedvességet kivonni a minőségi, friss húsból, de azért kissé törölgessük meg konyharuhával vagy jó minőségű papírtörlővel, mielőtt belisztezzük. Csak vékonyan vonja be a liszt a húst. Ezután felvert tojásba mártjuk, prézlibe forgatjuk, ami csak vékonyan vonja be, majd késlekedés nélkül a közepesen forró zsírba tesszük és aranyszínűre rántjuk. A húsok vastagságától függően a combokat maximum 6-7 percig, a szárnyakat és a fél melleket 5-6 percig készítjük. Ezalatt az idő alatt el kell készülnie, anélkül, hogy megégne, illetve a hús nedve elkezdene a zsiradékba távozni. Nem könnyű feladat, de ha sikerül, nagyon szaftos húst kapunk – igen, a mell is durván szaftos marad, de tényleg. :)

szaftos_csirkefalat.jpg

A panír vékony, ropogós, a kontraszt tökéletes lesz.

vekony_panir.jpg

Az elkészült húsdarabokat rácsra szedjük és azonnal tálaljuk. Kizárólag frissen, melegen jó, de akkor nagyon és legjobb kézzel enni és finom sört inni mellé. Köretként friss zsenge párolt zöldborsóval kevert rizst, vagy könnyű, tavaszi-nyári főzeléket is választhatunk.

inyesmester_rantottcsirke.jpg

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr198634630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.18. 18:22:23

Én inkább az Alemette csirkéit javasolnám. sokkal jobb az ízük, mint a gyenge, vegyszerekkel etetett Alemittáknak.

tantum verde 4 2016.04.18. 19:05:35

Most legfeljebb a rántott tyúk (1 éves vagy idősebb állat) szezonja van, a csirkék még mostanában kelnek ki, és kb. verébméretűek.

Tökfőzelékre meg zöldbabra feltétnek rántott húst?
Pfujj....

Ez a szétvágott csirkealkatrészt ábrázoló kép meg inkább hányingerkeltő, mint gusztusos. Mint amit a kutya szájából húztak ki.

kolapu 2016.04.18. 19:50:47

Nagyon nem, nem most van a szezonja. Aki emlékszik, az tudja, ilyenkor a csirke jószerével még ki sem kelt, rántani való méretét, hónapok múlva érte el.

Parajpuding 2016.04.18. 20:48:07

Főzelékkel a rántott csirke kificamodott ízlésre vall. A képen a felvágott husi nem azért rózsaszín, mert így szaftos, hanem mert nem sült át rendesen.

Amúgy a frankó háztáji alapanyagból a rántott csirke valóban az egyik legjobb kaja a borjú bécsi mellett.

A fickó 2016.04.18. 21:51:35

@BircaHang Média: Én meg neked a birca húst, bár annak már van egy …hmm… illata, ami nem mindenkinek jön be. :)

A fickó 2016.04.18. 21:52:49

@tantum verde 4: Olvasd már el a poszt végén „Ínyesmester” írását! ’32-ben szezonja volt tavasszal, akkor most mi változott. :)

Egy kis gazdaságos rántott párizsi esetleg a tökfőzelékre vagy a zöldbabfőzelékre.? :D Van az a minőségű főzelék, ami mellé illik a minőségi rántott csirke.

Új még neked ez a látvány, nem szégyen az, hogy még nem ettél kellően szaftos csirkehúst. Egyébként bárki „szájából kihúzva”, harapás vagy elvágás után, így néz ki egy jól elkészített, nem kiszárított csirkecomb. Nem túl fotogén, de ez van. :) Javaslom neked a csirkecomb evésénél, hogy az első harapás után becsukott szemmel fogyaszd tovább. :) Egyébként a fotó, a szaftosság bemutatását hivatott érzékeltetni hozzáértőknek. Sajnos a finom dolgokkal ez néha megesik, mármint hogy nem feltétlen szépek. Például láttál már osztrigát közelről?

A fickó 2016.04.18. 21:53:45

@kolapu: „ …rántani való méretét, hónapok múlva érte el.”
Úgy látom profi csirketenyésztő vagy. :) Nem vitatkozom veled, de javaslom a poszt végi írást …. neked is.

she_wolf 2016.04.18. 21:53:49

És ha nem himalájai gyémántsóval sózom meg júniusban a pipét a szezonálisan termesztett újkrumplihoz, fejes salátához, akkor csapnivaló háziasszony vagyok. Értem.
Mert nekem a késő tavasz-nyárelő ezt jelenti: rántott csirke, petrezselymes újkrumpli, fejes saláta.
Utána nyomtatéknak természetesen hazai földieper:)

(Főzelékre panírozott cucc? Pláne tökre!? Oda a fasírt való, de leginkább egy kis lapockából vagy tarjából való pöri. Szerintem:D)

A fickó 2016.04.18. 21:57:46

@Parajpuding: Biztosíthatlak, hogy a csirke kellően átsült. A csirke combhúsának bizonyos izomkötegei vörösebbek, tudod, ez a rész lesz olyan szürke, ha túlsütöd, de valószínűleg te is jól ismered. :) Nos, helyesen elkészítve igen-igen halványan rózsaszínes lehet. Maghőmérővel mérve ez már 70˚C körül van, ami több, mint elég.
Akkor ezek szerint ízlésficamom van. :) Nálam a főzelék sem a lisztes rántásos csiriz, hanem mindenkori szezonális zöldségek ízét, zamatát is jól megőrző, szaftosabb zöldséges étel. Például ilyen:

afickofakanallal.blog.hu/2015/05/15/zoldborso_ketszer#more7460546

Zsencike 2016.04.18. 21:59:36

meghozta az írás a kedvem a finom rántott csirkemellre, de várni kell vele sajnos legalább júniusig. ( ha jól emlékszem) Viszont a himalájai gyémántsó vagy a parajdi emlegetése kifejezetten affektálásnak tűnik. Hol voltak ezek akkor, amikor a szerző visszaemlékszik a régi rántott csirkékre!!!

she_wolf 2016.04.18. 22:09:02

@A fickó:
Maghőmérő. Nekem is van. Rántott csirkém javát már megettem, de bevallom, csak most jutott eszembe ilyen úri huncutságot venni (múlt Karácsonykor), csak mert a nagyobb darab egybesült húsoktók picit tartok, mivel ritkán készítek.
Az még eddig eszembe nem jutott volna, hogy egy szipla csibét hőmérőzgessek a serpenyőben, ez már inkább csak olyan habverésnek tűnik a magyarázatodban:(
Mint a himalájai izé...

she_wolf 2016.04.18. 22:16:17

@A fickó:
Bocs, még valami:
nálam a főzelékek jelentős része úgy készül, hogy a megadottnál picit több alapanyagból készítem, és egy részét pépesítem, majd visszateszem a többihez. Így kiktatom a rántást, habarást, amiből lehet. Természetesen mindenből nem lehet:)

Másik valami: kissé offtopik, mert nem csibe, de rántott szeletnél újabban az a heppem, hogy nem mártom lisztbe, hanem sózás után állni hagyom picit, a keletkező nedvességet leitatom róla, tojásba és morzsába forgatom, és sütöm (néha a csirkemellet is). Könnyedebb a végeredmény, no és a lelkiismeretem is:)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.04.18. 22:19:53

"A csirkét vágjuk nyolc darabra" részt részleteznéd? Comb/láb egyben marad? Mellét hogyan vágod ketté?
A "közepesen forró zsír" kb. hány fokos?

Pan Modry 2016.04.18. 22:25:36

Nem igazan szoktam a fish and chipsen kivul olajban/zsirban rantani dolgokat.

A kerdesem az hogyha panirozas utan el tudok erni ilyen eredmenyt ha a sutobe teszem a csirket?

makk-marci 2016.04.18. 22:50:57

Már bocsánat, egy vidéki gyerek vagyok. Ez a poszt egy marhaság. A rántott csirke szezonja, majd 2-4 hónap múlva lesz, a csibék most kelnek ki a tojásból, de a zöme csak egy hónap múlva, tehát inkább 5 hónap múlva lesz falusi tanyasi rántott csirke. A nagyüzemi tápos keltetők, ahol mesterséges megvilágítás és növekedési hormonnal kevert tápokkal etetik a csirkéket, ott mindig rántott csirke szezon van, de az íz és a húsminőség...

Blue Lemon 2016.04.18. 22:57:14

Azert mert 1932-ben valaki leírta, hogy a rántott csirkének most van a szezonja, nem feltétlenül igaz. Vagy ha igaz, akkor az 1970es évekre ez az ideny júniusra tolodott. Amikor vege volt az iskolának Nagyanyám akkor kezdte elvagdalni a torkukat. Ilyenkor meg tenyleg vereb méretűek voltak. Az is lehet hogy ez a szezon 2016-ban ismet tavasszal van.

she_wolf 2016.04.18. 23:04:31

@bestpixel:
A mellet a mellcsontnál vágod ketté. Ha veszel egy előhűtött cuccot amire ráírták, hogy "tanyasi csirke", akkor előfordulhat, hogy 6 mellet tudsz csinálni belőle!
Szóval boncolásilag úgy néz ki az előrecsomagolt csirke, hogy van neki két melle a csont két oldalán. Elvileg. Meg van neki két "kis melle" is. Tudod, az a pici, ami amivel a bordákra kapaszkodik. Szépen leválaszható. Aztán ha a csirkét befogták az eke szarva elé szántani, akkor olyan mellizmot növesztett magának, hogy lapjában is ketté lehet hasítani, és akkor máris van 6 szelet csirkemelled.
Takarékosság van, gazdaságosság! De ezt felejtsük el, és maradjunk meg az ilyenekhez képest gebének tűnő, zsenge tavaszi csirkénél:)

Annak ugye van két melle, két "alsó" combja, két "felső" combja, valamint két szárnya. Ez máris 8:)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.04.18. 23:25:30

@she_wolf: Köszönöm! Igazából a húsdarabok/szeletek vastagsága miatt kérdeztem. Jártam már konyhában, rántottam is ki csirkét (is) a zsírból, és az 5-7 perces elkészítési idő keltett benne kíváncsiságot.

she_wolf 2016.04.18. 23:55:04

@bestpixel:
Soha nem klopfolom a csirkemellet, ha vastagabb, inkább csinálok egy szeletből kettőt úgy, hogy amennyire lehet, egyforma vastagok legyenek, de ne több, mint 1 centi.
A sütési idő több dolog függvénye, az íz, az állag pedig a sütés függvénye:)

A fickó 2016.04.19. 00:16:02

@she_wolf: Évek óta ezeket a sókat használom, általános felhasználásra. Nagyon beváltak, recept leírásaimnál pontosan megnevezek minden alkotórészt, nálam a pl. a krumpliknak is van neve. :) Nyilván jó hozzá a petrezselymes újkrumpli is salátával. A tavaszi főzelékek decens ízét nem szeretem elnyomni túl karakteres feltéttel, de legtöbbször szükségem van melléjük a húsfélére. Természetesen nem teszem bele a főzelékbe, hogy elázzon a panír. :D
Szerintem a posztban nem is ez a lényeg, hanem az, hogy végre be lehet szerezni ehető minőségű rántanivaló csirkét.

A fickó 2016.04.19. 00:17:27

@she_wolf: Nem maghőmérőzöm a rántott húst én sem, csak a hozzászólónak írtam, hogy ha megmérném, legalább 70˚C körül lenne a hőmérséklete. Mivel jól felszerelt konyhát viszek, szuvidálok is évek óta, természetesen van több maghőmérőm is. Nem úri huncutság a maghőmérő. A konyhai alapfelszerelés része, ha igényesen szeretnénk főzni és egészséges ételeket enni. A túlsütés, azonkívül, hogy szárazzá teszi a húsokat, jelentős tápanyagtól és vitamintól fosztja meg a szervezetünket. Például a rántott hús értékes tápanyagokban gazdag nedve a zsiradékkal együtt végül kidobásra kerül.

A fickó 2016.04.19. 00:19:55

@she_wolf: A főzelékeknél alap dolog, hogy az adott zöldségből, - vagy pl. egy levélzöldség esetében- vele harmonizáló, jól pürésíthető más zöldségből legyen a szósz. Fontos a zsiradék is, pl. tejszín, tejföl, vaj, hogy selymes emulzió jöjjön létre. A rántást mindenből ki lehet hagyni, kivéve a köménymaglevest. :D
Én alacsony glutén tartalmú lisztet (is) használok, ez a vékony panír titka, egyéb más frittírozáshoz is jobban megfelel az ilyen liszt. Ázsiai boltokban kapható.

A fickó 2016.04.19. 00:21:32

@bestpixel: Itt egy kép, amin a csirke 10 darabra van vágva. 8 db esetében a hosszában elvágott fél melleket már nem felezzük el. :) 160˚C körüli hőmérsékletű legyen a zsír.
7405ba8ce3f6dfa3c5a6-6d1814b92d4b4199228d63447726e19d.r77.cf1.rackcdn.com/attachments/12486/medium/csirke-tizfele_1903.jpg?1450015842
Kép innen:
www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/ropogos-csirkefalatok-igazi-csirkebol

A fickó 2016.04.19. 00:23:19

@Pan Modry: Sajnos nem, a háztartási sütőkben lassabban melegszik fel a hús, a kifolyó nedve eláztatja a panírt. A zsír ízesít is és a forró zsiradékban a szobahőmérsékletű hús percek alatt elkészül. Kipróbáltam a csirkéhez legjobb a zsír, a klasszikus bécsi szelet esetében a tisztított vaj.

A fickó 2016.04.19. 00:24:05

@makk-marci: Ez a poszt nem a tápos gyári csirkéről szól nem eszem olyat, mégis elkészítettem az ételt. Nem tudom, hogy feltűnt- e, de kifejezetten rántott csirkének való szabadtartású csirke volt az alapanyag. Ugyan nem értek hozzá, de biztosan nem kell 5 hónap a zsenge rántanivaló csirke felneveléséhez. Valószínűleg a tenyésztő többet tudna neked erről mesélni.

A fickó 2016.04.19. 00:24:38

@Hajdu Imre, Gombos Levente: Ez a „valaki” vélhetően jól ismerte a csirkéket, mert a híres Bresse-i csirkét is említi az írásában, mint nem megfelelő alanyt a rántott csirkére. :) Hovatovább, írt egy méltán híres szakácskönyvet.

she_wolf 2016.04.19. 01:15:59

@A fickó:
Nem csak nálad van neve a krumplinak:P)
Most már rengeteg fajtát lahet kapni (igen, név szerint is), újkrumplinak azt az apró, falatnyi "razsasszinüt" veszem, amit félbe sem kell vágni. Kb. 2-2.5 centi átmérőjű, vakarózom vele, közben nézek valamit a tv-ben, a picinyeket kevés forró olajba dobom, nyomban sózom, a fedőt rászorítva megrázom, mint Krisztus a vargát, és szelíd hőfokon hadd párolódjon. Mire már csak a kevés olaj marad a serpenyő alján, meg is puhul. Megszórom a petrussal, és hadd szóljon!:)

Jóval egyszerűbb konyhát viszek, és "mea culpa", de nekem Ázsia nemgyerebe:(
A férjemnek annál inkább, de azzal elvacakolgat ő, én meg zőccségelek, gyümölcsözök olyankor:) Jó, néha kapható vagyok, de csak mert jó vagyok hozzá:D

És ha már a csirkénél és a tejfölnél tartunk: paprikás csirke. Láttam már annak is olyan receptjét, hogy a hajam szálanként állt az égnek tőle, de mint tudjuk: "de gustibus...." :D
A kaja mindig megosztó téma:)

A sók pedig: többféle van mindig. Jódozott finomított, sima asztali, román kősó, tengeri só. Attól függ, mibe, mire kell.
Himalájaim speciel nincs. Egyszer lehet, hogy kipróbálom.

she_wolf 2016.04.19. 01:27:16

@A fickó:
Van már néhány év a hátam mögött, anyám finomakat főzött, tőle, valamint imádott anyósomtól tanultam. Vidéki lévén nálunk úgy nézett ki egy vasárnap az ebéd, hogy anyámmal lementünk a kert végébe a tikokhoz, taperolás után kiválasztotta az áldozatot, életemben először elvágtam egy élőlény nyakát, és tettük, amit tennünk kellett. Apám még a szertartás előtt lelépett a húgommal a játszótérre, látni sem bírta a mészárlást, hiszen ő gondozta őket napos koruktól.
9 éves voltam ekkor.
Azóta ragadt rám valami kevés innen-onnan, nem csak a budapesti kosz.
Vannak korszerű és nagyon hasznos konyhai eszközeim, szeretem őket, és legutóbb sem sajnáltam jó késekre pénzt kiadni.
Ha igazi csirkét akarok -mert olyanom van-, akkor szólok az ikerszomszéd néninek, és nyakon verek egyet az övéiből:) Tojást akkor veszek boltban, ha hirtelen sok kell egyszerre, egyébként ő a "beszállítóm".

she_wolf 2016.04.19. 01:38:58

@A fickó:
Fagyasztott, elősütött, panírozott dolgokat lehet sütőben sütőpapíron sütni. Amit lehet, annak szerepel a csomagolásán, hogy hogyan. Egyszer, hirtelen felindulásból kipróbáltam. Elmegy kategória, van az ismeretségi körömben olyan, aki esküszik rá. Én maradok "old school":D

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2016.04.19. 02:26:13

@A fickó: sajnos tenyleg hulyeseg ebben a formaban. valoszinuleg a hivatkozott forras is tevedhet. kis gondolkodas utan magad is belathatod: ha igazi, kapirgalos, parlagi tyukrol beszelsz -nem valami hodalyban neveltrol - akkor tul korai az idopont. aruld mar el nekem, hogy lenne mar rogton a nappali havazasok utan rantanivalo csirke az udvarrol? linkelem a csirke homesekletigenyet fiatal korban: www.bekesikelteto.hu/tablazat.jpg
ahhoz hogy most rantanivalo legyen a kapirgalos csirke (ami sokkal lassabban eri el a vagasmeretet) mikor kene udvarra engedned?
ha tartottal volna csirket valaha, nzilvan tudnad, hogy ilyentajban meg csak szoktatjak a kiengedeshez...
(mielott nagy arccal leugatnal mint a korabban ezzel kapcsolatban hozzaszolokat, jelenleg 20 tyuk van az udvarunkon, es 40 kilenc hetes csirket is nevelgetunk eppen...)
szoval szamolj kicsit, es talan rajossz, korai meg a kapirgalos rantott csirkehez.
(ha Magyar Elek rogton a havazasok utan friss csirket kajalt, az kurvaelet, h nem kapirgalos parlagi csirke volt)

Blue Lemon 2016.04.19. 06:52:31

@A fickó: Dobalozhatsz csirke fajtakkal, nem gond. En sosem tudtam a fajtajukat, csak h kopasznyaku vagy sem. Annyit tudok, hogy ilyenkor meg pelyhes csorkeket somogattunk. Nem is értem, hogy miert ragaszkodsz csökönyösen olyasmihez, ami biologiai képtelenség, de ha igy jo neked, akkor oke. Olyanról hallottal mar, h forraskritika? Es arrol,hogy 'egy forrás nem forras' ? Ha nem, keress ra. A receptjei attol meg lehetnek jok, hogy hülyeséget ir. En a helyedben utánanéznek a korabeli szakirodalomban annak hogy milyen valóságalapja van a szerző kijelento mondatának. Esetleg annak is, h a sajtóban születtek e kritikak a konyrol.

kolapu 2016.04.19. 08:16:48

@A fickó: A poszt végi írást olvastam, de ettől még a tény, hogy abban az időben, amire hivatkozol, a csirke kotlós alól kelt ki, és azok a csirkék szomorú, de ilyenkor még nem voltak rántani való méretűek. A pesti tavasz, mind időpont közel sem biztos, hogy áprilist jelölte, ha a természetesen kelő csirkék életciklusát nézem, sokkal inkább május végét, július elejét. Ezen nem változtat, mit írt egy pesti újságíró anno.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.04.19. 09:20:29

Megrendelt rántani való csibéim nevelődnek Szováton - alig várom őket.
@she_wolf: Az aprócska újkrumplit vajban párolom.

kisQtya 2016.04.19. 12:21:07

Tiltakozom! Borsófőzelékhez bundás zsemle, tökfőzelékhez lecsó a feltét.
Utána desszertnek kell feladni a rántott cicit. Magában!!!!
Csakis így helyes.
:)

she_wolf 2016.04.19. 13:04:34

@Mitzi von Küche:
Vajban még nem próbáltam, de biztos, hogy nagyon finom lehet:)
Déletőtt beszéltem a szomszéd nénivel, most nem nagyon lesz csibéje. Viszont van csókos hentes ismerősöm:P
Olyan világban élünk, amikor a pénz mindenhatóságát felülírja az információ (mint hatalom) és a kapcsolati tőke.
Így biztos, hogy idén is meglesz a betevő rántott csibém, amikor szezonális:)

she_wolf 2016.04.19. 13:27:57

Olvasgatlak Benneteket és ilyenkor látom, hogy mennyit változott a világ csak az én "fennállásom" óta. 50 vagyok, nő. Még emlékszem a baromfiudvarunkra, falun, melóval és jókedvűen eltöltött vakációkra. Megtanultam tehenet fejni, kukoricát morzsolni, sarlóval zöldet vágni, nyulat nyúzni...és még egy csomó mindent.
De akkor nyugibb volt, volt ezekre idő, kapacitás, az idősebbekben tanítási hajlam(!), nem volt túl nagy zavar a fejekben. A világ azóta egy hangyányit gyorsabb, és én igyekszem lépést tartani vele.
Ilyesmi gondolatok ötlenek fel bennem, mikor egy egyszerű rántott csirke kapcsán a korszerű konyhai felszerelés megemlítésre kerül. Mert az egyben sült malac Szilveszterkor tökéletes volt maghőmérő nélkül is, a sparhelt sütőjében, szabad tűzön rúdon, vagy kemencében sütve is:) És nem a távoli emlék szépsége miatt becsesek ezek a gondolatok.

Ma megveszem az előhűtött, félkész cuccot is, mert erre kényszerülök. Igaz, gyakrabban, mint szeretném (pl. soha), de szél ellen nem tudok, és hogy őszinte legyek, nem is nagyon akarok. Annyit teszek, hogy lehetőleg odafigyelve kiválogatom azt, ami szemét (mert olyan is akad jócskán, hiába van rajtam öreganyám pecsétje is).
Jön az eperszezon, és én imádom az epret. De nem jutna eszembe Karácsonyra epertortát szervírozni, pedig eper lenne. Inkább kösz, nem, kivárom a hazai, szabadföldit:P

she_wolf 2016.04.19. 13:31:01

@she_wolf:
"Annyit teszek, hogy lehetőleg odafigyelve kiválogatom azt, ami szemét (mert olyan is akad jócskán, hiába van rajtam öreganyám pecsétje is)."

"rajtaM" - m
hogy híjják eztet? Freudi elszólás?:D Igen, tudok szemét is lenni, de ez nem az a topik:D

Hórukk 2016.04.19. 13:36:12

Az ilyen "recepteket" szoktam rögtön félrenyomni. A hozzá nem értés bizonyítéka a panírhoz megkívánni a "szabadtartású" tojást, a "himalájai" sót és én még idesorolom a mangalicazsírt is. Ez kb olyan, hogy "inkább nem járok koncertre, mert nem eredeti Stradivarin játszik a hegedűs". Nyilván nem tud különbséget tenni sem a cikkíró, sem más, max ezt még ő sem tudja.

she_wolf 2016.04.19. 14:12:05

@Hórukk:
Egykor tutinak gondolt hitek válnak tévhitté, és ehhez még csak ki sem kell menni a konyhából:)
Napi szinten akkora mennyiségű információ önti el az embert, hogy csak kapkodja a fejét. De ez nem baj, sőt! Csak tudni kell okosan kiválasztani a számunkra hasznosat. Szerintem:)
Zsír? Fúúúj.... Zsír? Nyami!:) Nagyjából ez van minden téren, a bölcsek köve meg jól eldugva:)

Hórukk 2016.04.19. 14:42:26

@she_wolf: Igaz, bár én nem a zsír kontra olaj ügyben szeretnék állást foglalni, hanem abban, hogy ülök otthon az V. kerületben (ami persze remek hely egyébként), előkapok egy pellejózsefnét, hozzáírok néhány ma divatos kulcsszót (himalájai só, szabadon tartott tojás, mangalica, még jöhetne a pálinka, pár éve még jó lett volna hozzá az aloe vera is, de csak az igazi mexikói, az olyan haciendás) és írok egy cikket. Mindezek ellenére a rántottcsirke valóban remek kaja, persze nem tökfőzeléktől átitatott panírral.:-)

she_wolf 2016.04.19. 15:27:57

@Hórukk:
Van a konyhámban két polc, amin szakácskönyvek vannak. Nagyjából két méternyi. Van köztük sokezer forintos vaskos, meg párszázas vékonyka is (és még anyósomtól az Ínyesmester is:P), úgyhogy van miből válogatni.
Némelyiket kifejezetten ismeretterjesztési, mintsem főzési célzattal vettem meg.
Szentírásként pedig csak azt fogadom el, amit magam készítettem, ízlett -nem csak nekem. Hogy a kereskedelemben mi igaz és mi nem? Ha azt valaki tudja, akkor nagyon tud valamit:)
A tojás nem dumál, a só sós, és létszükséglet, a cukor fúúúj...pedig az is kell, naná, és folytathatnánk.
Új dolgokat szeretek kipróbálni, kísérletezgető típus vagyok. Van amit beépítek, van amit sietve elfelejtek, és letagadom, hogy valaha is közöm volt hozzá.
Így élek én lájtos hedonizmusban;)
Hogy mások miket írnak, az egy dolog. Vannak még látó szemeim, olvasgatok, néha azt mondom: nohát!, néha azt, hogy ejnye. Oszt jóidő:D
Amíg szórakoztat és tanít, addig jó.

Tímea Héver 2016.04.19. 16:40:52

Köszönjük szépen a blog szerzőjének, hogy a mi csirkénket használta! A tartástechnológiai vonatkozású hozzászólásokra szeretnék néhány mondatban reagálni:
A mi álláspontunk szerint a rántani való csirke 8-10 hetes (nem több!), konyhakész állapotban 0,8-1,1 kg - os (nem nagyobb!) csirkét jelent, amely legalább 2-3 hetet szabadban csipegetett. A csirkéink már 5 hete kijárnak az ólakból és legalább 3-4 hete friss vegetációt is találnak így a fenti feltételnek megfelelnek. Természetesen aki a kotlóval keltetett csirkére esküszik, annak még valóban várnia kell legalább 2 hónapot a rántott csirkére.
Csirkéink csak természetes takarmányt kapnak, nem használunk "vegyszereket", hozamfokozót, hormonokat, antibiotikumot. Ellenálló, lassú növekedésű fajtákat tartunk, és egész évben keltetünk.
A magyar fajták valóban kiválóak rántani valónak, de azok 8-10 hetesen 50-60 dkg élősúlyban vannak. Kipróbáltuk azt is a piacon, sajnos értetlenül néztek rá az emberek.

A fickó 2016.04.19. 20:10:06

@Hórukk: Nem a panírhoz kívánom meg a szabadtartású csirkék tojását, csak egyszerűen nem használok mást, mert nem bírom megenni a tápost. Bármikor szél ellen felismerem a vacak tojást, ízről, állagról. Mivel ezt használom, ezt írom be a receptbe. Jó piskótát, galuskát nem is lehet másból készíteni.
A sót is ezt használom, lágyabb, nem karcosan, agresszíven sós, tehát nem fogok mást beírni a receptbe. A rántott csirke csak zsírban jó, és mi más legyen, mint a mangalicáé. Van mangalicatenyésztő ismerősöm is. :P Ennyi. :)
Ja, és minőségi spanyol olívaolajaim is vannak, amiket különféle célokra használok, mert meg tudom különböztetni az ízüket. Nem kell mindenkit magadhoz hasonlítani. :(

A fickó 2016.04.19. 20:15:44

@Hórukk: Rugózhatsz még ezeken egy darabig, hehe. :) Nézz, már meg a blogom, ez értő ínyenceknek szól, akik nem nyomják bele a rántott csirkecombot a főzelékbe. :) De, baromira nem ez volt eme poszt lényege, hogy ki mivel eszi a rántottcsirkét.

Hórukk 2016.04.19. 22:41:26

@A fickó: azt írsz ide amit akarsz és azt használsz amit akarsz. De ez így leírva számomra százszor inkább sznobságnak tűnik mint hozzáértésnek. A sznobok leleplezése vak kóstoltatással nem lehetetlen, de elég idő, munka és pénzigényes dolog. Mondjuk buktattam már meg neves magyar borászt tetrapakos olasz vörösborral, azt hitte, hogy a sajátját issza, érdekes volt:-).

A fickó 2016.04.19. 23:32:12

@Tímea Héver: Én is köszönöm a hozzászólásod a csirkékkel kapcsolatban …
Ez természetes, hogy ami ami jó, azt használom. :) Mivel nincs csirkefarmom, illetve nem igazán szeretnék csirkenyakat sem vagdosni, kopasztani, az egyetlen megoldás, ha megveszem boltban, de eddig nem nagyon volt mit. :( Végre, hála nektek kapható csirke is a boltokban, nem csak annak nevezett puhatestű szörnyszülöttek. Szóval inkább én köszönöm, hogy elérhetővé tettétek ezt a minőséget. Amikor Madridban főztem, egy sima boltban is legalább 5 féle minőségi csirke közül választhattam élen a híres Bresse-i vel. Szóval nekem ez már nagyon hiányzott.

Blue Lemon 2016.04.20. 10:40:00

@Hórukk: egy kísérletet megérne, beszállok szponzornak szívesen.

Hórukk 2016.04.20. 12:04:58

@Hajdu Imre, Gombos Levente: köszi, ha majd nyugdíjas leszek, lehet hogy összehozok egy kis társaságot azokból, aki ilyen jellegű teszteléssel szívesen foglalkoznának, saját körben és persze időnként "szakértőket(?)" is meginvitálva.

she_wolf 2016.04.20. 20:12:15

@Hórukk:
Mindenki megvezethető:D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2016.05.26. 22:49:05

A himalájai só miben jeleskedik, hogy név szerint is ajánlod?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2016.05.26. 23:05:41

Közben olvasom a kommenteket is... Nem is hittem volna, hogy a köretválasztás ekkora tiltakozáscunamit generál :D :D :D
Én nem találom szentségtörőnek! A finom, könnyed főzelék bizony méltó kísérője lehet a jól elkészített rántott csirkének!

A fickó 2016.05.29. 20:10:53

@PO: Nem akarom én ezt túl misztifikálni. Egy természetes tisztítatlan só. Már hosszú évek óta használom ezt a sót, több formájában. Só őrlőben a tisztább (majdnem fehér) változatot használom. Nincs agresszív sóssága, 98% NaCl, színező vasoxid (lényegében rozsda), ezenkívül, még néhány elem nyomokban. Tudományos vizsgálatok alapján, nem jobb, az összes természetes kősónál. Nem tudom, mi az oka, de a legjobb kovászos uborkáim, amik feszesek ropogósak és sosem durván sósak, ezzel a sóval készülnek. Szerintem, kissé lúgosítja is a vizet. Nem tudok más sóra visszaszokni, minden sós lesz tőle. A parajdit is kipróbáltam nem jött be, pedig jó természetes só az is. Amúgy sokféle sóm van és mind más célra pl. fleur de sel, utósózásra, indiai fekete só – mondjuk ezt kicsit szokni kell, mert kénes és így tovább.

A fickó 2016.05.29. 20:11:45

@PO: Valószínűleg, más kivetnivalót nem találtak. Ezen, én is csak röhögni tudok, mármint a „tiltakozáscunamin”. :D Szerintem illik hozzá a tök, persze nem kell beletunkolni a ropogós panírt. :)

Rezsó72 2020.10.05. 12:26:58

Atyaég, ez komoly??? Ez a faszi egy elcseszett Molnár B paródia, annyi különbséggel, hogy főzni azt nem nagyon tud :D
süti beállítások módosítása