A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Csokis-marcipános túrótorta baracklekvárral

2013. február 28. 22:26 - A fickó

Ezt a tortát már rég kigondoltam és végre is készítettem. Benne van minden finomság (csoki, túró, marcipán, házi baracklekvár), amit a legtöbben szeretünk. Nem bonyolult, mégis különlegesen finom a végeredmény. Mivel a vajkrémek kevésbé jönnek be nekem, ezért ebben a tortában most egy különleges csokoládé mousse-t használok, az úgynevezett csokoládé chantilly-t. Ez nem más, mint jó minőségű, minimum 70 %-os csokoládé meleg vízben vagy más folyadékban (gyümölcslé, kávé, bor) felolvasztva, majd hideg vízfürdőn felverve habosra. Pont úgy felverhető, mint a tejszín. Könnyű, tiszta ízű csokoládéhab lesz belőle. Így is feltálalható magában, vagy gyümölcsökkel, tejszínhabbal. Ha így akarjuk elfogyasztani, elkészülte után azonnal tálalni kell, mert kb. 10 perc elteltével kissé megszilárdul és egy keményebb mousse lesz belőle. A szájban könnyen olvad és a tiszta csokiízt mindennél jobban lehet érezni A folyamat visszafordítható, tehát ilyenkor újra fel lehet olvasztani és fel lehet verni, akár többször is. A baracklekvár helyett használhatunk bármilyen más savanykás lekvárt is, ami jól harmonizál a túróval és a csokival, mint például ribizli, málna, szeder, persze magok nélkül. A nyári szezonban használhatunk friss gyümölcsönteteket és dekorálhatjuk friss gyümölcsökkel is a tortát.

csokis-marc_turo_tort_barack.jpg

Hozzávalók

A tortalaphoz:

  •  3 tanyasi vagy bio tojás
  • 130 g nádporcukor
  • 130 g liszt (pl. Nagyi Titka süteményliszt)
  • 50 g ásványvíz
  • 50 g szőlőmagolaj
  • 1 evőkanál minőségi kakaópor
  • 1 tk sütőpor

 A töltelékhez:

  • 250 g minőségi tehéntúró (ne legyen száraz)
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml tejszín (Berchtesgadener Land)
  • 1-2 ek nádporcukor
  • csipet só (pl. Fleur de sel)
  • 1 tk vanília kivonat
  • fél kezeletlen citrom lereszelt héja
  • 80 g világos nádcukor (finomszemcsés)
  • kis üveg ház baracklekvár (a tortalapok kenéséhez és a túrótöltelék ízesítéséhez (márványosításához)
  • 100 g jó minőségű 70 %-os étcsokoládé
  • 150 g minőségi marcipán massza
  • 90 g ásványvíz

 Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma aljára bepattintunk egy sütőpapírlapot, majd körben levágjuk. Az oldalába, körbe a tortaformánál egy-két centivel magasabb sütőpapír csíkot ragasztunk, pl. darabka vajjal. Így nem kell lisztezni, a sütés után könnyen lehúzható a tortalapról. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd keverés közben váltakozva hozzáadjuk a vizet és az olajat. A lisztet, sütőport és a kakaót összekeverjük és a tojásos masszába szitáljuk és jól elkeverjük. A tojásfehérjéket felverjük és ezt is hozzáadjuk a lisztes masszához. Először csak keveset, hogy kicsit lágyabb legyen, végül a többit is. Inkább csak alulról emelgetve forgassuk bele, hogy ne keverjünk ki sok levegőt a habból. Öntsük bele az előkészített tortaformába és toljuk be a sütő középső rácsára úgy 25-30 percre. A szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Ha kész, vegyük ki és fordítsuk lefelé egy rácsra (nem fog kiesni), hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, vágjuk fel három lapra.

A töltelékekhez a marcipán masszát nyújtsuk ki két sütőpapír között akkorára, mint a tortalap és tegyük félre. A csokit törjük apró darabokra, egy gyorsforralóban vagy habüstben melegítsük fel a 90 g ásványvizet, tegyük bele a csokit és kevergetve olvasszuk fel. Ha szükséges, még kicsit melegíthetünk rajta, de ne legyen túl meleg, csak épphogy olvadjon fel benne a csoki. Sűrű habtejszín állagúnak kell lennie. Ezután jéghideg vízfürdőben habverővel verjük habbá, mint ahogy a tejszínt szoktuk. Ha kész, azonnal kenjünk meg egy tortalapot vékonyan baracklekvárral és erre tegyük rá a csokoládéhabot és simítsuk el. 10-12 perc múlva, ha a hab már kissé meghúzott, fektessük rá a marcipán lapot, kenjünk meg egy másik lapot baracklekvárral és borítsuk azt is rá és tegyük a hűtőbe. Amíg a csokis rész hűl, keverjük ki a túrótölteléket. A túrót törjük át finom szűrőn, vagy kenjük át finom szitán, adjuk hozzá a cukrot, mascarpone-t, a sót, a vanília kivonatot, a reszelt citromhéjat és keverjük ki alaposan, amíg a cukor el nem olvad. A tejszínt verjük habbá ízlés szerint 1-2 evőkanál porcukorral és fokozatosan adjuk bele a túrós masszába, emelgetve-kevergetve, hogy egy habos könnyű krémet kapjunk.

Vegyük ki a hűtőből a csokis részt és egy laza mozdulattal fordítsuk át, hogy a marcipán alulra kerüljön. Kenjük meg a túrókrém felével a tetejét, simítsuk el és tegyünk a tetejére pár kanál baracklekvárt egyenletesen elosztva és a kanál nyelével keverjük bele (márványozzuk), majd tegyük rá a maradék tortalapot is. A maradék túrókrémet a torta tetejére és oldalára kenjük fel jó vastagon és egyenletesen. Összeállíthatjuk a tortát kapcsos tortaformában vagy tortakeretben is. Friss gyümölccsel és tejszínhabbal dekorálhatjuk, ha akarjuk, de ne vigyük túlzásba.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr745109331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

némafilm 2013.03.01. 17:14:59

hú, ez kipróbálandó, már csak a csokihab miatt is.:)
süti beállítások módosítása