Nem vagyok egy nagy fasírt rajongó, de a rafináltan fűszerezett, belül szaftos, kívül pirult ropogós húsgolyóknak azért nem tudok ellenállni. Főleg, ha van hozzá egy jó kis mártás. Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva imádon a sültpaprikát a füstös-édes telt íze miatt. Igazából csak szép piros érett kápiából tudom elképzelni, mert annak elég vastag a héja és a sütés után könnyebb lehúzni, szinte egyben lejön. Ami pedig az ízét és a zamatát illeti, a kaliforniai sehol sincs hozzá. Az alábbi ételemhez köretként el lehet képzelni párolt zöldséges rizst is, de én egy gyorsabb és szerintem ide illőbb kuszkuszt készítettem. A kuszkuszba keverhetünk friss zöldség concasse-t (kis paradicsom-, paprika-, uborkakockák ), ezzel egészen üdévé tehetjük. Legutóbb egy sütőben átsütött gömb-cukkínibe töltöttem és így egész dögös lett és még a „tálka” is ehető.
Hozzávalók 2-3 személyre
A húsgombóchoz:
- 1 nagyobb salotta hagyma nagyon finomra vágva
- 30 g pirított, aprított fenyőmag
- 1 kisebb tanyasi tojás
- 3 ek panko morzsa kevés, 2-3 ek tejben megáztatva
- 25 dkg darált marha hús (lapocka)
- 1 kk cayenne bors
- 1 ek finomra aprított petrezselyemzöld
- 20 g vaj, olívaolaj
- só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)
- frissen őrölt feketebors
A mártáshoz:
- 2 dl alaplé egy decire beforralva vagy 1 dl jus (pecsenyelé)
- 1 db szép piros kápia paprika
- 0,5 dl nem túl savas fehérbor
- 1 dl tejszín
- 1 tk cayenne bors
- 0,1 g sáfrány
- 20 g vaj
- só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)
- frissen őrölt feketebors
A körethez:
- 150 g kuszkusz
- 2 dl alaplé (zöldség vagy csirke), esetleg víz
- 1 ek olívaolaj
- 10 g vaj
- só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)
- friss zöldségek (paprika, paradicsom, uborka, újhagyma)
Elkészítés:
A kápia paprikát minden oldalról szenesre sütöm a sütőben a grill alatt. Ezután egy nejlon zacskóba teszem a paprikát és így néhány perc múlva könnyen le tudom szedni a héját, majd kimagozom és feldarabolom. Amíg a paprika sül, egy száraz serpenyőben megpirítom a fenyőmagot és amikor kihűlt késsel apróra darabolom.
A gombóc hozzávalóit alaposan összekeverem, sózom, borsozom, vizes kézzel 12 db kb. 40 grammos gombócot formálok, amelyeket kevés olívaolajban közepes lángon 5 percig sütök. Közben forgatom őket. A végén még hozzáadom a vajat és jól átforgatom, locsolgatom a golyókat, hogy szép színt kapjanak. Ha elkészültek, kiszedem és langyos sütőbe teszem (melegen tartom). Maradjanak szaftosak, ne szárítsuk ki.
A serpenyőből leöntöm a felesleges zsiradékot, friss vajat dobok bele és a paprika darabokat, ezeket kissé megpirítom, majd a borral felöntöm, kiforralom. Hozzáadom az alaplevet, a sáfrányt, felforralom, majd hozzákeverem a tejszínt és kicsit még főzöm vele, majd fűszerezem, kissé sózom. Tálalás előtt megfelelő edényben habosra turmixolom botmixer segítségével.
A kuszkusz-hoz a folyadékot az olajjal és sóval felforralom és hozzáöntöm a kuszkuszt, megkeverem, egy-két percig még hagyom a tűzön, majd rá teszek egy fedőt. 5-6 perc múlva villával fellazítom és elkeverem a vajjal és a zöldségekkel, és tálalásig lefedem. Vigyázat, a különféle kuszkuszok elkészítése kissé eltérhet ettől. Én egy közepes szemű Tipiak (francia) márkájút használok, nem drága és szerintem finom. Leginkább egy pohár hideg világos sör passzol hozzá.