A piacon szép, erdőben szedett medvehagymát sikerült szereznem és még vízben sem tartották (a vízben tartott medvehagyma hamar sárgul és íztelenedik, legjobb hűtőben tartani, ha muszáj, de legjobb egyből felhasználni). A medvehagyma krémlevesekhez mindig kell valami, amitől krémszerűvé válik a lé, most úgy gondoltam, káposzta félékkel teszem azzá, hiszen fokhagymás ízvilága remekül illik ezekhez is. Így vettem egy kisebb kelkáposztát és egy karalábét is. Jó, tudom, hogy mindegyikükből külön-külön is jó kis levest lehet készíteni, de én most így szeretném. Akkor ez most egyfajta zöldség krémleves lesz és a hozzávalók alapján legyen tél-tavasz krémleves, már csak azért is, mert az idén a tavasz elmaradt.
Hozzávalók 4 főre:
- 6 dl húsleves vagy zöldségleves
- 1 csokor medvehagyma
- 1 negyed fej kisebb kelkáposzta
- 1 közepes karalábé
- 1 közepes burgonya (jóízű, főzéshez való)
- 2 szál újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 g vaj
- 30 ml tejszín
- frissen őrölt bors
- só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)
- frissen vágott zsázsa, ízlés szerinti mennyiség
Elkészítés:
Nagyon egyszerű feladat. A feldarabolt újhagymát, a felszeletelt fokhagymát, az egy centis kockákra vágott burgonyát és a valamivel nagyobb darabokra vágott karalábét a vajon 5 percig pároljuk. Utána hozzáadjuk a laskára vágott káposztát (a torzsáját is felhasználjuk apró kockákra vágva) és ezzel is pároljuk pár percig, végül felöntjük a levessel, sózzuk, borsozzuk. A medvehagymát felaprítjuk és a felét a leveshez adjuk és hagyjuk, hogy a zöldségek megpuhuljanak. A karalábé maradjon enyhén roppanós. A végén levesszük a tűzről, beletesszük a maradék medvehagymát, a tejszínt és botmixerrel leturmixoljuk. Nem baj, ha kis medvehagyma darabkák maradnak benne. Frissen vágott zsázsával tálaljuk, ami sok frissességet visz bele az amúgy testes, de ízes krémlevesbe.