A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Tavaszi tejszínes-tonhalas tépett tészta

2013. május 31. 23:45 - A fickó

A étel nevében a tavaszi jelenti a zöldségeket (csak úgy nem alliterálna ilyen klasszul), mert azért ezek is fontos összetevői ennek a finom és gyors tésztás ételnek. Nagy kedvencem a konzerv tonhal, de persze a minőségi, sajnos a jó nem olcsó, de finom gyors ételeket, krémeket, pástétomokat, tésztás ételeket és sok mást is lehet belőle csinálni. Amikor raviolit vagy tortellinit készítek mindig marad ki egy kis tészta (pláne, hogy direkt többet készítek), ilyenkor a szép vékony tésztát kicsit szikkadni hagyom és még mielőtt teljesen kiszáradna, laskára tépkedem és hagyom megszáradni. Rusztikus és jó cakkos széle lesz, így még jobban tapad rá a szósz. Túrós csuszához, de bármihez finom, és hipp-hopp kifő. Persze lehet frissen is gyúrni, nyújtani ehhez az ételhez, de akkor már nem lesz olyan gyors, mert amúgy kb. 20 perc alatt kész. Használhatunk bolti tésztát is, de akkor már szinte nem is ezt az ételt kapjuk, egyszerűség ide, egyszerűség oda. Javaslom, ne csak a konditerembe járjunk gyúrni.

tavaszi_tejsz_tonhalas_tep_teszta.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 180 g házi tépett tészta vagy csuszatészta
  • 160 g konzervtonhal (Rio Mare, vagy jobbféle üveges)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj
  • 2 újhagyma
  • 2 dl tejszín
  • frissen reszelt parmezán vagy grana padano a tésztára
  • só, bors
  • 150-200 g vegyes zöldség (friss, zsenge zöldborsó, zöldspárga, újrépa, zsenge karalábé)
  • kis csokor turbolya, és/vagy petrezselyem zöld

Elkészítés:

Dobjunk fel vizet forrni a tésztához. Vegyünk elő egy jó kis serpenyőt, lehetőleg akkorát, amibe majd a kifőtt tészta is kényelmesen elfér. A hagymát karikázzuk fel, a fokhagymát vágjuk leheletvékony szeletekre. A zöldségeket vágjuk kis kockákra, vagy daraboljuk fel, a spárgát pikkelyezzük le előtte és a fás része se kerüljön bele, a borsót fejtsük ki. A tonhal olajából tegyünk egy keveset a serpenyőbe (ha jó halunk van, akkor ez olívaolaj), adjunk hozzá egy ek vajat és kezdjük el párolni a felszeletelt újhagymát. Adjuk hozzá a répát, a karalábét és öntsük rá a tejszínt, sózzuk borsozzuk. Ha már kezdenek puhulni, mehet bele a zsenge borsó és a spárga is. Mire ezek is elkészülnek, kissé be is sűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a villával kissé összetört tonhalat (ne legyen túl olajos, inkább előtte csepegtessük le) és a frissen felaprított turbolyát. Lefedjük, már nem főzzük és hagyjuk összeérni az ízeket. Ha már forr a víz, sót teszünk bele és kifőzzük benne a tésztát. Ha kész, leszűrjük és ráöntjük a serpenyő tartalmára és alaposan (dobva-rázva, vagy ahogy könnyebb), de könnyedén összekeverjük. Kevés tésztafőző-vizet adhatunk hozzá, ha túlságosan egybeállna. Frissen reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk. Adhatunk mellé könnyű fejes- vagy római salátát, nem túl savas öntettel.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr955338321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2013.06.01. 10:54:14

Gratulálok ! Nagyszerű recept , nagyon finom lehet ez a tészta , biztosan kifogom próbálni !

A fickó 2013.06.03. 23:31:49

@Az amatőr hagyományörző: Köszi! Igen, finom és gyors is. Majd szezonban (ha már jó lesz a paradicsom) teszek fel paradicsomost is.
süti beállítások módosítása