A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Milanesa de pollo a la napolitana

2013. október 15. 21:20 - A fickó

Ez az olaszos hangzású étel eredetileg argentin eredetű, elég népszerű Argentínában és Uruguay-ban. Olasz bevándorlók vitték be a dél-amerikai országokba az eredeti cotoletta milanese-t. A milanesa a la napoletana tulajdonképpen rántott steak, rusztikus paradicsomos szósszal a tetején, bivaly mozzarellával, amelyet egy Napoli nevű Buenos Aires-i étteremben kreáltak. Némi képzavarral élve azt is mondhatnám, hogy a milanesa az argentinok bécsi szelete. Azonban az majdnem biztos, hogy az eképpen (tojással, kenyérmorzsával), illetve abban az időben (réges-régen) még arany füsttel „bundázott” húsok nem bécsi és nem is olasz eredetűek. A módszer a móroktól ered és állítólag ők vitték Andalúziába és innen vették át az itáliaiak. Nem tudom pontosan mi az igazság, de örüljünk, hogy végül szinte az egész világon elterjedt mindenki kedvence, a rántott husi.

Én már régóta készítem ezt a pofonegyszerű, gyors, de mégis nagyszerű fogást. A milanesa, azaz a rántott hús készülhet marha helyett pl. borjúból, sertésből, csirkéből. A tetejére pakolt paradicsomos ragut felfoghatjuk úgy is, hogy ez a hús körete, de autentikusan sült vagy pirított krumpli is jár mellé. Ha elkészítjük, ehhez mindenképp kenyérmorzsát használjunk és kevés (egy ujjnyi) olívaolajon (esetleg tisztított vajban) süssük ki, tehát nem bő olajban, főleg nem agyonhasznált napraforgóolajban. Bevallom, én néha átszitált panko-t használok hozzá, de hát az is egy kenyérmorzsa. Liszt sem feltétlen kell hozzá, csak ekkor a hússzeleteket 1-2 órára áztassuk a felvert tojásba, tegyük hűtőbe és időnkét forgassuk meg őket. Utána forgassuk meg a morzsában és süssük ki.

A fenti fogásnál a húsra tettem még egy vastagabb szelet padlizsánt. Mivel maradt még felvert tojás és a hűtőben meg volt egy szép kerek lila fehér csíkos padlizsán, gondoltam nem ártok vele, ha ebből is bundázok, kisütöm és a hús tetejére teszem és majd erre a ragut. Nagyon jó lett, még gazdagabb lett az íze és esetleg még a sült krumpli is elhagyható. Szerintem grillezve is rátehetjük a padlizsánt ….

milanesa_de_pollo_ala_napolitana.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 db egész tanyasi csirkemell (kicsontozott combból is készülhet)
  • 2 szép (0,8-1 cm-es) padlizsán szelet (ha lehet, kerek Rosa Bianka, ez egyáltalán nem kesernyés és nagyon apró a magja)
  • só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)
  • frissen őrölt bors
  • 1 tanyasi vagy bio tojás
  • panko vagy kenyérmorzsa a panírhoz
  • olívaolaj a sütéshez, a krumplihoz és a raguhoz (sütéshez is használjunk jó minőségű olíva olajat)
  • 200 g vegyes színes paradicsom (ezzel nem csak színesebb, de a különböző ízű paradicsomoktól érdekesebb is lesz a fogás) vagy koktél paradicsom
  • 300 g jóízű, sütnivaló burgonya (pl. Maja arany)
  • 125 g bivaly mozzarella
  • kevés parmezán vagy grana padano
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 salotta vagy egy diónyi méretű lágy ízű hagyma (pl. lilahagyma)
  • egy szál bazsalikom
  • egy kis darabka rozmaring ág

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 °C-ra, hámozzuk meg a krumplit és vágjuk kis cikkekre. Tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymát. Az egyik fokhagymagerezdet vágjuk hajszál vékony szeletekre, a hagymát vágjuk félbe és hosszanti irányban szeleteljük fel. A paradicsomot vágjuk cikkekre, vagy ha aprók, egyszerűen csak kettőbe. A mozzarellát is vágjuk kb. 4 mm-es szeletekre. A rozmaring tűleveleit és a másik fokhagymagerezdet vágjuk finomra, a bazsalikomot leveleit csavarjuk fel, mint egy szivart és így vágjuk vékony csíkokra.

A krumplit kissé sózzuk meg, locsoljuk meg kevés olívaolajjal és vízzel, pakoljuk sütőzacskóba, tegyük be a sütőbe és pároljuk puhára, de ne essen szét. A maja fajták nagyon hamar elkészülnek.

A csirkemellet kicsontozzuk, a két filéből kivesszük a kis „szűz” részt, majd a filéket pillangóba vágjuk és szét nyitjuk, a kiinazott kis „szűz” filéket a közepükre fektetjük úgy, hogy a vastagabb rész a nagy filé vékonyabb része felé nézzen. Két fólia között sima felületű húsklopfolóval egyenletes, nem túl vékony szeletre (kb. 8-9 mm) ütögetjük, sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán. A padlizsán szeleteket is megsózzuk, majd félretesszük 10 percre. A szokásos módon panírozzuk a húsokat és a padlizsán  karikákat, de a lisztet alaposan rázzuk le róluk, mielőtt a tojásba tennénk. Széles serpenyőben ujjnyi forró olívaolajban gyorsan süssük ki a szeleteket, mindkét oldala legyen szép aranybarna, de ne száradjon ki.

A paradicsomos raguhoz egy ek olívaolajon megfuttatjuk a salottát, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát és így pároljuk egy-két percig, majd rádobjuk a paradicsomot, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk és még további két percig pároljuk, de ne essen szét a paradicsom.

Ekkorra a krumpli is elkészült, vegyük ki a sütőből és kapcsoljuk fel a sütőt 200 °C-ra. A hússzeletekre tegyünk egy padlizsánt és helyezzük egy sütőlapra, de még jobb, ha rácsra tesszük, ami alá tepsit is teszünk. Ez azért jobb, mert a sajt és a paradicsom is levet ereszt és így a hús alján nem ázik el a panír. Halmozzuk rá a tetejükre ragut, borítsuk be mozzarellával, szórjuk meg egy kis parmezánnal és locsoljuk meg olívaolajjal. Ezután tegyük a forró sütőbe annyi időre, amíg a sajt kissé rápirul. Ez alatt egy széles serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk meg a párolt krumplikat a rozmaringgal és a végén adjuk hozzá a fokhagymát és borsozzuk, ha szükséges, még sózzuk. Ezzel a fűszeres krumplival tálaljuk a szeleteket és ne feledkezzünk meg egy jó pohár testesebb rozéborról sem.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr445572608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincenzo90 2013.10.16. 13:13:54

tesco csirke + sárga festék = tanyasi csirkemell

A fickó 2013.10.16. 14:59:43

@Vincenzo90: Vincenzo90, valódi sáfrány vagy kurkuma? Mert, ha az előbbi, akkor valószínűleg többe kerül, mint az a „páciens”. Amennyiben „tesco csirke” alatt gyári „zombi”csirkét értesz, akkor - zombi csirke = szinte mindenki ezt eszi, mert olcsó. Felfújt, szétmálló hús, íztelen, szagtalan (no, ez nem biztos), de ezt már a festék sem teszi gusztusosabbá, ehetővé meg pláne nem. Egyébként meg ez a sztereotip sárga „mizéria” is röhejes, mert elvileg a kukoricától kellene sárgának lennie. De mi van akkor, ha csak füvet, bogarakat és egyéb gabonát eszik az egyébként mindenevő csirke a tanyán rohangálva. Például a csirkék rolls royce-a a bresse-i csirke bőre sem kimondottan sárga, a lába meg egyenesen kék.:D
süti beállítások módosítása