Egy korábbi receptemben már kifejtettem a véleményemet a tenyésztett lazacról. Ha tehetjük, együk, csak legyen nagyon friss. Ha kicsit is kellemetlen az illata, akkor már nem friss. Ennek az ázsiai ihletésű ételnek a meghatározó ízét a ketjap manis (indonéz szójaszósz) adja. Ez egy édes, szirupos szójaszósz féleség, ami ázsiai vagy delikátesz üzletekben kapható. Kifejezetten passzol a lazac telt, édeskés zamatához, az elmaradhatatlan gyömbér-fokhagyma kombóval. Könnyen, gyorsan elkészíthető így a lazac, és nagyon különleges ízű lesz. Az ördögszekér gomba immár nálunk is kapható (termesztett változat) a Lidl-ben, vagy a Sparban. Maga a gomba nagyon egészséges (gyógygomba), remek intenzív fűszeres ízzel, amely önmagában, olívaolajon megpirítva is igen-igen ízletes. Keresztben felszeletelve például sült „vega fésűkagylót” is készíthetünk belőle. Állaga nagyon jó, ropogós, de célszerű egy darabot levágni a tönk aljából, mert ez a rész sütés után is elég gumis tud lenni. Gyorsan pirítsuk, ne főzzük és csak utólag sózzuk, fűszerezzük. Lehetőleg ne veszítsen sok nedvet, mert akkor sem az igazi. Adhatunk még a lazac és a gomba mellé kevés natúr párolt jázmin rizst is.
Hozzávalók 2 főre:
- 2 x 180-200 g friss, bőrös, pikkelyezett lazacfilé
- 4 db ördögszekér gomba
- 2 ek ketjap manis
- 1 tk világos szójaszósz
- 1 ek földimogyoró olaj
- 2 ek szaké vagy félszáraz sherry
- 4 ek ásványvíz
- diónyi gyömbér hámozva, finom csíkokra darabolva
- 1 gerezd fokhagyma
- kis csokor metélőhagyma
- 100-120 g jázmin rizs (ha rizst is szeretnénk mellé)
- durva szemcsés só (himalájai kristálysó, vagy himalájai gyémántsó)
Elkészítés:
A lazacfiléket mozsárban kissé összetört durva szemcsés sóval (a port és a kisebb darabokat kiszitáljuk belőle) megsózzuk és 15-20 percig állni hagyjuk. A gombák végét levágjuk és 5-6 mm-es hosszanti szeletekre vágjuk. A gyömbért finom csíkokra, a fokhagymát lehelet vékony szeletekre, a snidlinget finomra vágjuk. A ketjap manist-t, a szakét és a vizet összekeverjük.
A lazacfilékről folyóvíz alatt lemossuk a sót, papírtörlőn alaposan leszárítgatjuk. Egy vastag aljú serpenyőben egy ek földimogyoró olajat forrósítunk, beletesszük a filéket bőrrel lefelé, kissé le is nyomkodjuk és így sütjük kb. 3-4 percig. Ha már ropogósra pirult a bőr, megfordítjuk és további 1 percet sütjük. Félre tesszük és 4-5 percig állni hagyjuk, ezalatt még tovább készül. A sütési idő a lazac vastagságától is függ, de akkor jó, ha belül a hús opálos és szaftos marad. Ezalatt a forró serpenyőben visszamaradt olajon a gombákat gyorsan megpirítjuk, egy tk szójaszósszal „sózzuk”, összeforgatjuk és kivesszük a serpenyőből. A serpenyőbe dobjuk a fokhagymát és a gyömbért, ráöntjük a ketjap manis-os keveréket és beforraljuk. Lekapcsoljuk a hőt. Akkor jó, amikor már szirupos, ekkor vissza tesszük a lazacot és a bőrös oldala kivételével megforgatjuk a szirupban. A gombával és párolt jázmin rizzsel tálaljuk, a maradék szószból, a benne főtt gyömbérből, fokhagymából is szedünk rá és snidlinggel megszórjuk. Könnyű világos sört igyunk mellé.