A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Téli zöldborsóleves krumpligombóccal

2013. december 19. 02:05 - A fickó

Ebben az időszakban lehet, hogy nekem is valami karácsonyi recepttel kellene előrukkolnom, de nem teszem. Miért? Mert szerintem tele van a net valóban karácsonykor készítendő ételek leírásával. Nem hiszem, hogy nekem éppen most a 629. töltött káposzta, halászlé, pulykasült, mákos guba leírásával kellene foglalkoznom. Illetve, amitől mindig kiakadok, azok a „karácsonyiasított” receptek, ami abból áll, hogy a karácsonyi jelzőt bármilyen recept elé biggyesztve rögvest karácsonyi étellé válik. Fenti ételem is nyomban karácsonyivá válna, ha a karácsonyi fenyő-zöld borsóleves burgonyahógolyókkal elnevezést adnám neki.

Egyik kedvenc levesem a zöldborsóleves, imádom a friss borsó semmihez sem hasonlítható, illatosan édes zamatát. De fájdalom, rövid a szezon, ezért elkezdtem gondolkodni, hogy lehetne télen is egy legalább megközelíthetően olyan finom levest készíteni. A zsenge fagyasztott zöldborsó nem rossz, de oda az édessége és a frissessége, ezt kellene valahogy belevinni. Szezonban is mindig felhasználom a friss borsóhéjat összevágva az alapéhez, mert rengeteg friss íz és zamat van benne. Már régebb óta termesztek friss borsóhajtást a konyhaablakban (itt már írtam is róla). 10 nap alatt megnő, télen-nyáron, bármikor, és rengeteg vitamin van benne. És ami a lényeg, az íze olyan, mint a friss borsóé. Már csak megfelelő édeskés ízű zöldség alaplére van szükség, ezt téli gyökérzöldségekkel érem el és kész is a pompás leves.

Készítésekor brutál tavaszi-nyári (borsó) illatok árasztják el a konyhát és az orrnyálkahártyánkat és már alig várjuk a tavaszt. Ja, hogy még csak most lesz Karácsony, az se rossz a jó kis fenyőillatával.

teli_zoldborsolev_krumplig.jpg

Hozzávalók 4 főre:

Az alapléhez:

  • 250 g sárgarépa
  • 200 g petrezselyemgyökér
  • fél csokor petrezselyemzöld szára
  • 150 g karalábé
  • 50 g paszternák
  • 50 g fejes káposzta
  • 1 fej fehér hagyma
  • 40 g vaj

borsohajtas_1.jpg

A leveshez:

  • 100 g friss borsóhajtás
  • 100 g sárgarépa (1x1 cm-es kocka)
  • 75 g petrezselyem gyökér(1x1 cm-es kocka)
  • 75 g karalábé (1x1 cm-es kocka)
  • 300 g fagyasztott zöldborsó (zsenge Iglo)
  • fél csokor petrezselyem zöldje
  • só (himalájai gyémántsó, vagy parajdi só)

A krumpligombóchoz:

  • 250 g Maja hajnal burgonya (lisztes típusú burgonya, a legkiválóbb gombóchoz, nudlihoz)
  • 50 g sima liszt
  • 15 g kukorica keményítő
  • 1 ek finom durumdara (semola)
  • 1 tojássárgája
  • só (himalájai gyémántsó, vagy parajdi só)

Elkészítés:

Először elkészítjük az alaplét, ehhez a zöldségeket feldaraboljuk vékony szeletekre, a sárgarépából és a petrezselyem gyökérből 50-50 g-ot lereszelünk és fóliával lefedve félretesszük. A levesbetéthez elkészítjük a zöldségkockákat, fóliával lefedve ezt is félretesszük, a leeső részek mehetnek az alapléhez. Egy megfelelő méretű edényben a zöldségeket vajon rövid ideig pároljuk, majd felöntjük 1,5 liter ásványvízzel és kis lángon mintegy 40 percig főzzük. Közben a borsóhajtást felaprítjuk és beletesszük egy edénybe, amiben majd turmixolhatunk is. A tűzforró alaplé egy részével felöntjük a borsóhajtást és fóliával letakarva 20 percig hagyjuk kioldódni az ízeket. A lereszelt zöldségeket az alaplé megmaradt részéhez adjuk és szintén lefedjük fóliával, majd húsz percig állni hagyjuk. Ezután a leszűrt alaplevet sózzuk és lassan roppanósra pároljuk benne a zöldség kockákat. Az alaplé készítésekor visszamaradt zöldségeket nem használjuk fel. 50 g fagyasztott borsót forró vízben felmelegítünk és a borsóhajtásos léhez adjuk, majd alaposan leturmixoljuk. Akkor jó, ha szép zöld lesz a lé és a borsóhajtás is alaposan összezúzódik. Ezután finom szűrőn leszűrjük, alaposan ki is nyomkodjuk, passzírozzuk. Hozzáöntjük a zöldséges leveshez, beletesszük a maradék 250 g fagyasztott borsót és forráspontig melegítjük, beállítjuk a sósságát, beletesszük a finomra vágott petrezselyemzöldet és lefedve állni hagyjuk. Elkészítjük a gombócokat.

A burgonyát sós vízben megfőzzük, még melegen meghámozzuk, hagyjuk röviden kigőzölni, majd krumplinyomón átnyomjuk. Egy edényben kiterítjük 2,5 cm vastagon, rászórjuk a lisztet, keményítőt, sózzuk, közepére adjuk a tojást és gyorsan, határozottan össze dolgozzuk. Legyen éppen homogén, de ne dolgozzuk túl. Gyúrjunk belőle rudakat, vágjuk apró hengerekre és azokból formázzunk 1,5-2 cm-es gombóckákat Gyöngyözve, nem lobogva forró sós vízben főzzük ki őket. Amikor feljönnek a víz tetejére, főzzük még mérettől függően 10-20 másodpercig. Szűrjük le és adjuk a levesbe őket. Ha szükséges, melegítsük fel a levest.

Ötlet: Ha kétszer annyi krumplis tésztát készítünk, akkor csinálhatunk pl. mákos nudlit a leves utáni fogásként.

makosnudli.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr575698986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tina Recept 2014.01.15. 12:24:42

Kedves webmester,

Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 110 000 összegyüjtött receptek közül. Naponta növekedik a látogatók száma, ami jelenleg a több mint 30 000 klikket jelent. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
Tünde
info@osszesrecept.hu

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.02. 15:26:37

Az az érzésem, hogy a sóválasztásod lehetett volna szofisztikáltabb. Én biztos, hogy Havaii feketesót használtam volna - jobban passzol a borsóhajtáshoz, mint a parajdi. Persze, lehet, hogy neked nem volt olyan otthon ...
süti beállítások módosítása