Medvehagymás pórékrémleves sajtos - fokhagymás pirítóssal, friss újhagymával
Úgy gondoltam, ha lúd, legyen kövér és ha már hagymakrém leves, legyen benne hagymaféle bőven. Eredetileg csak egy póré krémlevesben gondolkodtam, mivel maradt bőven pórém és épp akkor lett kész egy adag zöldségalaplé. A medvehagyma meg alap, amióta szezonja van, ráadásul szép zöld is lett tőle a leves. Hú, nagyon ütős leves lett, nem hiányzott a húsleves alap, ehhez persze kiváló zöldségalaplé kell. Ennek híján jobb a húsleves hozzá. Nem kifejezetten randi előtti fogás. :) Inkább hűvösebb estéken, nagy magányunkban, vagy szűk családi körben ajánlott a fogyasztása. Hagymaimádóknak biztos bejön. Elkészítése pofon egyszerű, ha van egy erős botmixerünk, vagy turmix gépünk.
Hozzávalók 2-3 főre:
- 8 dl zöldségalaplé (ami alapvetően több hagymával, póréval készült), esetleg húsleves
- 25-30 dkg póréhagyma
- 2 szál zsenge újhagyma (esetleg vagy plusz metélőhagyma)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb csokor medvehagyma
- 2 kisebb krumpli (pl. Maja hajnal)
- 50 g vaj
- 0,5 dl tejszín
- 1 ek száraz vermut (pl.Noilly Prat)
- frissen őrölt fehér bors
- só (himalájai vagy parajdi)
- a tálaláshoz kenyérszeletek, sajt (pl. cheddar), egy gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A pórét megtisztítjuk, megmossuk, alaposan, hogy a levelek között nem maradjon homok, majd uborkagyalun vékony szeletekre gyaluljuk. Így hamarabb elkészül és az íze is intenzívebb lesz. Maximum a világos zöld részéig kerüljön az ételbe, a levelei nem kellenek. A krumplit meghámozzuk, szintén legyaluljuk. Az egyik fokhagymát is finomra szeljük. Egy edényben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a zöldségeket és öt percig pároljuk, rálöttyintjük a vermutot, hagyjuk elpárologni, majd felöntjük a forró alaplével, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. Nagyon hamar elkészül, kb. 10-15 perc. Ekkor beletesszük a finomra szelt medvehagymát, amit úgy készítünk el, hogy a levelekből feszes „szivart” csavarunk és lehelet finom szeletekre vágjuk. Így jobban kiadja az ízét és a mixer is jobban elbánik vele. Alaposan összeturmixoljuk, megkóstoljuk, ha szükséges ízesítjük. Végül hozzáadjuk a tejszínt és egy percig még keverjük. Forrón tálaljuk, a tetejére friss újhagyma karikákat teszünk és a fokhagymás sajtos pirítóssal tálaljuk.
A pirítóshoz a kenyérszeletek egyik oldalát grill alatt megpirítjuk, majd a másik oldalukat is röviden megpirítjuk, fokhagymával finoman bedörzsöljük (tényleg csak szinte az illata miatt), majd megszórjuk sajttal (érett cheddar az igazi), és rápirítjuk.