A fickó fakanállal

... mindig kifőz valamit

Hagymát is hagymával krémleves

2014. április 10. 00:21 - A fickó

Medvehagymás pórékrémleves sajtos - fokhagymás pirítóssal, friss újhagymával

Úgy gondoltam, ha lúd, legyen kövér és ha már hagymakrém leves, legyen benne hagymaféle bőven. Eredetileg csak egy póré krémlevesben gondolkodtam, mivel maradt bőven pórém és épp akkor lett kész egy adag zöldségalaplé. A medvehagyma meg alap, amióta szezonja van, ráadásul szép zöld is lett tőle a leves. Hú, nagyon ütős leves lett, nem hiányzott a húsleves alap, ehhez persze kiváló zöldségalaplé kell. Ennek híján jobb a húsleves hozzá. Nem kifejezetten randi előtti fogás. :) Inkább hűvösebb estéken, nagy magányunkban, vagy szűk családi körben ajánlott a fogyasztása. Hagymaimádóknak biztos bejön. Elkészítése pofon egyszerű, ha van egy erős botmixerünk, vagy turmix gépünk.

medvehagymas_porekremleves.jpg

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 8 dl zöldségalaplé (ami alapvetően több hagymával, póréval készült), esetleg húsleves
  • 25-30 dkg póréhagyma
  • 2 szál zsenge újhagyma (esetleg vagy plusz metélőhagyma)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb csokor medvehagyma
  • 2 kisebb krumpli (pl. Maja hajnal)
  • 50 g vaj
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 ek száraz vermut (pl.Noilly Prat)
  • frissen őrölt fehér bors
  • só (himalájai vagy parajdi)
  • a tálaláshoz kenyérszeletek, sajt (pl. cheddar), egy gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A pórét megtisztítjuk, megmossuk, alaposan, hogy a levelek között nem maradjon homok, majd uborkagyalun vékony szeletekre gyaluljuk. Így hamarabb elkészül és az íze is intenzívebb lesz. Maximum a világos zöld részéig kerüljön az ételbe, a levelei nem kellenek. A krumplit meghámozzuk, szintén legyaluljuk. Az egyik fokhagymát is finomra szeljük. Egy edényben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a zöldségeket és öt percig pároljuk, rálöttyintjük a vermutot, hagyjuk elpárologni, majd felöntjük a forró alaplével, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. Nagyon hamar elkészül, kb. 10-15 perc. Ekkor beletesszük a finomra szelt medvehagymát, amit úgy készítünk el, hogy a levelekből feszes „szivart” csavarunk és lehelet finom szeletekre vágjuk. Így jobban kiadja az ízét és a mixer is jobban elbánik vele. Alaposan összeturmixoljuk, megkóstoljuk, ha szükséges ízesítjük. Végül hozzáadjuk a tejszínt és egy percig még keverjük. Forrón tálaljuk, a tetejére friss újhagyma karikákat teszünk és a fokhagymás sajtos pirítóssal tálaljuk.

A pirítóshoz a kenyérszeletek egyik oldalát grill alatt megpirítjuk, majd a másik oldalukat is röviden megpirítjuk, fokhagymával finoman bedörzsöljük (tényleg csak szinte az illata miatt), majd megszórjuk sajttal (érett cheddar az igazi), és rápirítjuk.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afickofakanallal.blog.hu/api/trackback/id/tr426003856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.04.10. 16:17:49

Naná hogy hagymával/medvével/ , nem is kökörcsinnel ! Pórékrémleves ,ezt ki kell próbálnom ,egyenlőre ez még nálam kimaradt , könnyű , üde levesnek mutatkozik ,ugyanis a vastagabb állagú krémleveseket nem annyira csípem . A prezentáció ígéretes ,gratulálok ! Nekem is volt eddig egy halovány próbálkozásom de az inkább a klasszikus francia vonalra hajaz , attól nem igazán rugaszkodtam még el !gasztropusztitas.blogspot.hu/search/label/hagyma

A fickó 2014.04.10. 22:04:38

@Az amatőr hagyományörző: Köszi! Most olvasom a posztodat, hehe. Nem is láttam, nekem is beugrott a nagy klasszikus film, amikor készítettem a levest. Bizony a kőkemény makói bronz, az az igazi hagyma. Tényleg a francia hagymalevesre hajaz inkább a levesed. Az én levesem krémleves, nem nehéz leves, karakteres, és fűszeres az ízvilága. Ősszel gyakran kerül az asztalunkra, persze medvehagyma nélkül, de eztán tavasszal is fog.:) A francia hagymalevest is imádom, de szegény pórét alig használják az emberek, maximum salátába.

motoroskonyhaja 2014.04.15. 07:34:53

Tetszik a recept, mindegyik hozzávalót imádom és van is itthon. Ráadásul böjt is van :D Kipróbálom!

A fickó 2014.04.15. 16:31:34

@motoroskonyhaja: Böjt! :D Nálunk random böjt szokott lenni - ha nem kapok rendes húst.:) Bár, már ez sem igaz, mert a hűtőben mindig figyel szuvidált cucc. A múltkor egy négy hónapja készített kiváló mangalica oldalast (ezt már a mélyhűtőből)fejeztem be (BBQ szósszal glasszírozva.
Nemrég viszont készítettem egy csirkét újfokhagymamártással. Kedvenc zöldségesem hozta, ez egy különleges fajta. Elsőre pórénak néznéd, de nem az. Krémlevesnek sem utolsó, legközelebb azt készítek belőle.

motoroskonyhaja 2014.04.16. 15:51:23

@A fickó: Random böjt? Ez tetszik :D Ma jött meg a húsvétra szánt sonka (házi, szabadtartású mangalica) és a tábla szalonna (szintén zenész) így én már nem maradok hús nélkül, nyami :D (ráadásul tojásokat is vettem, of course)

A lényeg: elkészítettem a levest, bazi finom! Mondjuk tettem bele pár egyéb dolgot is (frissen reszelt ujjnyi gyömbér és egy friss thai chili volt az áldozat), remélem bocsánatos bűnt követtem el :D Ja, a sajtos-pirítósra Cambozolát kentem, előtte a pirított kenyérszeleteket pedig -a fokhagymás átkenés után- kevés vajjal is megkentem. Eszméletlen finom volt!!!!!

A fickó 2014.04.16. 18:32:29

Én is imádom a sonkát, de általában kisebb mennyiségben veszem. Nem Madridban, vagy Barcelonában - sajnos! Bár ezeken a helyeken ettem olyat, hogy majdnem sírtam a gyönyörtől, hehe. :)

Általában az etyeki Sonkamestertől veszem, vagy a sonkás-tól.
www.sonkamester.hu/
sonka.hu/

Na, örülök, hogy ízlett a leves. Csak olyat posztolók amivel abszolút elégedett vagyok, bár így sem érem utol magam.
Szerintem nem is szabad minden kaját pont a recept szerint, elkészíteni - persze vannak kivételek. Jobb, saját ízlés szerint alakítani. Chili, gyömbér, nem ronthat rajta.
A sajt is mindegy, csak finom érett legyen, ne műgumitrappista. Bár a "kedvenceim" azok a műsajtok, amik még olvadni sem tudnak, csak száradni, brrr. Az érett angol cheddart pl. nagyon kedvelem, jól olvad és erőteljes, karakteres, de lágy íze van.
ui: Nézted már a sous vide bejegyzésemet?
süti beállítások módosítása